Almanya, Belaruslu muhalifleri daha fazla destekleme kararı aldı. Berlin’in açıkladığı eylem planında muhaliflere Almanya’ya yerleşme olanağı, eylemci öğrencilere burs imkanı ve medyayı destekleme kararı bulunuyor. Belarus’ta Lukaşenko yönetiminin arkasında duran Kremlin’le Avrupa arasında gerilimin arttığı bir dönem planın açıklanması dikkat çekti.

Almanya, Belaruslu muhaliflere yardımı artırdı

Dış Haberler Servisi

Almanya, Rusya’yla gerildikçe Belaruslu muhaliflere kaynak akışını artırıyor. Zehirlendikten sonra Berlin’de tedavi gören sağcı muhalif Aleksey Navalni’nin Moskova’ya dönüşünde tutuklanması ve destekçilerinin gözaltına alınması Rusya’yla Almanya arasındaki son gerilim konusu.

Almanya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla bilinen Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun istifa etmesi talebiyle ağustos ayından beri her hafta sonu eylemler düzenleyen muhalifleri daha fazla destekleme kararı verdi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın açıkladığı 21 milyon avroluk Belarus Sivil Toplum Eylem Planı’nda "eziyet gören Belarusluların Almanya’ya gelmesine izin verilmesi" yer aldı.

ÖĞRENCİLERE BURS, BASINA FON DESTEĞİ

Belarus’la Çevrimiçi Dayanışma Konferansı’nda konuşan Maas, Almanya’nın ve Avrupa Birliği’nin Belarus halkıyla dayanışma içinde olduğunu söyledi. Belarus Sivil Toplum Eylem Planı’nı duyuran Maas, "Protestolara katıldığı için okuldan atılan öğrencilere burs vereceğiz. Bağımsız medyayı destekleyeceğiz. İşkence kurbanlarına psikolojik destek vereceğiz" dedi. Belarus’ta yaşanan insan hakları ihlallerini tespit edebilmek için çalışma yürüttüklerini belirten Maas, Lukaşenko yönetimini işaret ederek, "Sorumlu tutulacakları gün gelecek. Belarusluların demokrasiden, özgürlükten ve hukukun üstünlüğünden yararlanabileceği gün gelecek. O günü enerjinize, cesaretinize ve kararlılığınıza borçlu olacağız" dedi.

MERKEL: TAKİPTEYİZ

Almanya hükümetinin Belaruslu muhalifleri daha fazla destekleme kararını duyurmasının Rusya’yla yaşanan diplomatik krizin hemen akabinde gerçekleşmesi dikkat çekti. Kremlin’in Navalni protestolarına destek verdiği için İsveçli ve Polonyalı üç diplomatın sınır dışı edilmesine Almanya’dan tehdit yollu mesaj gelmişti. Dışişleri Bakanı Maas, "Rusya adımını tekrar gözden geçirmezse bu, cevapsız kalmayacaktır" tepkisi vermişti. Almanya Başbakanı Angela Merkel de Belaruslu muhaliflere destek verdiklerini açıkladı. Hafta sonu düzenlenen çevrimiçi bir konferansta konuşan Merkel, "Belarus’taki insan hakları ihlallerini takip ediyoruz. İktidardakiler, dünyanın bu cesur insanları unutacağını düşünüyordu. Bunun yaşanmasına izin veremeyiz" dedi.

NE OLMUŞTU?

Belarus’u yaklaşık 27 yıldır yöneten Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun geçen yıl ağustos ayında yapılan tartışmalı seçimleri yeniden kazanması milyonlarca kişinin sokaklara döküldüğü protestolarla karşılanmıştı. Lukaşenko yönetimi protestoları sert biçimde bastırırken binlerce protestocu gözaltına alınmıştı. Muhalif isimler ya hapse girmiş ya da başka bir ülkede sürgün hayatı yaşamaya başlamıştı. Belarus yönetimi en son göstericilerin hastane masrafları için toplanan mali yardımlara el koyma kararı almıştı.