Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa güvenliği üzerine Rusya ile ciddi bir diyaloğa hazır olduklarını söyledi. Scholz ayrıca, "Her an Rusya'ya yönelik yaptırımlara ilişkin gerekli kararı almaya hazırız" dedi. Scholz, Kiev ve Moskova ziyaretleri öncesi yaptığı açıklamada, “Moskova'dan acilen gerilimi düşürme sinyallerini bekliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Almanya Başbakanı Scholz: Rusya'ya yönelik yaptırımlara ilişkin gerekli kararı almaya hazırız

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 2 günlük Kiev ve Moskova ziyareti öncesinde sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Bölgede tansiyonun düşürülmesi çağrısı yapan Scholz, "Ukrayna yolunda. Bugün Kiev'de, yarın da Moskova'da. Ukrayna sınırında devam eden oldukça ciddi durumla ilgili görüşmelerimize devam edeceğim" dedi.

Scholz, "Kiev'de, Ukrayna'ya devam eden dayanışmamızı ve desteğimizi ifade etmek benim adıma önemlidir. Moskova'dan acilen gerilimi düşürme sinyallerini bekliyoruz. Daha fazla askeri saldırganlığın Rusya için çok ciddi sonuçları olacaktır. Bu konuda müttefiklerimize kesinlikle katılıyorum. Avrupa'da barış için çok ama çok ciddi bir tehdide tanık oluyoruz" ifadelerine yer verdi.

GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMA

Scholz Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi.

Görüşme sonrası açıklama yapan Scholz, Rusya'dan Ukrayna ile çatışmayı azaltmak için açık adımlar beklediğini belirterek, Almanya ve Batılı müttefiklerinin Avrupa güvenliği konusunda Rusya ile ciddi diyaloğa hazır olduklarını söyledi.

Scholz, Almanya'dan Ukrayna'ya 150 milyon avroluk (170 milyon dolar) yeni bir kredi paketi açıkladı. Rusya'nın Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ihlal etmesi durumunda Batı'nın "çok geniş kapsamlı ve etkili yaptırımlar" uygulamaya hazır olduğunu belirtti. Scholz, "Her an Rusya'ya yönelik yaptırımlara ilişkin gerekli kararı almaya hazırız" dedi.

Scholz’un yarın Moskova’ya gitmesi bekleniyor.