Devrim ve sosyalizm mücadelesinin önder isimlerinden Ali Başpınar, yarın dostları, yakınları ve dava arkadaşları tarafından son yolculuğuna uğurlanacak…

Tedavi gördüğü Hacettepe Hastanesi"nde yaşama gözlerini yuman devrim ve sosyalizm mücadelesinin önder isimlerinden Ali Başpınar, yarın (cumartesi) dostları, yakınları, dava arkadaşları ve sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlanacak.

Başpınar’ın naaşı yarın Ankara’da saat 09.00’da Hacettepe Hastanesi morgundan alınarak omuzlarda Çankaya Belediyesi"nin Kolej semtinde bulunan ana binasının önüne getirilecek. Burada yapılacak törenin ardından saat 11.00’de Çankırı’nın Çerkeş ilçesine hareket edilecek. Başpınar, Çerkeş"teki törenden sonra geçen yıl ölen eşi Nilüfer Başpınar’ın yanında toprağa verilecek.

Cumartesi günü yapılacak olan Ali Başpınar uğurlaması için ÖDP, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi önünden bugün saat 24.00"te, Taksim AKM önünden saat 23.00"te, Avcılar İnsa Lisesi önünden saat 23.00"te araç kaldıracak. Dostluk ve Dayanışma Vakfı ise Bakırköy Özgürlük Meydanı"ndan saat 00.30"da, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi önünden de saat 23.30"da otobüs kaldıracak. İzmir"den de kalabalık bir grubun otobüslerle cenaze için Ankara"ya gideceği açıklandı.

FAŞİZME DİRENMENİN ONURU

Yaşamı boyunca devrimci kişiliğinden taviz vermeyen, işkencelere, hastalıklara karşı onurlu bir şekilde direnen Başpınar’ın kaybı yurt genelinde büyük üzüntü yarattı. Arkadaşları arasında "Butto" ismiyle tanınan Ali Başpınar, Devrimci Yol ana davasında yaptığı savunmada, "Halkımızın yanında emperyalizme, faşizme karşı mücadele etmenin gururu ve onurunu yaşıyorum. Dünyanın hiçbir ülkesinde faşizme karşı direnenler teröristlikle suçlanamaz" demişti.

***

ZOR BİR YAŞAM

1949 yılında Rize Çamlıhemşin’de doğan Ali Başpınar, Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu"nu bitirdi. 12 Mart döneminde devrimci eylemlere katıldığı gerekçesiyle tutuklandı, 2 yıl cezaevinde yattı. Cezaevi çıkışında devrimci öğretmen grubunun lider kadrosu arasında yer aldı.

TÖB-DER’in kurucularından olan Ali Başpınar, bu derneğin Ankara Şube Başkanlığı"nı da yaptı. 12 Eylül döneminde Ankara Devrimci Yol davasında Merkez Komite Üyesi olduğu iddiası ile yargılandı, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 11 yıl cezaevinde kaldı. 1991 yılında serbest bırakıldı. 1994 yılında kanser teşhisi konan Başpınar, o tarihten bu yana tedavi görüyordu.