Almanak | Geleceğimizi mücadeleyle kazanacağız

Hazırlayan: Sarya TOPRAK

2021 mücadeleyle başladı… Boğaziçi Üniversitesi’nden başlayan direniş tüm üniversitelere yayıldı. Özerk demokratik üniversite mücadelesi memleketin her köşesinde sahiplenildi. Barınamıyoruz diyenler en temel hakları için mücadele etti, sokakları doldurdu. TÜGVA’nın skandalları ortaya saçılırken gençler vakfın binalarının önünde hesap sordu. Gençleri geleceksizliğe, işsizliğe, umutsuzluğa mahkûm eden bu köhne iktidara karşı mücadele büyüdü. Sokaklar, meydanlar, üniversiteler gençlerin oldu. 2022’nin geleceği kazanacağımız bir sene olması dileğiyle, iyi seneler.

BOĞAZİÇİ MEMLEKETİN SESİ OLDU

2015 yılında AKP İstanbul 1’inci bölge milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu 2 Ocak tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atandı. Atamanın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından öğrenciler Melih Bulu’yu tanımadıklarını ilan etti. 3 Ocak günü Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” başlıklı bir bildiri yayınladı. 4 Ocak günü Boğaziçi Güney Kapı’da yüzlerce öğrencinin katılımıyla eylem yapıldı. O gün üniversitenin kapısına kelepçe vuruldu. Belki de AKP dönemini özetleyen fotoğraflardan biri olan o fotoğraf hafızalara kazındı.

Ertesi günlerde ise öğrenciler ev baskınlarıyla gözaltına alınmaya başladı. Öğrencilerin gözaltına alınmasının ardından ülkenin dört bir yanında Boğaziçi’ne destek açıklamaları yapıldı. ODTÜ öğrencileri “Kayyum rektörleri istemiyoruz, talepleri bizim de taleplerimizdir” dedi. Ocak ayı öğrencilerin sürekli başta Cumhurbaşkanı olmak üzere AKP’liler tarafından hedef gösterilmesiyle, buna rağmen öğrencilerin asla geri adım atmamasıyla sürdü. Ocak ayının sonuna doğru gelirken, 29 Ocak günü öğrencilerin yaptığı sergi hedef gösterildi ve 4 arkadaşımız gözaltına alındı. 2 kişi ev hapsi cezası alırken 2 kişi ise tutuklandı. 1 Şubat günü demokratik kitle örgütleri ve gençlik örgütleri Boğaziçi Üniversitesi önünde toplanma çağrısı yaptı. Okulun çevresine yüzlerce polis konuşlandırıldı. Eyleme katılmak isteyen Boğaziçi öğrencilerinin kampustan çıkışına izin verilmedi. Okulun önündeki eyleme gelmek isteyen onlarca öğrenci ise otobüs duraklarından, metrolardan, sahillerden gözaltına alındı. O gün aşağı bak diyen “muktedirlere” karşı aşağı bakmayanlar ülkenin gündemine oturdu. Akşam ise polis kampüs içine girdi. Onlarca öğrenci de kampüs içinde gözaltına alındı. Toplam 159 öğrenci gözaltına alınmış oldu. 2 Şubat günü için emek ve demokrasi güçleri gözaltıları protesto etmek için eylem çağrısı yaptı. Polisin tüm engellemelerine karşın yüzlerce kişi Kadıköy’de toplandı. 94 kişi gözaltına alındı. Ev baskınları gözaltılar hız kesmeden devam etti. 9 kişiye ev hapsi verildi. Toplam 11 öğrenci tutuklandı. 1 Mart günü ise Melih Bulu Fizik Bölümü’nde görevli olan yardımcısı Naci İnci’yi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne atadı.

gelecegimizi-mucadeleyle-kazanacagiz-962215-1.

