Federal Almanya Parlamentosu milletvekilleri Hüseyin Ken

Federal Almanya Parlamentosu milletvekilleri Hüseyin Kenan Aydın ve Hakkı Kes-kin'in 10 Sivas failinin Almanya'da ikamet etmesine ilişkin soru önergesine Federal Alman hükümeti, "Sivas sanıklarının iade talebi eksik" cevabını verdi.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker ise AKP hükümetinin Sivas sanıkları konusunda harekete geçmediğini söyledi. Federal Alman hükümeti, parlamenter H. Kenan Aydın ve Hakkı Keskin'in başvurusu üzerine "Sivas sanıklarından ikisinin iade talebinin geçersiz olduğunu, bir sanık hakkında sunulan evraklarda kaçak hakkında hiçbir suç unsuru atfedilmediğini" bildirdi.

Alman hükümeti "başka Sivas suikastçıları ülkede ikamet ediyor mu" sorusuna da, "Sivas taşkınlıklarına katılmakla suçlanan başka kişilerin de Almanya'da bulundukları Federal Almanya hükümetinin bilgisi dahilindedir" yanıtını verdi. Geçtiğimiz hafta Alman Sol Parti Federal Meclis milletvekilleri Hakkı Keskin ve Hüseyin Kenan Aydın, Alman hükümetini Sivas olaylarının faillerini koruduğu gerekçesiyle eleştirmişti. İki milletvekili Alman hükümetinin, Sivas olaylarına katılan 10 kişinin Almanya'da bulunduğunu kabul ettiğini, ancak bu kişiler ve ülkedeki konumları hakkında bilgi vermekten kaçındığını belirtti.

3'Ü MANNHEİM'DE YAŞIYOR
35 aydının yakılarak katledildiği Madımak Oteli yangını davasında eski Ankara 1 No'lu DGM tarafından 7,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Adem Ağbektaş Heidelberg yakınlarında bulunan Sinsheim kentine bağlı Neckarbisc-hofsheim'de yaşıyor. Türk Mahkemeleri tarafından Madımak Oteli yangını davasında yargılanan Ağbektaş, 7,5 yıl hapis cezasına mahkûm edildi. Ağbektaş, cezasının infazına başlanmadan Türkiye'den kaçtı. Türkiye'nin başvurusu üzerine, İnterpol, Ağbektaş'ı kırmızı bültenle aramaya başladı.

Almanya'ya kaçan 10 Sivas sanığından şu ana kadar 3'ünün de Mannheim ve çevresinde yaşadığı tespit edilmişti. Bazı İslami çevrelerin Sivas sanıklarına ekonomik ve barınma desteği verdiği belirtiliyor.

» 'AKP KORUYOR'
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Başkanı Turgut Öker ise hem Türk hükümetinin hem de Almanya'nın Sivas sanıkları konusunda harekete geçmediğini söyledi. Şimdiye kadar Almanya hükümeti nezdinden birçok kez girişimde bulunduklarını söyleyen Öker, "Almanya bir türlü harekete geçmiyor. Sivas katliamı sanıklarının Türkiye'de işkence görecekleri iddiasıyla Türkiye'ye iade edilmiyorlar. Katliamcılar Almanya'da ellerini kollarını sallayarak nasıl dolaşıyorlar? Alman devleti bu katliamcılara hangi gerekçeyle kucak açabiliyor. Bunların ilticaları derhal alınmalı" dedi.

Öker, Almanya'da yaşayan Sivas sanıklarının Milli Görüş tarafından korunduğunu söyledi.