Bakanlık, Aliağa’da bir kirleticiye daha onay verdi. 7 kentte bulunan metal fabrikalarından çıkan atıklar İzmir’de toplanacak. 22 yıl çalışacak işletmede 3 milyon tondan fazla atık birikecek. Bölge halkı kararı yargıya taşıyacak.

Aliağa’da 7 kentin atığı toplanacak
Fotoğraf: BirGün

Gökay BAŞCAN

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ege ve Marmara bölgelerindeki 7 kentte bulunan metal fabrikalarından çıkan atıkların İzmir’de toplanmasına onay verdi. 22 yıllık ömrü olan tesiste toplam 3 milyon 138 bin 573 ton atık birikecek.

Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş.’nin İzmir’in Aliağa ilçesinde açmak istediği ‘Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi’ için çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çanakkale, Balıkesir ve Bursa’daki fabrikalardan çıkan metal atıklar Aliağa’da toplanacak. 49 milyon 768 bin TL’ye mal olacak projenin ömrü ise yaklaşık 22 yıl. Çevre illerden toplanan atıklar 22 yıl boyunca Aliağa’da toplanacak ve 3 milyon tondan fazla atık birikecek.

YİNE ÇINAR MÜHENDİSLİK

İktidar projelerinin vazgeçilmezi Çınar Mühendislik, atık tesisinin de ÇED raporunu hazırladı. Çınar Mühendislik’in Kanal İstanbul, Afşin Elbistan A Termik Santralı gibi projelerde de imzası bulunuyor.

Aliağa’daki kirliliğin had safhaya ulaştığını belirten Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) Sözcüsü Zeki Küçükakyüz, “Biz şirketin endüstriyel atıkları getirip burada arıtacağını düşünüyoruz. Tesisin kurulacağı yer 5 köyün ortasında. Çevresinde bal ormanları, yeraltı ve yerüstü su kaynakları bulunuyor. Bu tesis hepsine zarar verecek. Aliağa’da tüm kirletici işletmeler yer alıyor, kirlilik had safhada. Şehir girişinde başlıyor kirlilik. Demir çelik ile gemi söküm tesisleri, termik santrallar, gaz dolum tesisleri, maden ocakları… Burada insan yaşamıyormuş gibi davranıyor ve sadece kâr ile rantlarını düşünüyorlar” dedi.

Bakanlığın ÇED olumlu kararını yargıya taşıyacaklarını ve sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade eden Küçükakyüz “12 muhtar ve bölge halkı ALÇEP’e vekalet verdi. Onlarla birlikte dava açacağız. Aliağayı bu kirlilikten kurtarana kadar mücadeleyi sürdüreceğiz” diye konuştu.

HALK KARŞI

Geçen yıl ÇED süreci kapsamında yapılmak istenen halkın katılım toplantısına bölge halkının tepkisi damga vurdu. Yurttaşların tepkileri üzerine toplantı yapılamadı ve projenin istenmediği tutanak altına alındı. Ancak şirket ÇED raporunda halkın katılım toplantısının yapıldığını yazarken bölge halkının itirazları yer almadı.