‘Bu direniş en fazla 6 ay sürer’ diyen Melih Bulu atanmasının altıncı ayında 14 Temmuz gecesi görevden alındı. Yerine Naci İnci atandı. Naci İnci de Melih Bulu’yu aratmayacak şekilde öğrenci düşmanlığını sürdürdü. Kendisini protesto eden öğrencileri ihbar etti. Bu öğrencilerden Berke ve Perit tutuklandı. Tutukluluk halleri hala devam ediyor.

BARINMA TEMEL HAKTIR, KAZANACAĞIZ

Üniversitelerin yüz yüze eğitim kararını açıklamasının ardından öğrenciler kalacak yer aramaya başladı. Devlet yurtlarının yetersiz olması, özel yurtların ve evlerin fahiş fiyatlarda olması öğrencileri çaresiz bıraktı. Bu çaresizliğe, umutsuzluğa mahkûm değiliz diyen öğrenciler memleketin dört bir yanında sokağa çıktı. Parklarda yatmaya başladı. Kalacak yerimiz bile yok diyen öğrenciler iktidar tarafından hedef gösterildi. Bu eylemlere katılan öğrenciler polis telefonlarıyla taciz edildi, gözaltına alındı. Barınamıyoruz diyenler 12 Aralık gününe de Ankara’ya eylem çağrısı yapmıştı. Memleketin dört bir yanından yola çıkan öğrenciler Ankara girişinde gözaltına alındı. Gençlere bir çatı altında yaşayabilmeyi bile çok gören bu köhne iktidara karşı barınma hakkı için mücadeleye devam…

gelecegimizi-mucadeleyle-kazanacagiz-962217-1.

ÜLKEYİ TÜGVA’CILARA BIRAKMAYACAĞIZ

Barınamıyoruz diyen öğrenciler devlet yurtlarının yetersizliğini vurgularken Bilal Erdoğan’a ait olan TÜGVA’nın yaptığı torpiller, yolsuzluklar, rüşvetler ortaya saçıldı. Memleketin bir avuç yandaşa nasıl peşkeş çekildiği bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu. “Bu pisliklerin üstünü örtemeyeceksiniz, geleceğimizi çalanlardan hesap soracağız diyen SOL Genç İzmir’de, İstanbul’da, Kocaeli’nde, Ankara’da TÜGVA önlerinde eylemler yaptı. SOL Genç üyelerini İstanbul’da ihbar eden TÜGVA üyeleri Kocaeli’nde de fiziksel saldırıda bulundu. SOL Genç yaptığı açıklamada “Öğrenciler kalacak yer bulamazken memleket bir avuç yandaşa peşkeş çekildi. Yeterli devlet yurdu olmadığı için öğrenciler tarikat- cemaat yurtlarına mahkûm edildi. Bu düzeni değiştireceğiz. Tüm tarikat cemaat yurtları kamulaştırılmalıdır” dedi.

gelecegimizi-mucadeleyle-kazanacagiz-962218-1.

►2 Ocak

•Boğaziçi Direnişi başladı.

►10 Nisan

•ABD gemisinin Boğaz’dan geçmesini protesto eden gençlik örgütleri Dolmabahçe’de eylem yaptı.

►14 Nisan

•ABD gemisinin Boğaz’dan geçmesini protesto eden gençlik örgütleri Dolmabahçe’de eylem yaptı.

►21 Nisan

•Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 6 üniversiteye daha kayyum rektör atandı.

►22 Nisan

•YTÜ’de Nurullah Arvas isimli öğretim görevlisi, çevrimiçi derste bir öğrenciyi profil resminde İstanbul Sözleşmesi Yaşatır görseli olduğu gerekçesi ile dersten attı. Bunun üzerine öğrenciler Arvas’ın konuşmacı olduğu bir etkinliğe katılarak etkinliği protesto etti ve kadın düşmanı hocalara yer yok dedi.

►1 Mayıs

•1 Mayıs yasağını tanımıyoruz diyenler memleketin dört bir yanında sokağa çıktı.

