Çanakkale’de çıkan yangın 52 saat sonra güçlükle kontrol altına alınabildi. Soğutma çalışmaları sürerken drone ile çekilen görüntüler yangının tahribatını gözler önüne serdi.

Alevler büyük bir ekosistemi yok etti
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Çanakkale’de korkutan yangın 52 saatin sonunda dün kontrol altına alındı. Yanan alan drone ile görüntülenirken yetkililer bölgede soğutma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili köyünde başlayan orman yangını gün boyu havadan 9 uçak, 22 helikopter, karadan ise 78 arazöz, 9 ilk müdahale aracı, 25 su ikmal aracı ve 900 personelle yapılan müdahalenin sonucunda 52 saat sonra kontrol altına alındı. Kurşunlu Mahallesi’nde bulunan ve Önder Kaya’nın ortağı olduğu ağıl, dün rüzgarın etkisiyle alevlerin içinde kaldı. Yanan ağılın içerisindeki 13 büyükbaş, 10 keçi yanarak öldü. Ağılda bulunan saman arpa, yem ve yonca da yangında kül oldu. Zararının 3 milyon TL’ye yakın olduğunu belirten besici Kaya, “Ama o parayla tekrar günün şartlarında yerine koyabilir miyiz bilemiyorum. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden arkadaşlar geldi, tutanak tutular. Yarın da burada yanan hayvanlarımızı bir kepçe tutup gömeceğiz” dedi.

TEDAVİLERİ SÜRÜYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Çanakkale’deki orman yangınlarından etkilenen 61 kişiden 4'ünün tedavisinin devam ettiğini duyurdu.

Çanakkale’de kontrol altına alınmasının ardından Manisa ve Eskişehir’den peş peşe yangın haberleri geldi. Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki arpa tarlasında çıkan yangın, orman yangın gözetleme kulesindeki görevlilerce erken fark edilerek büyümeden söndürüldü. Yangında 30 dönüm arpa tarlası kül oldu. 

Manisa Alaşehir'in Badınca Mahallesi'ndeki bir mermer ocağının yakınındaki makilik alanda saat dün 11.30 sıralarında yangın çıktı. Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangında alevler havadan ve karadan müdahaleyle 1 saatte güçlükle söndürüldü. İlk belirlemelere göre 5 dönüm alan zarar gördü.

YUNANİSTAN’A DESTEK

Orman yangınlarıyla mücadele Avrupa’da da sürüyor. Avrupa’nın gözünü çevirdiği Yunanistan’ın Attika ve Korint bölgelerinde çıkan orman yangınları sürüyor. Avrupa Birliği Sivil Savunma Mekanizması’ndan yapılan açıklamada, İtalya ve Fransa’dan 4 yangın söndürme uçağının Yunanistan’a gönderildiği belirtildi.

Yunanistan’ın Attika ve Korint bölgelerinde çıkan orman yangınlarına hem havadan hem de karadan müdahaleler devam ediyor. 

Yunan İtfaiye Servisi’nden yapılan açıklamada, “Tüm ekipler, yangına gece boyunca müdahale etti.Attika'da, Orta Yunanistan, Mora Yarımadası, Girit, Kiklad Adaları ve Kuzey Ege'de çok yüksek bir yangın riski beklenmektedir” denildi.