İlk Covid-19 vakasının görülmesinden sonra yaşananları raporlaştıran SES’e göre sağlık çalışanları için hazırlanan ve dağıtılan ekipmanlarda kalite sorunu yaşanıyor. Ayrıca SES, Bakanlık’ı ‘şeffaflığa’ davet etti: “Enfekte sağlık çalışanı sayısı açıklansın”

Alınan önlemler yeterli değil: Koruyamayan ekipman dağıtmışlar!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Covid-19 salgını ile ilgili bir aylık değerlendirme raporunu açıkladı. Ekipmanlarda kalite sorunu yaşandığına dikkat çeken sendika, sağlık çalışanlarında görülen vaka sayısına ilişkin meslek örgütlerinin bilgilendirilmesini talep etti. SES, salgının kontrol edilebilmesi için hükümetin ciddi önlemler alması gerektiğini de bildirdi.

SES’ten yapılan açıklamada, “Sağlık emekçileri yaşam hakları ihlal edilerek çalışmaya zorlanmaktadır. Sağlık emekçileri içinden çok sayıda hasta ve kayıplarımız var. Ne yazık ki pozitif vaka ve kayıp sayılarımız önümüzdeki dönemde artacaktır. Sağlık alanında gerekli tedbirler alınmadan salgınla gerçek bir mücadele mümkün olmayacağı gibi, üretim durdurulmadan da bu mümkün olmayacaktır” ifadelerine yer verildi. SES’in yaptığı açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

►Sağlık çalışanları bildirilsin: Sağlık emekçileri salgın yönetimiyle ilgili açık bir şekilde bilgilendirilmeli, kurum bazında temaslı, enfekte sağlık çalışanı sayısı, uygulanan tedavi gibi bilgiler SES ve TTB gibi sağlık emekçilerinin örgütleri ve temsilcileri ile paylaşılmalıdır.

►Güvenlik önlemleri sürsün: Hastanelerde, aile sağlığı merkezlerinde, iş yerlerinde sağlık emekçilerinin sağlığı ve güvenliği için eksik olan kişisel koruyucu donanım sağlanmalı, eğitim ya da bilgilendirmeler sürekli güncellenmeli, çalışma ortamının ve malzemelerin dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.

►Kalite sorunu yaşanıyor: Kişisel koruyucu ekipmanların yetersizliği kadar, son zamanlarda özellikle İstanbul’da dağıtılan ekipmanlarda standartlara uygunluk ve kalite sorunları yaşanmakta. Sağlık emekçileri standartları belirtilmemiş, nasıl tedarik edildiği açık olmayan ekipmanları kullanmaya zorlanamaz.

►Düzenli testte sorun sürüyor: Sağlık emekçilerine düzenli olarak test yapılması konusunda problemler sürmekte. Kamu ya da özel temizlik çalışanlarını da kapsayacak şekilde Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmeli.

►Soruşturmalar kaldırılsın: Güvenlik soruşturmaları kaldırılarak ataması yapılan tüm sağlık emekçileri görevlerine başlatılmalı, KHK ile ihraç olmuş sağlık emekçileri hemen işine iade edilmeli. Salgın hâlâ sadece hastane temeli tespit edilmeye ve çözülmeye çalışılmakta. Hastaların ve temaslıların evde takibi için algoritmalar oluşturulmalı.