Almanya'nın birçok şehrinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerle kutlandı. Etkinliklerde koronavirüs salgını nedeniyle sosyal mesafe kuralına dikkat edildi

Almanya'da 1 Mayıs etkinliklerle kutlandı

BirGün / Almanya

Almanya'nın Ruhr bölgesinde yer alan başta Essen, Bochum, Duisburg, Gelsenkirchen gibi birçok şehirde koronavirüs salgınına rağmen 1 Mayıs etkinlikleri gerçekleştirildi. Kitlesel katılıma izin verilmemesi nedeniyle etkinliklerde sınırlı sayıda katılımcı yer aldı.

Nrw eyaletinin birçok şehrinde aynı anda farklı etkinlikler düzenlemek için çok sayıda insanın yer alabileceği geniş bir kitlenin sokağa çıkması sağlandı. Köln şehrinde 17 noktada 20'şer kişilik etkinlik başvurusu yapılmıştı.

Bazı yerlerde sosyal mesafe kuralı bahane edilerek müdahaleler gerçekleşti. Sendikaların 1 Mayıs etkinliklerini sosyal medya üzerinden yürüteceklerini açıklamalarının ardından, birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşunun müdahalesiyle sokaklar terk edilmedi.

EYLEM İZİNLERİ İÇİN FARKLILIK DİKKATİ ÇEKTİ

Eylem izinleri konusundaki farklılıklar ise göze çarptı. Düsseldorf gibi bazı şehirlerde 100 kişinin sosyal mesafeyi korumak kaydıyla yan yana gelmesine izin verilirken, bu sayı Duisburg gibi şehirlerde 50 ile sınırlandırıldı.

Essen şehrinde yapılan etkinliklere yasak getirilmesi mahkemeye taşındı.

Kuruluşunun ardından ilk defa sokağa çıkan Sol Parti ise Die Linke'nin çağrısı ile Duisburg'da düzenlenen etkinlikte yer aldı.

almanya-da-1-mayis-etkinliklerle-kutlandi-725689-1.

Berlin ilk kez alışılmadık bir 1 Mayıs yaşadı. MyFest ve 1 Mayis Devrimci (Revolutionäre 1 Mai) hareketlerinin düzenlemek istediği etkinlik son anda yasaklandı. Alman Sendikalar Federasyonu'nun (DGB) Brandenburg Kapısı'ndaki geleneksel ralli'si de iptal edildi. Bir gün önce sol otonom grupların plansız eylem yapma isteği üzerine 5 bin polis görevlendirilmişti.

Bir gece önceki yasal mücadeleler sonucu izin almayı başaran MyGrün hareketi Grunewald bölgesindeki 'soylulaştırma hareketlerini' protesto etmek için sabah saatlerinde 1 Mayıs'ın ilk eylemlerinden birini gerçekleştirdi. Aynı saatlerde Alman Sendikalar Birliği (DGB), Brandenburg Kapısı'ndaki büyük miting yerine kısa bir sembolik eylem gerçekleştirdi.

"KORONAVİRÜS KOŞULLARINDA ÇALIŞANLAR UNUTULMAMALI"

DGB üyesi endüstri metal sendikası IG Metall de gün içinde Garnisonkirchplatz, Breitestraße, Ebertstraße ve Potsdamer Platz'da etkinlikler düzenledi. IG Metall bölge teşkilatı başkanı Stefan Schaumburg korona salgını koşullarında çalışanların unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

Bir süreden beri devam eden, zorunlu maskelerin ve getirilen kısıtlamaların “Yeni Dünya Düzeni”nin bir parçası olduğunu düşünen “hygene demo” (Hijyen Protestoları) da uygulamaları izinsiz gösteriyle Rosa Luxemburg Meydanı'nda protesto etti.

"SÖMÜRÜYE SES ÇIKARILMALI"

Öğleden sonra ise Yeşil Bölge Derneği öncülüğünde Berlin kanalında bir bot eylemi gerceklestirildi. Bu eylemde pek çok sayıda kişi botlarda taşıdıkları pankartlarla 1 Mayıs'a vurgu yaptı. Yürütme Komitesi'nden (GA) Doro Marquardt yaptığı açıklamada, "1 Mayıs'ın korona krizi dönemlerinde bile politik olduğunu ve bugün işçilerin özellikle de bakım, alışveriş veya çocuk bakımında çalışanların maruz kaldıkları sistematik sömürü için ses çıkartılması gerektiğini" vurguladı. Marquardt, sadece korona zamanlarında değil, daima adil ücret ve daha iyi çalışma koşulları talep ettiklerini de sözlerine ekledi.

almanya-da-1-mayis-etkinliklerle-kutlandi-725691-1.

SİSTEM HASTA

Saatler 18:00`i gösterdiğinde ise bir gece önceki Devrimci 1 Mayıs (Revolutionäre 1 Mai) başta olmak üzere farklı sol grupların yaptıkları çağrılara kulak veren pek çok kişi Kreuzberg-Oranienstraße`de toplanmaya başladı. Yoğun önlemler karsısında polis ve göstericiler arasında bir kovalamaca yaşanırken kimi zaman da polis şiddetinin dozu arttı. Gece geç saatlere kadar da helikopterlerle polis takibi devam etti. Polislerin maskesiz ve korona önlemlerine hazırlıklı olmaması da dikkat çekti.

Berlin`de pek çok kişi ise gösterilere evlerinin balkonlarına astıkları “Leave No OneBehind” (Kimseyi Geride Bırakma), “Krank istdasSystem” (Sistem hasta) yazılı pankartlarla katıldı.

1 Mayıs Hannover'de de kutlandı. Alternatif sol gruplar, feministler, 'Merhaba' hareketi ve göçmen örgütlerinin çağrısıyla Goseride Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs etkinliğine yaklaşık 150 kişi katıldı. Grup, günün önemine ilişkin konuşmaların ardından yürüşe geçti. Yürüyüşe, balkonlara çıkanların da alkışlarla destek verdikleri görüldü. Yürüyüş 'Enternasyonal Marşı'nın hep birlikte söylenmesi ile sona erdi.

Hamburg’ta da kutlanan işçi bayramı için iki farklı eylem yapıldı. Saat 10:30 da otobüs terminalinde, DGB önünde buluşan sivil toplum kuruluşları 1 Mayıs’ı kutladı.

Saat 12:00’de ise FeldStraße’de U Bahnçıkışı Antifagençliğininbuluşmasına sahne oldu. Grup,yürüyüş düzeni aldı fakat güvenlik güçleri yürüyüşe, yeni tip korona virüsü tedbirleri nedeniyle izin vermedi. 1 Mayıs bildirisi okunduktan sonra eylem olaysız bir şekilde sonlandırıldı.

almanya-da-1-mayis-etkinliklerle-kutlandi-725692-1.