Hanau Katliamı’nın ikinci yılında ırkçı saldırının aydınlatılması talebi tekrarlandı. Hanau 19 Şubat İnisiyatifi’nin çağrısıyla tüm ülkede on binlerce kişi, ırkçı katliama karşı sokağa çıktı.

Almanya'da 180’den fazla merkezde Hanau’da katledilenler anıldı

BirGün Almanya

Almanya'nın dört bir yanında Hanau Katliamı anması gerçekleştirildi.

Almanya'nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020'de ırkçı saldırıda yaşamını yitiren 9 kişi için onbinlerce insan sokağa çıktı. Katliamın ikinci yılında ülkenin 180’den fazla merkezinde anmalar, protestolar ve mitingler düzenlendi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Twitter üzerinden yayınladığı video mesajında hayatını kaybedenlerin isimlerini tek tek sayarak, “Size, ailelerinize ve dostlarına karşı cevaplanmamış soruları yanıtlama borcumuz var” dedi. Scholz mesajında, Federal Hükümetin ırkçılık ve sağ teröre karşı kararlılıkla mücadele edeceğini dile getirdi.

100 KİŞİYLE SINIRLANDIRILMASINA ELEŞTİRİ

Hanau Ana Mezarlığı’nda düzenlenen resmi anma törenine ise Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD), Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier (CDU) ile Hanau Büyükşehir Belediye Başkanı Claus Kaminsky (SPD), ile aile bireyleri katıldı. Resmi törenin pandemi koşulları ileri sürülerek 100 kişiyle sınırlandırılması, ailelerin sert tepkisine neden oldu. Emiş Gürbüz, “Kimi davet edeceğimizi bize bırakmalıydınız. Bu karar bizim olmalıydı. Asla sizi affetmeyeceğim” ifadelerini kullandı. Dokuz genç insanın unutulmaması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını kaydeden Gürbüz, adalet için mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini söyledi.

almanya-180-den-fazla-merkezde-hanau-da-katledilenleri-andi-982739-1.

SPD’li Feaser geçtiğimiz yıl Hessen Eyalet Meclisi’nde ana muhalefet parti lideri olarak olay yerine çelenk koymuştu. Bu kez Federal İçişleri Bakanı sıfatıyla anma törenine katıldı. Katliamla ilgili pek çok sorunun cevap bulmadığını kaydeden Feaser, ailelerin derin acılarının dindirelimeyeceğini ancak kurumların da katliamı tam aydınlatma konusunda sorumlu olduğunu vurguladı.

“ZAMANIN YARALARI SARDIĞINA İNANILIR..”

Hessen Başbakanı Bouffier, hayatını kaybedenlerin anonim kişiler değil isimleri, öyküleri, umutları, endişe ve sevinçleri olan insanlar olduklarını göstermek gerektiğini söyledi. Başbakan Bouffier ailelerin devlet kurumlarına yönelik eleştirilerine konusunda, devlet kurumlarının zor görev yaptığını söylemekle yetindi. Hanau Büyükşehir Belediye Başkanı Claus Kaminsky ise “Zaman bütün yaraları sardığına inanılır. Ancak bu doğru değil” ifadesini kullandı. Kaminsky katledilenleri her zaman anma ve unutmama sözü verdi.

almanya-180-den-fazla-merkezde-hanau-da-katledilenleri-andi-982740-1.

MEZARLAR, IRKÇILIĞIN NEREYE VARABİLECEĞİNİN İŞARETİ

Anma töreninde İmam Macit Bozkurt da politikacılar ve devlet kurumlarının sorumluluklarının farkına varıp kaybedilen güveni geri kazanabilmek için olayı aydınlatmaları umudu taşıdığını söyledi. Katliamda öldürülenlerin mezarlarının, ırkçılığın nereye varabileceğine dair önemli bir simge olarak niteleyen Bozkurt, toplumda artık çok kültürlülüğün bir zenginlik olarak nitelendirilmesinin ise umut verici olduğunu dile getirdi.

almanya-180-den-fazla-merkezde-hanau-da-katledilenleri-andi-982741-1.

