Aliağa’yı ülkenin çöplüğü haline getirecekler

HABER MERKEZİ

Aliağa’nın Şehit Kemal Köyünde (mahallesi) HABAŞ ve Ekovar şirketleri tarafından yapılması planlanan Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık Bertaraf Tesisi Projesi’ne tepki gösteren yaşam savunucuları basın açıklaması düzenledi.

Geçen hafta projenin çevresel etki değerlendirme (ÇED) toplantısını yaptırmayan Aliağa Çevre Platformu üyeleri Aliağa Demokrasi Meydanı’nda bir araya geldi.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Deniz Gültekin, “Aliağa’mız yeni bir çevre tehdidi altında. Bu tehdidi bugünden bertaraf edemezsek telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşı karşıya kalacağız. Kendi kirliliğimiz yetmezmiş gibi dışarıdan endüstriyel atıklar getirerek daha da çok çevre kirliliğine neden olacaklar” dedi.

İzmir’in hava kirliliği açısından en problemli ilçesi olduklarını hatırlatan Gültekin, “Aliağa’mızın havasına bir kez daha kast ediliyor. Gemi söküm tesisleriyle, hurda tesisleriyle, asbestli gemilerle, bacalarından zehir saçılan sanayi tesisleriyle, tarımdaki yanlış uygulamalarla hava kirliliği sınırlarını çoktan aşan Aliağa’ya bir kez daha firmaların karı uğruna kıyılıyor. Yani bilerek ve isteyerek hayatımız yok ediliyor” ifadelerini kullandı.

Gültekin açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: Biz Aliağalılar, yeraltı su kaynaklarımızı, tarım alanlarımızı, zeytinlerimizi, göletlerimizi, bal ormanımızı kirletecek tesisleri istemiyoruz. Aliağa’da yeni kirletici tesislerin kurulmasını kabul etmiyoruz. Söz konusu projelerin ÇED süreçlerinin sonlandırılmasını talep ediyoruz. Her yurttaş gibi temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. Biz Aliağalılar Anayasamızın 56. maddesiyle güvence altında bulunan sağlıklı çevrede yaşama hakkının temel bir insan hakkı olduğunu bir kez daha vurguluyor ve bu bilincin bütün hemşerilerimizin ortak paydası olarak belirleyiciliğini ilan etmesini temenni ediyoruz.”