EGEÇEP Platformu 5. B

Karaburun Belediyesi'nin evsahipli-ğinde gerçekleştirilen Ege Çevre (EGEÇEP) Platformu 5. Bölge Toplantısı, İzmir'in Karaburun ilçesinde yapıldı. Toplantı sonrasında yayımlanan bildiride, Ovacık'taki altın madeni hakkında alınan mahkeme kararlarının uygulanması istenirken, Allianoi'nin korunması için de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun Hasankeyf hakkındaki ilke kararı dikkate alınarak, hukuksal mücadele başlatılacağı kaydedildi.

Karaburun Yarımdası'ndaki balık çiftliklerinin kaldırılması ve yenilerine ruhsat verilmemesi de istenen bildiride, Karaburun ilçe ve Mordoğan belde belediyelerinin imar planlarının, tarım alanları, zeytinlikler ve ekosistemi koruyacak şekilde revize edilmesi ve Akdeniz fokunun yaşam alanı olan Mordoğan Ayıbalığı mevkiinde koruma amaçlı plan yapılması gerektiği belirtildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları ve yerleşim alanı içindeki taş ocakları ve çimento fabrikalarının kapatılmasının istendiği bildiride, bilimsel katı atık yönetimine geçilmesi ve Harmandalı çöp depolama alanının sorunlarının çözümünde halkın katılımının sağlanması istendi. Bölge toplantısında alınan kararlar şöyle:

1. Karaburun'da balık çiftlikleri kaldırılmalı. Her türlü endüstriyel balık avcılığı yasaklanmalı. Zıpkın avcılığı denetlenmeli. Hazine tahsislerinde yerel halka öncelik verilmeli.

İmar planları revize edilmelidir. Zeytin alanları korunmalı ve yapılaşmaya kesinlikle açılmamah. Zeytinyağı işlikleri bir araya toplanarak toplu arıtma sistemine geçirilmeli. Kıyılardaki tüm yerleşkelerin arıtma sistemleri kurulmalı. Akdeniz Foku yaşam alanları korunmalı. Ormanlarda yasadışı kesimlerin önüne geçilmeli.

2. Bergama Altın Madeni kapatılmalı. Yeni Bergamalar yaratılmamah. Kışladağ Altın Madeni işletmesi durdurulmalı. Efemçuku-ru Altın Madeni'ne izin verilmemeli.

3. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun, Hasankeyf i ve Allianoi ile ilgili aldığı ilke kararına karşı Hasankeyf i Yaşatma Girişimi ile ortak mücadele sürdürülecek, kararın iptali için her türlü meşru yola başvurulacaktır.

4. Çeşme Yarımadası'nda turizm amaçlı olarak kamu arazilerinin tahsisi konusu EGEÇEP tarafından davalar açılmıştır. Davalarda karar verilmeden bölgelere ilişkin teklifler alınmıştır. Çeşme yerli ve yabancı sermaye gruplarına peşkeş çekilmemeli.

5. İzmir Büyükşehir Belediye sınırları ve yerleşim alanı içindeki taşocakları ve çimento fabrikaları kapatılmalı. Menemen Emiralem Beldesi sınırları içinde yapılmak istenen kireç ve taşocağına izin verilmemeli.

6. İzmir'de bilimsel katı atık yönetimine geçilmeli, Harmandalı Çöp Depolama Ala-nı'nın sorunlarının çözümünde halkın katılımı sağlanmalı.