SOL PARTİ ÇELENK KOYDU

Sol Parti (Die Linke) Hessen Meclisi Grubu katliamın gerçekleştiği yere çelenk koydu. Sol Parti Hessen Başkanı Jan Schalauske, “Hanau’da gerçekleşen sağ terör, asla bireysel bir olay değildir. Giderek artan bir sağ tehlike söz konusudur. NSU terör serisi, Kassel Valisi Walter Lübke’nin katledilişi, Hanau, hepsi sağ terörün eseridir. Sağ terör ve aşırı sağcılarla kararlılıkla mücadele etmeliyiz. Bunun için öncelikle beslendiği kaynakları kurutmalıyız. Bu kaynaklardan biri parlamentolarda da oluşan ırkçı söylemlerdir. Sosyal ayrımcılık ve farklı kökenlerden insanlara ayrımcılık yapılması da kaynaklardan biridir. Hanau’da anma ile kalınmamalı toplumsal değişimi de beraberinde gerçekleştirmek gerekir” dedi.

HANAU SOKAKLARINA ADALET AFİŞLERİ

Hanau Katliamı’nda katledilenlerin yakınlarının da yer aldığı 19 Şubat İnisiyatifi, Hanau sokakları, işyerleri, okullar ve resmi dairelere “Anma, adalet, aydınlatma, gereğinin yapılmasını talep ediyoruz” ve “19 Şubat – Hanau, Anmak demek değiştirmek demektir” içerikli afişler astı. Katliamın gerçekleştiği iş yerleri ve sokaklara çiçek, yazı ve mumlar bırakıldı. Hanau’da anma etkinlikleri sabahın erken saatlerinden geç saatlere kadar devam etti.

SİLAH SATIŞLARINA KISITLAMA, LOBİLERE TAKILDI

Hanau Markplatz’da ailelerin düzenlediği mitinge ezici çoğunluğu genç olmak üzere, beş bine yakın insan katıldı. Gökhan Gültekin’in kardeşi Çetin Gültekin, “Başka aileler benzer bir acıyı yaşamamaları için, Hanau için, bütün toplum için bu mücadelemizi sürdürüyoruz. Kurumsal ırkçılığa karşı, okullarda, futbol sahalarında ya da sendikal toplantılarda kurumsal bir mücadele veriyoruz. Irkçılığa karşı duruyoruz” dedi. Gültekin hayatını kaybeden dokuz kişi için Hanau merkezinde anıt görmek istediklerini de söyledi. Ailelerin taleplerinden birinin aşırı sağcıların silahsızlandırılması olduğunu kaydeden Çetin Gültekin, konuyla ilgili yasa değişikliğinin silah lobisinin baskısıyla hasıraltı edildiğini vurguladı.

almanya-180-den-fazla-merkezde-hanau-da-katledilenleri-andi-982742-1.

SERPİL UNVAR: BU ÜLKE BİZİM

19 Şubat Ferhat Ünvar Eğitim İnisiyatifi adına Serpil Ünvar, “Siz gençlere baktığımda Ferhat’ı görüyorum. Biz gerçekten başarabiliriz. Ancak bunun için desteğinize, dayanışmanıza kenetlenmenize ihtiyacımız var. Biz ağlamıyor, geleceğimiz için mücadele ediyoruz. Bu ülke bizim, biz birlikte geliştirmek istiyoruz” diye konuştu. Mitingte konuşan Enisa Amani ise Almanya’nın aşırı sorunu olduğunu söyledi. Politikacıların artık “Üzgünüz, utanıyoruz, acınızı paylaşıyoruz, birlikteyiz” demelerinin yetmediğini vurgulayan Amani, “Bizim yönetenlerden talebimiz sağ sorununu çözmeleridir. Bu büyük bir sorundur. Sayılar bunu kanıtlıyor. Hanau kesinlikle bireysel olay değildir” dedi.

