Hrant Dink'in öldürüleceğini cinayetten önce bildiği ortaya çıkan dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, bilgi vermek için çağrıldığı Hrant Dink Cinayeti Alt Komisyonu'na gitmedi. Öz'ün dinlenebilmesi için mahkemeden izin istendi...

CHP'li Ahmet Ersin'in "güvenirliliğini ve ciddiyetini kaybettiği" gerekçesiyle çalışmalarına katılmama kararı aldığı Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan Hrant Dink Cinayeti Alt Komisyonu, Dink cinayetinden önceden haberi olduğu halde işlem yapmadığı ortaya çıkan dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ü dinleyemedi. Dün bilgilerine başvurulmak üzere kamisyona çağrılan Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 5 jandarma görevlisi komisyona bilgi vermeye gitmedi. Komisyon Başkanı AKP'li Mehmet Ocaktan askerlerin dinlenmesi için İçişleri Bakanlığı'na yazı gönerdiklerini, ancak bakanlığın 5 askerin devam eden bir yargılama sürecinde dinlenmesinin yasalara uygun olup olmadığının Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne bir yazı ile sorduğunu söyledi. Bu durum Albay Ali Öz'ün komisyona bilgi vermesinin engellendiği yönünde kuşkuya yol açtı.

Ocaktan, yaptığı yazılı açıklamada, 27 Mart 2008'de İçişleri Bakanlığı'na yazı göndererek, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı emrinde görevli Jandarma Astsubay Başçavuş Hüseyin Yılmaz, Jandarma Uzman Çavuş Hacı Ömer Ünalır, Jandarma Başçavuş Cevat Eser ile Bursa İl Jandarma Komutanlığı emrinde görevli Jandarma Yüzbaşı Metin Yılmaz ve Bursa İl Jandarma Bölge Komutanlığı emrinde görevli Jandarma Albay Ali Öz'ü, bilgi vermek üzere 2 Nisan 2008 tarihinde komisyona davet ettiğini anımsattı. Ocaktan, yazının, konunun aciliyeti nedeniyle aynı zamanda faksla da bakanlığa iletildiğini ifade etti.

BAKANLIK MAHKEMEYE SORDU
Mehmet Ocaktan, komisyonun bu talebi üzerine, İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı'nın, dün (önceki gün) Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne bir yazı gönderdiğini, adı geçenlerin, bugün (dün) komisyonda hazır bulunmasının istendiğini belirtti. Ocaktan, bu yazıda; ''Anayasanın (mahkemelerin bağımsızlığı) başlıklı 138. maddesinin 3. fıkrasında yer alan (görülmekte olan bir dava hakkında yasama meclisinde yargı yetkisinin kullanılmasıyla ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunamaz) hükmü karşısında, halen mahkemenizde görülmekte olan davayı etkileyip etkilemeyeceği hususu dikkate alınarak, tanık personelin adı geçen komisyona bu aşamada gönderilip gönderilemeyeceği konusunda bir sakınca bulunup bulunmadığının ivedi olarak bildirilmesini arz ederim'' denildiğini vurguladı.

Bu yazının da bilgi için Komisyona iletildiğini bildiren Ocaktan, kendisinin başkanlığında toplanan alt komisyonda, davetlilerin toplantıya katılmaması üzerine, bu durumu bir tutanakla tespit ettiğini ifade etti. Ocaktan, 5 askerin komisyonda dinlenmesi için İçişleri Bakanlığı'na yeniden yazı yazılacağını belirtti.

Komisyon yetkilileri dinlemişti
Mehmet Ocaktan, 13 Mart'ta yaptığı yazılı açıklamada, alt komisyon olarak, yetkililerin bilgisine başvurma işlemlerini tamamladıklarını açıklamıştı. Yargıya müdahale anlamı taşıyabileceği endişesiyle, yargılamaları süren yetkilileri kapsam dışında tuttuklarını ifade eden Ocaktan, raporun yazım sürecini başlattıklarını bildirmişti. Ocaktan, raporun yazımı aşamasında gerekli görüldüğü takdirde, daha önce görüşülen yetkililerin yazılı ya da sözlü bilgisine başvurabileceklerini de belirtmişti. Ocaktan, 25 Mart'ta yaptığı ikinci yazılı açıklamada ise uzman jandarma kıdemli çavuş Veysel Şahin ve jandarma başçavuş Okan Şimşek'in yargılanmaları sırasında verdikleri ifadelerin ardından, "ilgili kişilerin ifadelerine başvurmayı gerekli görmüştü. Alt Komisyon, bugüne kadar, emniyet genel müdürlüğü istihbarat daire başkanı, eski Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek, Burdur emniyet müdürü, eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay’ın bilgisine başvurmuştu.