Almanya’da Anayasa Mahkemesi, ticari ötanazinin anayasaya uygun olduğuna hükmetti

Alman Anayasa Mahkemesi'nden ticari ötanazi kararı

BIrgün / ALMANYA

Almanya'da Federal Anayasa Mahkemesi, çok tartışılacak bir karara imza attı. Federal Hükümet, 2015 yılında ticari ötanaziyi yasaklayan bir yasayı yürürlüğe koymuş ve hayatlarını sona vermek isteyenlere para karşılığında yardım edilmesini engellemişti. Ancak Federal Anayasa Mahkemesi, Ceza Yasası'nın söz konusu 217. maddesini iptal etti.

Ölüm konusunda 'kişilerin kendilerinin karar verme hakkı'na sahip olduğu vurgusunu yapan mahkeme, 'intihar etme özgürlüğü'nün de buna dahil olduğunu ve bu sonlandırma biçimi için üçüncü kişilerden destek alabileceğini belirtti.

Federal Hükümet, kararın çok titiz şekilde incelendikten sonra gerekli adımların atılacağını açıkladı.

Dünyada hangi ülkelerde ötenazi var?

Ötanazi (Yunanca "iyi,güzel", "ölüm"), bir kişinin veya bir hayvanın yaşamını, yaşamlarının dayanılamayacak durumda olarak algılanması sebebiyle, acısız veya çok az acıtan bir ölümcül enjeksiyon yaparak, yüksek dozda ilaç vererek veya kişiyi yaşam destek ünitesinden ayırarak sonlandırmak anlamına geliyor. Ötenaziye izin veren ilk ülke Hollanda. Bu ülkenin yanısıra Avustralya, Belçika, ABD'nin Montana, Oregon, Vermond, Washington eyaletleri, Kanada'nın bazı eyaletleri, Güney Kore ile Kolombiya, ötenaziye pasif veya aktif yardıma izin veriyor.

Türkiye'de yasalar ne diyor?

Türkiye'de ötenazi yasak. Yürürlükte olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre, hastaya ötanazi uygulayan fail (hekim), tasarlayarak (taammüden) adam öldürme hükümlerine göre yargılanır ve ağırlaştırılmış müebbet (ömür boyu) hapis cezasıyla cezalandırılır. 1998 yılında Hasta Hakları Yönetmeliği'nin 13. Maddesinde "Tıbbı gereklerden bahisse veya her ne surette olursa olsun hayat hakkından vazgeçilmez. Kendisinin veya başkasının talebi olsa dahi, kimsenin hayatına son verilemez" deniyor.