Alevilik yoktur sözünü yasal güvenceye aldılar
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya Şubesi dayanışma yemeği düzenledi. (Fotoğraf: ANKA)

Haber Merkezi

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe Kültür Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulmasını “Bugüne kadar ‘Aleviler yoktur diyenler Aleviliğin olmadığını yasal güvence altına aldılar” dedi.

Erçe, PSAKD Malatya Şubesi’nin dayanışma yemeğinde konuştu. Erçe, "Cumhuriyetin birinci yüzyılında Aleviler sürgünler yaşadılar. Katliamlar gördüler. Yerlerinden, yurtlarından edildiler. İdam edildiler cezaevlerine dolduruldular, işkencelere tabi tutuldular ama ne yazık ki Aleviler, Cumhuriyetten beklediklerini birinci yüzyılda alamadılar" diye konuştu.

AKP KAZIK ATTI

Cumhuriyetin birinci yüzyılı biterken AKP hükümetinin Alevilere çok tarihi bir kazık attığını savunan Erçe, cemevlerini bakanlığa bağlayan kararnameye ilişkin şunları söyledi: "Bugüne kadar ‘Alevilik diye bir şey yoktur. Bunlar sapkındır, bunların cemevi dedikleri yer cümbüş evidir’ diyenler bugün ne yazık ki bu söylemlerini daha süslü ifadelerle Alevilik diye bir şeyin olmadığını yasa maddesi haline getirdiler. Yani Aleviliğin yok olduğunu yasal güvence altına aldılar" ifadelerini kullandı.

“Biz en ücra dağ köylerinde bile gerekirse gözcülerimizi köyün girişine ve çıkışına dikerek cemevlerini yapmış bir toplumuz” diyen PSAKD Genel Başkanı “Şehirlere geldiğimizde de bu inancımızı her türlü olumsuzluklara ve her türlü imkânsızlıklara rağmen yarattığımız değerlerle devam ettirdik. Cemevleri inşa ettik, dernekler inşa ettik” değerlendirmesinde bulundu.