AKP iktidarının Diyanet İşleri Başkanı’nın toplumun bir kesimini hedef alan ayrımcı sözlerine sahip çıkması, Almanya’da da gündem oldu. Ülkede siyasetçiler, Türkiye’nin Müslüman Kardeşler ideolojisine daha da yakınlaştığını kaydetti.

Alman siyasilerden Diyanet’e ve Erdoğan hükümetine eleştiri: Radikalleşme

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Ramazan ayı başlar başlamaz, ‘kötülüklerin ve salgın hastalıkların kaynağını eşcinsellik ve nikahsız yaşam’ olarak göstermesi Almanya’da da siyasetin gündeminde yer etti.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, Die Welt gazetesine demeç veren farklı partilerden Alman siyasetçiler, Ali Erbaş'ın açıklamalarını eleştirdi.

Almanya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Sosyal Demokrat Partili Michael Roth, Erbaş'ın açıklamalarının Türkiye'deki heteroseksüel olmayan azınlık için durumun “halen çok zor ve hatta tehlikeli” olduğunu tekrar gösterdiğini söyledi. Ancak Roth Türkiye'deki sivil toplum tepkisinin kendisinde bir nebze de olsa iyimserlik yarattığını kaydetti.

Yeşiller Partisi'nin Dış Politika Sözcüsü Omid Nouripour, Erbaş'ın açıklamalarının AKP'nin hukuk devleti ilkesi ve azınlıkların korunmasından ne kadar uzaklaştığını gösterdiğini kaydetti.

‘HOMOFOBİ, OTORİTER DEVLET ANLAYIŞIDIR’

FDP'li Konstantin Kuhle, "Homofobi otoriter bir devlet anlayışına sahip insanlara aittir" ifadelerini kullanarak bu tür ifadelerin salgın hastalıkla mücadeleye zarar verdiğini söyledi.

Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen de Erbaş'ın sözlerinin “Erdoğan rejiminin kendini İslamiyet ve anti demokratik Müslüman Kardeşler yönünde radikalleştirdiğini gösteren kanıt” olduğunu kaydetti. Dağdelen DİTİB ile İslam dersi işbirliğinin sona ermesi gerektiğini belirterek, “Okullarımızda homoseksüellere karşı ajitasyona yer yok” dedi.

Erbaş’ın ayrımcı söylemi, Türkiye‘de hukukçular başta olmak üzere toplumun farklı kesimlerinden tepki gördü.