FRANKFURT

Frankfurt'ta yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı yürüyüş, Friedensbrücke'de başlayıp Münchener Strasse güzergahından Hauptwache meydanına ulaştı. Frankfurt Halkevi Başkanı Zeliha Dikmen, eylem birliği adına adına yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Steinmeier'in "Ülkemizde her insan barış ve huzur içinde yaşayabilmeli. Onları korumak devletimizin görevidir. Bunun sorumluluğu öncelikle ülkemizin kurumlarının ve en tepedeki insanlarındır" ifadesine dikkat çekerek, günlük yaşamda devlet kurumlarında özellikle güvenlik ve adalet kurumlarında çalışan her bir görevlinin bu bilinci içselleştirdiğini hissetmediklerini söyledi.

almanya-da-180-den-fazla-merkezde-hanau-da-katledilenler-anildi-982956-1.

Daha önce sosyal medya gruplarında ırkçı söylemlerle dikkat çeken Frankfurtlu polislerin Hanau'da katliamdan sonra görev yaptığına dikkat çeken Dikmen, "Hanau Katliamı soruşturması gösterdi ki olayı aydınlatmakla görevli kurumlar, yerel emniyet birimleri, özel emniyet birimleri ile adli tıpdan Federal Savcılık'a kadar hemen hepsi olayı örtbas etmek için çalışmışlar. Sonunda da savcılık ırkçı Tobias R.'in tek başına hareket ettiği gerekçesiyle dosyayı kapattı. Ailelerin soruları cevapsız bırakıldı" dedi. Dikmen ırkçılığa karşı mücadelenin devlet kurumlarından başlamak üzere okullar, partiler, meslek odaları, sendikalar, spor kulüpleri ve göçmen örgütleri ile yaşamın her alanını kapsaması gerektiğini söyledi.

SOL PARTİLİ SÖNMEZ: BU BİR SINIF MÜCADELESİDİR

Olayların gerçekte bir sınıf mücadelesi olduğunu kaydeden Sol Parti (Die Linke) Hessen Eyalet Milletvekili Saadet Sönmez de "Egemen güçlerin ideolojisinde aşırı sağcı devlet ve sivil yapılanmalarının üstünün kapatılması da var. Bu ideoloji altında yalnızca göçmenler değil, yaşamını emeği ile kazanan bütün insanlar mağdur oluyor. Çizgi etnik, kültür, ten rengi arasında değil yukarı ve aşağı arasındadır. Bu bir kültür mücadelesi değildir. Hanau'da katledilenler unutulmamalıdır. Anmak demek, aydınlatmak ve gereğini yapmak için mücadele etmektir. Hanau bireysel bir olay değil, zincirin bir halkasıdır. Daha kaç bireysel olaya ihtiyaç duyuluyor? Anmak demek, ırkçılığa karşı, eşitlik için mücadele demektir" ifadelerine yer verdi.

BERLİN

Irkçı saldırılarda katledilenler, Berlin'in farklı merkezlerinde binlerce kişinin katılımıyla anıldı.

Weding United, Migrantifa-Berlin, ABA (Aktionsbündnis Antira) ve Welcome United tarafından organize edilen etkinlikler Leopold Platz’da saat 12'de yapılan anma etkinliğiyle başladı

Oranien Platz’da ırkçılığa karşı yapılmış olan anıt önünde saat 16'da başlayan mitinge binlerce kişi katıldı. Mitingte yapılan konuşmalarda Almanya’da ırkçı gelişmeye dikkat çekildi. Katliam boyutuna varan saldırıların bireysel olarak değerlendirilmesinin doğru olmayacağı, toplumsal ve kurumsal ırkçılığın bu saldırılara zemin hazırladığına dikkat çekildi. Hanau’da öldürülenlerin yakınlarının mektupları okundu.

almanya-da-180-den-fazla-merkezde-hanau-da-katledilenler-anildi-982954-1.

