Kendine yönelik desteğin eridiğini gören iktidar, trol hareketleri ve bot hesaplarla algı yönetimine başvuruyor. Yeni medya yazarı Ümit Alan, “Bu hamleler tek başına seçim kazandırmaz veya kaybettirmez” diyor.

Algı yönetimi seçim hamlesi

POLİTİKA SERVİSİ

İktidar seçime iki ay kala algı operasyonlarına hız verdi. Medyanın çok büyük çoğunluğunu elinde bulunduran Saray yönetimi, buna rağmen sosyal medyada troller eliyle karşı propaganda çalışmaları yürütüyor. Kaynağı belirsiz haber ve kamuoyu yoklamaları dolaşıma sokulurken Twitter anketlerinde yandaşların oyları şişiriliyor. Adaylığını açıklayan ve Millet İttifakı tabanından oy alabileceği düşünülen Muharrem İnce’ye destek paylaşımları yapılıyor. Sokakta kendisine desteğin eridiğini gören iktidar, algı yönetimi ile muhalefeti sıkıştırmaya, kendi başarısızlığını pas pas altı etmeye çalışıyor.


SEÇİME KADAR DAHA DA ARTAR

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan BirGün Yeni Medya Yazarı Ümit Alan, “Bu kez diğer seçimlere göre bir panik gözlemliyorum. Sanırım araştırma verileri iktidar tarafı için biraz kritik görünüyor” dedi. “Sosyal medyadaki bot ve trol hareketleri nasıl tek başına seçim kazandırmıyorsa, tek başına seçim kaybettirmez de” ifadesini kullanan Alan, “Bir ivme varsa o ivmeyi görünür kılar, bir rüzgar varsa o rüzgarın sürekliliğini sağlar sadece. Yani sıfırdan bir şey yaratma imkanı yoktur. Ayrıca sosyal medyayla ilgili düşünülen yanılgılardan biri, özellikle Twitter özelinde sanki Türkiye temsili gibi sunuluyor. Oysa Twitter’ın tamamı bir araştırma örneklemi olsa Türkiye’yi yüzde 20 civarı temsil edebilir. Bu Türkiye’nin yüzde 20’si orada demek değil, seçmen temsiliyeti açısından yüzde 20’den söz ediyorum. Kaldı ki orada bile yankı odalarına sıkışma riski var” değerlendirmesini yaptı.

GELENEKSEL MEDYA YETERSİZ GELİYOR

Bu nedenle tek başına bu mecralara bel bağlamanın çok yanıltıcı olacağını aktaran Alan, “Ama elbette bu etkisi olmaz demek değil. Bütün şanslarını denemek istiyorlar sanırım. Çünkü görüldü ki, toplum algısını yönetmek için geleneksel medyaya sahip olmak yetmiyor. Seçim yaklaştıkça bu tip hamleler aratacaktır. Çünkü son iki haftaya kadar seçmenlerin kararı tam olarak kesinleşmiyor. Deprem sonrası araştırmalarda göründüğü kadarıyla yer yer yüzde 20 üstünde kararsız seçmen çıkıyor. Her şey bu ortadaki yüzde 20’den pay almak için. Muhalefetin de bu aşamada boş duracağını sanmıyorum” değerlendirmesini yaptı.

“Bazen partilerin kendi üyeleri arasındaki iletişim ağları yoluyla oluşturduğu hashtag çalışmaları, propaganda faaliyetleri de trollük olarak algılanabiliyor” diyen Alan sözlerini şöyle sürdürdü: “Yani daha doğrusu belli bir algı için örgütlü hareket eden hesaplar varsa buna trol ağı deniyor artık. Bu toptancılığa da girmemek lazım. Trol ağı daha çok sahte profiller, bot hesaplar yoluyla yapılan algı faaliyetlerine, saldırılara denilebilir, o şekilde ayırmak lazım. Ayrıca iddia edildiği gibi bir devlet kurumunun trollük yapması ihtimaliyle, bir partinin yeni medya imkanlarını kullanması aynı şey değil.”