Aliağa’da ücret ve çalışma koşulları için eylem yapan 14 gemi söküm işçisi işten çıkartıldı. Limter-İş bunu cezalandırma olarak değerlendirirken işçiler sorunlar bitmedikçe yeni eylemlerin geleceğinin işaretini verdi.

Aliağa'da işçiler direnişi sürdürüyor: Sorunlar bitmeden eylemler bitmez

Aycan KARADAĞ

İzmir’in Aliağa ilçesinde 22 ayrı işletmede düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına karşı başlatılan direnişin ardından 14 işçi işten atıldı. İşçiler mücadele içerisinde olacaklarını, hak aramanın suç olmadığını belirterek “Kimsenin insanlara bu zulmü yapmaya hakkı yok. Biz de itiraz ettik diye işten atıldık. Şimdi buna karşı çıkacağız” dedi.

Gemi söküm tersanelerinde asbestli parçaları da söken ve sık sık meslek hastalığına yakalanan işçiler, 11 Şubat 2022 günü daha iyi şartlarda çalışmak ve ücretlerinde artış talebiyle iş bıraktı. Eylemler gün geçtikçe büyüyerek tüm gemi söküm tersanelerine yayıldı ve bütün işçiler direnişe katıldı. Aliağa’da istihdamın önemli bir kısmını karşılayan bu işkolunda yapılan fiili grevler bölge halkından da önemli destek gördü. 11 gün boyunca Aliağa’yı panayıra çeviren işçiler eylemlerine 11 gün devam etti. Bu süreçte işverenlerin ciddi baskısı ve tehditleriyle karşılaştılar.

11 günün ardından işçiler kendi aralarında yaptıkları toplantı sonrası bazı iş yerlerinde taleplerinin tamamı olmasa da bir kısmının karşılandığını, diğer işyerlerinde ise sendikal mücadelenin hız kanacağını açıkladı. Bunun üzerine işçiler tekrar işbaşı yaptı. Ancak Dörtel, BMS, Metaş, Ersay ve Bereket şirketlerinden hakları için direnen ve çoğu öncü olan 14 işçi işten atıldı.

İşten çıkartılan işçiler için işverenler, ‘habersiz işe gelmeme’ gerekçesini öne sürdü. İşçiler ise işe iade talebiyle hukuk mücadelesine başladı. İşe iade davası öncesi işçiler ve işverenler arasında arabulucu süreci gerçekleşecek. Burada bir uzlaşma olmazsa dava süreci başlatılacak.

'PATRONA GÜVEN OLMAZ'

Limter İş Sendikası Genel Sekreteri Hakkı Demiral, BirGün’e yaptığı açıklamada, “İşten çıkartılan işçilerin birçoğu işçi temsilcisiydi. 14 işçi kesin işten çıkartıldı. 2 işçinin daha işten çıkartıldığını öğrendik ama netleştiremedik. 5 firmadan çıkartmalar oldu. Sendikasızsanız patrona güven olmaz. Biz sendika örgütlenmesi için bir çalışma başlattık. İşçiler, işten çıkartmalar olduktan sonra biraz tedirgin. Tüm bunlara rağmen işçiler, ‘mücadelemiz sürecek’ diyorlar. Sendika olarak her zaman işçilerin yanındayız. Aliağa’da sendika olacak. Bunun için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

İşten çıkartılan Gökhan Çoban ise, “Haklarımızı aramak için eylem yaptık ve işten çıkartıldık” dedi ve sözlerine şunları ekledi: “Direnişin cezası işten çıkartma oldu. Biz haklarımızı istedik. Uzun yıllardır çok kötü şartlar altında çalışıyorduk. Biz yasa dışı hiçbir şey yapmadık. Burada sendikamız bile yok. İşçiler olarak kendi inisiyatifimiz ile direniş gerçekleştik.”

Diğer işçilere gözdağı vermek için işçi temsilcilerinin işten çıkartıldığını söyleyen Çoban, “Patronla, işçileri düşünmüyor. Bu böyle gitmez. Eylemden sonra konuştuğum işçi arkadaşlarım, şartların daha kötü olduğunu söylüyor. İşçiler buna daha fazla katlanamaz. İşçiler ilerleyen günlerde yeniden isyan edecekler.”

KAZANANA KADAR…

Direnişten sonra bazı işletmelerde düzenlemeler olmasına rağmen birçok tesiste işçiler çalışma koşullarının aynı şekilde devam ediyor. İşçiler eylemleri sonlansa da sorunların devamı halinde her an yeni bir eylemlilik süreci başlatabileceklerini söylüyor.

İşçilerin taleplerini şu şekilde sıralıyor:

►Ücretlerde zam istiyoruz.

►İşten çıkartılan işçilerin işe geri alınmasını istiyoruz.

►Maaşların alınan ücret üzerinden bankaya yatırılması istiyoruz.

►Mesai saat ücretlerinin 4 saatinin 1 yevmiye olması istiyoruz.

►Hava olumsuz koşullarında çalışılmaması durumunda yevmiyelerin kesilmemesini istiyoruz.7

►Kişisel Koruyucu Donanım’ın zamanında eksiksiz dağıtılmasını istiyoruz.

►Oksijen lambalarının bakımı ve eksikliklerinin giderilmesini istiyoruz.

►Sigortaların kesilmemesini istiyoruz.

►Mazeret izinlerinin yevmiyeden kesilmemesini istiyoruz.

►Yıllık izinlerin verilmesini istiyoruz.