►5 Mayıs

•İTÜ’de Cemile Tiftik isimli akademisyen çevrimiçi derste bir öğrencisini etnik kimliği üzerinden ayrıştıran ifadelerde bulundu. Öğrenciler Tiftik’e tepki göstererek üniversitelerde ayrımcılığa yer yok dedi.

►13 Mayıs

•Gençlik örgütleri İstanbul’da İsrail Konsolosluğu önünde eylem yaparak Filistin’e yönelik saldırıları protesto etti.

►22 Haziran

•Boğaziçi Direnişi’ne katıldığı gerekçesiyle 80’in üzerinde öğrencinin öğrenim kredisi veya bursu kesildi.

►25 Haziran

•KYK’mizi geri ver diyen öğrenciler Beşiktaş’ta eylem yaptı.

►15 Temmuz

•Melih Bulu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile görevden alındı.

►17 Ağustos

•Ya DEÜ ya rant diyen Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri okul önünde eylem yaptı.

► 21 Ağustos

•Görevden alınan Melih Bulu’nun yerine Naci İnci atandı.

►19 Eylül

•Barınamıyoruz diyen öğrenciler memleketin dört bir yanında eylem yapmaya başladı.

gelecegimizi-mucadeleyle-kazanacagiz-962216-1.

►1 Ekim

•ODTÜ’de nitelikli barınma haktır diyen öğrenciler eylem yaptı.

►6 Ekim

•Naci İnci’nin ihbar ettiği Berke ve Perit Saray’ın talimatıyla tutuklandı.

►11 Ekim

•Ankara Üniversitesi Cebesi Kampüsü’nde 10 Ekim anması yapmak isteyen öğrencilere ÖGB sert müdahalede bulundu.

►13 Ekim

•TÜGVA’nın rezilliklerinin ortaya dökülmesiyle Sol Genç, TÜGVA önlerinde eylemler yapmaya başladı.

►18 Ekim

•İTÜ’de barınamıyoruz diyen öğrenciler eylem yaptı. Onlarca öğrenciye soruşturma açıldı.

►19 Ekim

•TÜGVA’ya tek bir soruşturma yokken TÜGVA’yı protesto eden 12 SOL genç üyesine soruşturma açıldı.

►29 Ekim

•FSM KYK Yurdu’nda kalan 2 YTÜ öğrencisi yurt şartlarını eleştirdiği için yurttan atıldı.

►3 Kasım

•Gençlik örgütleri Sarayburnu’na demirlenen ABD gemisini protesto etmek için Sarayburnu’nda eylem yaptı.

►23 Kasım

•TL’nin dibi görmesiyle geçinemiyoruz diyen gençler ‘Hükümet İstifa’ şiarıyla sokağa çıktı, eylemler yaptı. 100’den fazla kişi gözaltına alındı.

►24 Kasım

•ODTÜ’de geçinemiyoruz diyen öğrenciler eylem yaptı.

gelecegimizi-mucadeleyle-kazanacagiz-962219-1.

►7 Aralık

•Antalya’da üniversite öğrencisi olan Mehmet Sami Tuğrul isimli genç, Antalya İlim ve Kültür Yayma Derneği’ne ait yurtta katledildi.

►8 Aralık

•Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde öğrencilerin yapmak istediği geçinemiyoruz forumuna ÖGB desteği ile faşistler saldırdı. Öğrencileri ellerinde bıçaklarla tehdit ettiler.

►9 Aralık

•ODTÜ’de geleceğimiz için ayaktayız diyen öğrenciler yürüyüş düzenledi.

►14 Aralık

•Ankara Üniversitesi’nin Cebeci Kampüsü’nde olan faşist saldırılardan sonra DTFC’de de dışardan okula onlarca faşist sokuldu.

►16 Aralık

•İstanbul Üniversitesi’nde faşistler ÖGB desteği ile öğrencilere saldırdı.