DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Cumhur İttifakı, anayasa değişikliği ile alakalı, ‘Gelin beraber çalışalım’ derse, çalışmaya hazırız. Biz onlara da ‘Gelin beraber çalışalım’ deriz. Çünkü demokrasi, aynı zamanda bir uzlaşı arayışıdır” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi
Ali Babacan: Anayasa değişikliği için Cumhur İttifakı ile çalışmaya hazırız
Fotoğraf: AA

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Anayasa değişikliği için iki ittifakın uzlaşması gerektiğini belirterek, "Cumhur İttifakı herhangi bir noktada 'gelin beraber çalışalım' derse çalışmaya hazırız" dedi.

Babacan, dün akşam katıldığı TV 5 canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 'Partisinden 15 milletvekilinin haksız yere çıktığı' iddialarına da cevap veren Babacan, her iki partinin simülasyonlar yaptığını belirterek "CHP istedi bizden, beraber girersek daha çok milletvekili çıkacak diye. Her ikimizde, yani sadece DEVA Partisi'yle CHP'nin aynı listede olmasının artı 18 tane milletvekili ürettiğini gördük. Biz gayet kendimizden eminiz. Bu 15 arkadaşımızın 15'i de hakkıyla helalinden seçilmiştir. Hak etmişlerdir, bu konuda en ufak bir kaygımız yok" dedi.

Babacan şunları söyledi: "Bu eleştiri sadece DEVA Partisi için değil aynı zamanda CHP listesinden seçime giren diğer partiler için de geçerli bir eleştiri. Bunun farkındayız, takip ediyoruz. Fakat bu veriler bu eleştirileri doğrulamıyor. Niye diyeceksiniz? Birincisi Cumhuriyet Halk Partisi'nin oyu bir önceki seçimlere göre yüzde 2.5 artmış durumda. Yani 22'8 den 25.3'e çıkmış. Hatırlarsanız, adaylar açıklandıktan sonra bir hafta boyunca hemen hemen her gün Sadullah Ergin Bey'i tartıştılar. Sadullah Ergin Ankara'da CHP birinci bölge adayı oldu. Çankaya'nın olduğu yer. Artık Çankaya'dan CHP'ye oy çıkmaz, Çankayalılar artık CHP'ye oy vermez diye. Birinci bölgedeki Cumhuriyet Halk Partisi'nin oy artışı 5.5 puan. Kahramanmaraş'ta CHP'nin bir önceki seçimlerde aldığı oy oranı yüzde 9.5, bu seçimde aldığı oy yüzde 16,3. Mersin'de yüzde 3,8'lik artış var. Bizim Mehmet Emin Ekmen, biliyorsunuz Mersin'den adaydı. 3. sıradaydı ama CHP sanırım yanılmıyorsam 5 kadar milletvekili çıkardı ve Mersin'e ciddi bir hareketlenme geldi.

"ADAYLARIMIZIN OLDUĞU İLLERDE İLAVE HAREKETLENME OLDU"

Yani bizim adaylarımızın olduğu illerin çoğunda çok ciddi ilave bir hareketlenme oldu. Şu da var tabii, ki biz bunu CHP ile ilk görüşmelerimizde de biz dillendirmiştik. Onlar dediler ki gelin beraber tek listeyle girelim. Yani teklif onlardan geldi. Biz gidip de herhangi bir şeyin pazarlığın falan da yapmadık. CHP istedi bizden, beraber girersek daha çok milletvekili çıkacak diye. Simülasyonlar yaptık dediler, gösterdiler. Biz de yaptık simülasyonları, biz de aynı şeyi gördük. Yani sadece DEVA Partisi'yle CHP'nin aynı listede olmasının artı 18 tane milletvekili ürettiğini gördük. Sadece DEVA'nın, diğer partileri saymıyorum bakın, ortak listeyle girmesinin oluşturduğu artı 18 tane milletvekili çıkıyor. Dolayısıyla onun için biz bunu kabul ettik.

