Batılı ülkeler Ukrayna ile savaşta Rusya’ya karşı tüm kartları masaya sürmeye başlıyor. Abluka, yaptırım ve vize kısıtlamasının ardından bu kez de soykırım adımı geldi. Almanya, 1930'lardaki açlığı soykırım olarak tanıma hazırlığında.

Almanya, 1930'larda Ukrayna'da yaşanan kıtlığı soykırım olarak tanıyacak
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya, 1930'larda Ukrayna'da yaşanan kıtlığı soykırım olarak tanımaya hazırlanıyor. Koalisyon hükümeti ve muhalefet partili millletvekilleri bir zamanlar SSCB bünyesinde olan Ukrayna’da milyonlarca kişinin yaşamını yitirdiği ‘Holodomor’ adı verilen kıtlığı soykırım olarak tanımayı teklif etti.

Hazırlanan taslak metinde "Bugünün perspektifi tarihi ve siyasi olarak yapılanın soykırım olduğuna işaret ediyor. Alman parlamentosu da bu sınıflandırmayı kabul ediyor" ifadeleri yer aldı. Alman medyasına göre tasarı önümüzdeki hafta federal mecliste tartışılacak ve kabul edilecek. Romanya, İrlanda ve Moldova Holodomor'u resmi olarak soykırım olarak tanımış durumda.

Alman Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü Bakan Annalena Baerbock'un parlamentodaki çabaları memnuniyetle karşıladığını ve taslağa büyük bir destek olduğunu açıkladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba da sosyal medya hesabından kilometre taşı olarak adlandırdığı bu adımı nedeniyle Almanya'ya müteşekkir olduğu yorumunu yaptı.

Holodomor trajedisi, Ukrayna ve modern tarihin en acı olaylarından biri olarak kabul ediliyor. Ukraynalıların sistematik bir biçimde açlığa mahkûm edildiklerini ileri sürüyor.

***

HOLODOMOR NEDİR?

"Holodomor" Rusçada "açlıktan ölüm" anlamına geliyor. Ukrayna Ulusal Hafıza Enstitüsü verilerine göre 1932-1933 tarihlerinde uygulanan "kolektivizm" politikası sonucu Ukrayna nüfusunun yüzde 13'üne karşılık gelen yaklaşık 4,5 milyon kişi yaşamını yitirdi. Her kasım ayının son cumartesi günü "Holodomor Kurbanlarını Anma Günü" olarak anılıyor. Ukrayna, trajediden dönemin Sovyet lideri Josef Stalin’in uyguladığı bağımsız özel çiftlikleri, kolhoz olarak adlandırılan devlet çiftliklerine dönüştürme politikasını sorumlu tutuyor. Ukrayna, 1991’de SSCB’den bağımsızlığını ilan etmişti.