Hanau’da öldürülenlerin yakınlarının isteği üzerine Grup Allmende tarafından Ahmet Kaya’nın ‘’Ağladıkça’’ eseri seslendirildi. Grup Allmende ve Ötekilerin Orkestrası, ‘’Kardeşin duymaz’’ ve ‘’Malan Balkır’’ adlı eserleri de seslendirildi.

Saat 19:30 da Alternatif Göçmen Politikaları ve Kültür Evi'nin (ALLMENDE) yer aldığı Zicken Platz'da başlayan yürüyüşe ise yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Irkçılığa karşı mücadele eden gruplardan biri olan Allmende’nin mekanı, Mart 2015'te polis tarafından basılıp işgal edildikten sonra boşaltılmıştı. Yürüyüş amacının bu baskına da dikkat çekmek olduğu belirtildi.

Katılanların çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu etkinliklerde ırkçılıktan birinci derecede etkilenen göçmenlerin ön planda ve yönlendirici konumda olmalarına özen gösterildiği gözlendi

Adlershof’ta saat 15'te mumlar yakılarak ve öldürülenlerin fotoğraflarına çiçekler bırakıldı. Yerel bir inisiyatif tarafından müzik eşliğinde düzenlenen anma etkinliğinde ırkçılıkla mücadelenin önemine dikkat çekildi.

Akşam saatlerinde de Maxim Gorki Tiyatrosu önünde ışık gösterisiyle Hanau’da öldürülenlerin fotoğrafları gösterildi. Saygı duruşunda bulunuldu.

BREMERHAVEN

"Bremerhaven Renkli Kalacak" inisiyatifinin çağrısıyla Ernst Reuter Meydanı'nda sessiz anma toplantısı yapıldı. İnisiyatifin açıklamasında, "İki yıl önce sadece altı dakika içerisinde ırkçı saldırgan dokuz genç insanı katletti. O günden geride kalanlara büyük üzüntü, acı ve öfke kaldı. Yakınlarının olayla ilgili soruları cevapsız kaldı. Irkçı söylemleriyle tanınan Frankfurt Özel Komado Birliği'nin (SEK) 19 üyesinden 13'ü Hanau'da görev yapmıştı. Emniyet birimleri ırkçı şiddeti küçümsemekle kalmıyor, arasında neonazi ve ırkçı düşüncenin yeşermesini de sağlıyor" ifadeleri yer aldı. İnisiyatif, ırkçılığa karşı daha kararlı bir mücadele yapılması gerektiğini vurguladı.

KÖLN

Köln'ün Mühlheim semtinde Alman ve göçmen ırkçılık karşıtı dernek ve inisiyatiflerin çağrısı ile anma töreni gerçekleşti. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı anmada, ırkçılığın kurumsal yapılarda da varolduğu polisin şiddet kullanımı istatikleriyle dile getirildi.

almanya-da-180-den-fazla-merkezde-hanau-da-katledilenler-anildi-982957-1.

HANNOVER

Katliamda hayatını yitirenler, Hannover Hanau Komitesi tarafından organize edilen miting ve yürüyüşle anıldı. Halim Dener Platz'ta gerçekleşen mitingin ardından Steintor Platz'a uzanan yürüyüş yapıldı. Etkinliğe bin 200 kişi katıldı.

almanya-da-180-den-fazla-merkezde-hanau-da-katledilenler-anildi-982955-1.

MÜNİH

Hanau'da katledilenler, Güney Almanya'da Münih, Augsburg ve Regensburg'un da aralarında olduğu kentler anıldı. Münih'te sol partiler ve örgütler tarafından Königsplatz'ta düzenlenen anma etkinliğine yaklaşık bin kişi katıldı.