Ali İsmail Korkmaz'ın öldürülmesiyle ilgili yeniden görülen davada yargılanan polis Hüseyin Engin'e 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Aile karara isyan ederken avukatları Erdoğan karara itiraz edeceklerini söyledi.

Ali İsmail Korkmaz’ın katiline ödül gibi ceza: Adaletiniz batsın
Ali İsmail’in ailesi duruşma sonrası karara isyan etti. (Fotoğraf: DHA)

Berkay SAĞOL

Eskişehir'de 2013 yılında Gezi Direnişi sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın ailesinin Anasaya Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuru sonucunda polis memuru Hüseyin Engin, Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Sanık polis Hüseyin Engin hakkında "kasten basit yaralama" suçunda 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Aile, kararı Yargıtay’a taşıyacak.

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sabah saatlerinde başlayan duruşmada, savcı mütalaasını sundu. Savcı, mütaalasında sanık polise kasten yaralama suçundan ceza verilmesini talep etti.

Avukat Ayhan Erdoğan ise Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda eziyetin geniş yorumlanmasını ve sanığın insanlığa karşı suçtan cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme insanlığa karşı işlenmiş suç talebini reddetti.

Kararını açıklayan mahkeme, sanık polis Hüseyin Engin hakkında "kasten basit yaralama" suçundan 7 ay 15 gün hapis cezası verdi. Ayrıca bu hüküm ertelenmeyerek sanık hakkında 5 ay süreyle hak yoksunluğu kararı verildi. Korkmaz ailesinin avukatları, Yargıtay yolu açık olan bu kararı temyiz edeceklerini bildirdi.

Adliye çıkışında "basit yaralamadan" verilen cezaya tepkilerini dile getiren Anne Emel Korkmaz, "Benim oğlum toprakta, katilleri dışarıda geziyor. O katiller hak ettiği cezayı alana kadar mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

Baba Şahap Korkmaz ise "Adaletin gerçekten işlemesini istiyorum. Suç işleyen, adam öldüren, elini kolunu sallayarak sokakta geziyor. Adalet arayışımız sürüyor" dedi.

Ali İsmail Korkmaz’ın abisi Gürkan Korkmaz, BirGün’e yaptığı açıklamada “Maalesef cezasızlık politikası sürüyor. AYM verdiği kararda eziyet hükümlerine işaret etse de mahkeme eski kararını aynen verdi sadece cezayı ertelemedi. Oldukça üzücü. Katillerin bu şekilde korunmasının mağduriyeti artırdığını değerlendiriyoruz. Ne ceza verilirse verilsin Ali İsmail’in geri gelmeyeceğini biliyoruz ancak verilecek kararların hak ihlallerine uğrayan diğer mağdurların yargılamalarında örnek olacağını düşünüyoruz. Biz karara yeniden itiraz edeceğiz” dedi.

Ailenin avukatlarından Ayhan Erdoğan ise şöyle konuştu: “Biz iktidarın o dönemki Başbakanının ve İçişleri Bakanı’nın Anayasa’yı tanımadığını, bu fiillerin hukuksuz olduğunu söyledik. İktidarın Gezi sürecine katılan insanlara siyasi olarak husumet beslediğini ve insanlığa karşı suçtan cezalandırılmasını talep ettik. Bu talebimiz reddedildi. Ama hakim doğrudan cezalandırma yoluna gitti. Bu karara göre ise memur hakkında idari soruşturma açılabilecek” diye konuştu.

Ali İsmail KorkmazAli İsmail Korkmaz

MEMURİYETTEN İHRAÇ TALEBİ

Erdoğan, devamında ise şunları dile getirdi: “Biz bu karara itiraz ederek, eziyet yönünden ve insanlığa karşı suç yönünden temyize götüreceğiz. Ayrıca idareye polis memuru hakkında meslekten ihraç talebinde bulunarak süreci takip edeceğiz. Bu dava biz bitti demeden bitmeyecek.”

***

NE OLMUŞTU?

Ali İsmail Korkmaz, Gezi Direnişi sırasında Eskişehir’de girdiği bir ara sokakta polis ve sivillerin saldırısı sonucu beyin kanaması geçirdikten 38 gün sonra 10 Temmuz 2013’te hayatını kaybetti. Kayseri 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada polis memuru Hüseyin Engin beraat etti.

Engin’in cezasını Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi bozdu. 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 5 Nisan 2017’de yeniden yargılanan Engin, ‘kasten basit yaralamadan’ 7 ay 15 gün hapis cezası alarak, hükmün açıklanması geriye bırakıldı. Ali İsmail Korkmaz’ın ailesi Hüseyin Engin’e verilen karara itiraz ederek, dosyayı AYM’ye taşıdı.