"HERKES BİR SUÇLU ARIYOR"

Dolayısıyla bunun DEVA'nın hak etmediği gibi bir şey kesinlikle yok. Şu var tabii, seçim sonuçları beklenenin altında çıkınca herkes bir suçlu arıyor. Bazen partiler bu suçluyu kendi içinde arar, başka partiler suçlu mu diye şey olur. Toplumda bunun suçlusunun arayışı olur. Biz gayet kendimizden eminiz. Bu 15 arkadaşımızın 15'i de hakkıyla helalinden seçilmiştir. Hak etmişlerdir, bu konuda en ufak bir kaygımız yok. Kaldı ki bu ikinci tura giderken de bütün teşkilatlarımızla birlikte sahada olacağız, hep beraber çalışacağız. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu ikinci turda seçimi kazanması için her türlü emeğimizi, varlığımız ortaya koyacağız."

"TAM MUTABAKAT ARAMAK LAZIM"

Babacan, Anayasa değişikliği konusunda Cumhur İttifakı ile çalışmaya hazır olduklarını belirtti. 

Babacan'ın açıklamaları şöyle:

"Anayasa değişikliği ile ilgili yapılan her türlü araştırmada, vatandaşlarımızın en az yüzde 55’inin Türkiye’de sistem değişikliği istediğini de görüyoruz. Mevcut sistem mi, parlamenter sistem mi diye sorduğumuzda; her türlü araştırmada parlamenter sisteme destek veren vatandaşlarımızın sayısı daha fazla. Ama Meclis aritmetiği; anayasanın ancak Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı beraber çalışırsa değişeceğini bize söylüyor. Yani Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nın uzlaşmadığı bir konuda anayasa değişikliği mümkün görünmüyor.

Anayasada herhangi bir değişiklik yapmak istiyorsak, tam mutabakat aramamız lazım. Bizim bu anayasa değişikliği önerimiz önemli ve referans bir metin. Önerdiklerimizle ilgili dikkat ederseniz, iktidar tarafından da çok ciddi bir eleştiri gelmedi…

Dolayısıyla biz şu noktadayız. Eğer Cumhur İttifakı, herhangi bir noktada; anayasa değişikliği ile alakalı, ‘Gelin beraber çalışalım’ derse, çalışmaya hazırız. Biz onlara da ‘Gelin beraber çalışalım’ deriz. Ben onu söyleyeyim. ‘Gelin, bakın burada bir referans metin var, 84 madde, altı parti uzlaşmışız. Bu maddelerin içinde örnek veriyorum 50 tanesinde uzlaşır mıyız, gelin haydi değiştirelim, yapalım bunları’ diyebiliriz, bu mümkün. Çünkü demokrasi, aynı zamanda bir uzlaşı arayışı.

Yeni anayasa; gerçekçi olalım, olmaz, zor. Ancak mevcut üzerinde değişiklikler olur. Yeni anayasa dediğinizde; o çok daha farklı bir ortam gerektiriyor. Çok daha farklı bir demokrasi iklimi gerekiyor. Kutuplaştırma üzerinden siyaset çizgisinin bırakılması gerekiyor. Bizim ortada bir teklifimiz var. Cumhur İttifakı da desin ki, ‘Bizim de şöyle bir teklifimiz var.’ Ki yok onların ortada. Hiçbir şey yok. Tek bir madde getirmeye çalıştılar, başörtüsü ile ilgili. Ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Sonra da vazgeçtiler. Bir maddeyi beceremediler. Bizim burada 84 tane maddemiz var.

Parlamenter sistem elbette ki önemli. Biz anayasa değişiklikleri ile mevcut sistemi rehabilite edebiliriz. Mevcut sistem de denge-kontrol mekanizmasının güçlendirildiği ve güçler ayrımının daha sağlıklı yapılabildiğini şekle getirilebilir… Önümüzdeki beş yıl, mevcut parlamento ile, yapacağımız her şeyi mutabakat ile yapmak zorundayız. Tabii parlamenter sistem isteriz. Sayın Erdoğan da bundan içten içe pişmanlık duyuyor olabilir."