Ali İsmail'in katiline tahliye yolu açıldı

UĞUR ŞAHİN | @uugurs
ugursahin@birgun.net


Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında denetimli serbestlik süresinin iki yıla çıkarılması yönündeki düzenlemeden, Eskişehir’de Gezi Direnişi’nde Ali İsmail Korkmaz’a son tekmeyi atarak ölümüne yol açan tutuklu polis Mevlüt Saldoğan da yararlanacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı tebliğnamesinde, KHK’nin 32. maddesiyle denetimli serbestlik süresinin bir yıldan iki yıla çıkarılmasını içeren düzenleme gerekçe gösterildi ve Korkmaz’a son tekmeyi atan Saldoğan’ın tahliye edilmesi istendi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nde olan dosyada, talep kabul edilirse, son tekmeyi atan polis Saldoğan üç buçuk yıl sonra serbest kalmış olacak.

BirGün’e konuşan Ali İsmail Korkmaz’ın ağabeyi avukat Gürkan Korkmaz, “Bu kamuoyunun vicdanını yaralar, çünkü yaralayıcı bir şey. Henüz tahliye yok, ama 19 yaşında bir çocuğun, kamu düzenini korumakla yükümlü bir polis tarafından öldürülmesi, sonrasında da cezaevinden çıkması düşünülemez. Böyle kararlar verilirse, adalet beklentisinde olan kişilerin kendi adaletini yaratmasının önü açılır” diye konuştu.

Sonuna kadar mücadele edeceğiz

“Hukuk devletinde böyle kararlar kaosa neden olur” diyen Korkmaz, iki kez görülen yargılama sürecini de hatırlattı. Korkmaz, verilen cezanın başlı başına hukuksuz olduğunun altını çizerek son noktaya kadar mücadele edeceklerini vurguladı. Korkmaz, “Mahkeme maalesef ‘kasten öldürme suçundan’ değil, ‘kasten yaralama sonucu ölüme neden olma’dan hukuka aykırı bir değerlendirme yaparak ceza vermişti. Dosyada hukuka aykırı bir değerlendirme yapılarak ceza verilmişti. Biz katiller ceza alıncaya kadar davanın peşini bırakmayacağız” dedi.

Üniversiteli Ali İsmail Korkmaz, Eskişehir’de Gezi Parkı Direnişi sırasında bir grup polis ve sivil tarafından dövülerek hayatını kaybetmişti. Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılamanın sonucunda tutuklu polis Saldoğan’a “kasten yaralama sonucu ölüme neden olma” suçundan 10 yıl 10 ay, Yalçın Akbulut’a ise 10 yıl hapis cezası verilmişti. Korkmaz’ı tekme atarak yere düşüren üç sivil de “kasten yaralayarak ölüme neden olma” suçundan altışar yıl sekizer ay, bir sivil de 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Savcılık ise Korkmaz’a son tekmeyi atan Saldoğan’a “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verilmesi için itiraz etmişti.