Almanya Türk Öğretmen Dernekleri Federasyonu, korona dönemindeki dijital eğitime sisteminin özellikle 'fırsat eşitliği' açısından yetersiz kalındığına ve birçok öğrencinin mağdur olduğuna işaret ederek, "Önümüzdeki öğrenim yılı öncesinde gerekli önlenler alınsın“ çağrısında bulundu

Alman eğitim sistemi sınıfta kaldı

BİRGÜN FRANKFURT

Almanya Türk Öğretmen Dernekleri Federasyonu (ATÖF), koronavirüs salgını döneminde okulları kapatarak dijital eğitime geçen Alman eğitim sisteminin sınıfta kaldığı eleştirisinde bulundu.

Devletin maddi durumları yetersiz olan ailelere bu konudaki desteklerinin yetersiz kaldığını ve bu yüzden çok sayıda öğrencinin mağdur olduğunu açıklayan ATÖF, "yeni öğretim yılı başında bu konuda eksikliklerin giderilmesi“ni talep etti. Velileri de bu konuda aktif olmaya davet eden ATÖF‘ün Yönetim Kurulu imzasıyla yapılan açıklamada "Velilerimize bu durumu kabul etmemelerini ve istemlerini okul müdürlerine bildirmelerini öneriyoruz” denildi. Dijital eğitim koşullarında öğrencilerin aldığı kötü notlar konusunda da “şans eşitsizliği”nin söz konusu olduğuna dikkat çeken ATÖF, velilerin bu konuda da itiraz haklarını kullanması çağrısında bulundu.

Uzaktan öğrenim sürecinde birçok okulda Türkçe derslerinin verilmediğini ya da çok büyük ölçüde azaltıldığına işaret eden ATÖF açıklamasında, "Bu durum çok üzücü. Yeni dönemde Türkçe derslerinin tekrar başlayacağını ümit ediyoruz“ denildi.

alman-egitim-sistemi-sinifta-kaldi-746965-1.

Fotoğraf: Genel Başkanlığını Yücel Tuna‘nın (soldan 2‘nci) yürüttüğü ATÖF, uzun yıllardır Almanya‘daki okullarda Türkçe derslerinin yaşatılması ve yaygınlaştırılması için mücadele ediyor.

EĞİTİM EŞİTSİZLİĞİ

ATÖFD‘ün Almanya‘nın birçok eyaletinde öğrenim yılının sonu ve yaz tatili öncesinde bulunulması nedeniyle yaptığı açıklama şöyle:

"Dünya çapında birçok ülkeyi sarsan Covid-19 (koronavirüs) salgını yaşantımızı önemli ölçüde etkilemiş dijital dünyada ve öğrenme ortamlarında değişimler meydana gelmiştir. Bu farklı değişimler öğrencileri, velileri, idarecileri ve öğretmenleri olağan üstü bir şekilde etkilemiştir. Mart ayından itibaren başlayan uzaktan eğitim süreci öğretmenlerin öğrencilerle etkileşimlerini, iletimlerini ve öğretmenlerin derslerini gerçekleştirme yöntemlerini de değiştirmiştir. Öğretmenler, öğrenci ve veliler dijitalleşen eğitime ayak uydurmaya çalışmışlardır.

2019/2020 eğitim ve öğretim yılı sona ererken bir yandan dijital eğitimin ne kadar önemli olduğunu, diğer yandan okulların bu eğitime yeterince hazırlıklı olmadıklarını gözlemledik. Uzaktan eğitim için gerekli olan teknik donanıma maalesef büyük bir öğrenci kitlesi sahip değildi. Çünkü dijital eğitimin ön koşulu olan bilgisayar, kuvvetli internet bağlantısı ve materyallerin çıktılarının alınabilmesi için yazıcı, her öğrencinin evinde olmayan teknik donanımlardır. Eğitim eşitsizliği ile karşı karşıya kalan birçok öğrenci uzaktan eğitime katılmak zorunda kaldı. Velilerimiz bu zor dönemde evdeki tüm olanakları kullanarak büyük bir özveri ile çocuklarını destekledi. Ayrıca çocukların ödevleri için öğretmenlerden, okul dışı kuruluşlardan destek alarak, ödevlerin yapılmasında ve zamanında okula geri gönderilmesini sağladı. Ailelerin çocukları, öğretmenlerin öğrencileriyle iletişim ve etkileşimi büyük önem taşımaktadır. Bu süreç Alman eğitim sisteminin dijital eğitimde sınıfta kaldığını göstermiştir. Mart ayından bu güne kadar bir çok eyalet ihtiyaç sahibi binlerce öğrenciye hala bilgisayar dağıtamamış olması, dijital eğitimin bu koşulunun eğitim daireleri tarafından ciddiye alınmadığını ve bürokratik engellerle öğrencilerin mağdur edildiğinin bir göstergesidir.”

VELİLERE ÇAĞRI

“ATÖF bu durumu kınıyor ve 2020/21 eğitim yılının hemen başında bu sorunun derhal giderilmesini talep ediyor. Velilerimize bu durumu kabul etmemelerini ve istemlerini okul müdürlerine bildirmelerini öneriyoruz.

Önemli bir diğer konu ise uzaktan eğitimin karne notlarını negatif etkilememesidir; çünkü bu şans eşitliğine aykırı bir durumdur. Bu konuda her eyaletin kendi yönetmenliği bulunmaktadır. Çocuklarınızın notlarında böyle bir durum söz konusu ise itiraz etme hakkınızı kullanınız.

Öğrencilerin uzaktan eğitim sürecindeki bilgi açığını kapatmak için bazı eyaletlerde (Hamburg/ Berlin, Rheinland-Pfalz ) tatil aylarında ‘Yaz Dönemi Eğitim Kursları’ (Lernferien) verilmektedir. Kurslara 1. sınıftan 9. sınıfa kadar her öğrenci kayıt yaptırabilir. Kayıt sonrası katılım bağlayıcıdır. Çocuklarınızın desteğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız bulunduğunuz eyaletteki imkânlardan yararlanmanızı tavsiye ederiz.

Covid-19 sürecinde Türkçe derslerimizin konumu da değişmiştir. Dersler Hamburg eyaletinde 9cu sınıftan 13cü sınıfa kadar müfredata göre işlenirken, birçok eyalette ya hiç verilememiş veya ders saatleri en aza indirilmiştir. Bazı eyaletlerde öğretmenlerimiz uzaktan eğitim programında öğrencilerimize Türkçe ödevler vermiş, acil devam zorunluluğu (Notbetreuung) bölümünde, ekip çalışmalarında görev almışlar, velilerimize hem dersler konusunda, hem de dijital alanda destek vermişlerdir. Türkçe derslerinin bazı eyaletlerde verilmemiş olması çok üzücüdür. Yeni dönemde Türkçe derslerimizin tekrar başlayacağını ümit ediyoruz.

Eğitim ve öğretim yılının ikinci yarısında Covid -19 salgını sürecinde önemli bir sınavdan geçmekteyiz. Ailelerin çocukları ile daha fazla etkileşim ve iletişimde bulunarak onların bu olağan üstü süreci en az zararla atlatmalarına yardımcı olabilmeleri çok önemlidir.

Temennimiz en kısa zamanda normal eğitim ve öğretim sürecine dönebilmektir. Tüm öğrencilerimize, velilerimize ve meslektaşlarımıza iyi tatiller diliyoruz."