Dün akşamdan itibaren Almanya’nın çeşitli şehirlerinde, Yunanistan’daki Moria kampında çıkan yangın sonucu evsiz kalan 12.000 binden fazla mültecinin adaletsiz yaşam koşulları protesto edildi.

Almanya´da binlerce kişi Moria Kampı'ndaki mülteciler için eylemde

Seçil Kalenderoğlu-Berlin

Yunanistan'ın Midilli adasındaki mülteci kampı Moria’nın farklı noktalarında çıkan yangınlar sonucu binlerce mülteci evsiz kaldı. Bu durum karşısında dün akşam Almanya`da başkent Berlin olmak üzere Hamburg, Leipzig, Köln, Hannover, Dresden, Bonn gibi pek çok şehrinde binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen eylemler düzenlendi.

Seebrücke/Sea Watch inisiyatifinin gün içinde hızlı bir kararla düzenlediği eylemlere binlerce kişi katıldı. Eylemlerde, Moria kampının yangın öncesi yaşam koşullarının zorlukları had safhadayken, şu anki durumun ise felaket diye tanımlanabilecek noktaya geldiğini vurgulandı.

KÖLN

Almanya’nın Köln dahil otuzun üzerinde şehirde ve irili ufaklı yerleşim yerlerinde “Seenotrettung’un” çağrısı ile gerçekleştirilen miting ve yürüyüşlerde Yunanistan’ın Moria İltica Kampında çıkan yangın nedeni ile Avrupa’nın kapılarını ilticacilara açmaması kınandı. 3000-4000 yakın genç bir kalabalığın katıldığı mitingde Morina’da yaşam koşulları covid’den önce insanlık dışı idi, Covid’le birlikte bu insanlık dışılığın kat be kat arttığı vurgulandı.

almanya-da-binlerce-kisi-moria-kampi-ndaki-multeciler-icin-eylemde-779205-1.
Köln

Avrupa’nın utancı olan Morina ve diğer diğer iltica toplama merkezleri derhal dağıtılmalı, insanlara insanlık onuruna yakışır yaşama ve oturma koşulları sağlanmalıdır denildi. Çeşitli eyalet ve şehirlerin Morina’da ki ilticacilari kabul edeceklerini açıklamalarına karşın, CDU ve özellikle Seehoffer’in engelleyici politikaları kınandı be yaklaşan yerel seçimlerde gerekli dersin verilmesi gerektiği dile getirildi.

Geçtiğimiz Pazartesi yapılan Wir Haben Platz (Yerimiz Var) eylemlerinde, 3.000 kişilik olarak planlanan bir kampta 12.000`den fazla kişinin barındığını belirten inisiyatifler, korona vakalarının da arttığı Moria`daki yetersiz koşullara dikkat çekmişlerdi. Ancak kapasite üstü insan barındıran bu kamp da neredeyse tamamen yok oldu.

almanya-da-binlerce-kisi-moria-kampi-ndaki-multeciler-icin-eylemde-779209-1.
Köln

KAPSAMLI ÇÖZÜM BULUNMALI

Uzun zamandır tartışma konusu olan Almanya, Yunan adalarından gelen göçmenleri kabul etmede başı çekmeli mi yoksa diğer AB ülkelerini sığınma sorununa daha kapsamlı bir çözüm bulmaya ikna etmeye mi çalışmalı sorusu ise yine çeşitli fikir ayrılıklarına yol açtı. Berlin`de yapılan eylemde, Almanya’nın AB konseyi başkanlığı görevini sürdürmekteyken daha çok sorumluluk alması gerektiğinin altı çizilirken aynı zamanda Almanya’nın Avrupa ortak çözümüne odaklanmasının da tek başına yeterli olmadığını belirtildi. Seebrücke`den Julia Solbach konuşması sırasında ortak çözümün geç kaldığına dikkat çekerek “Avrupa’nın ortak bir çözüm oluşturması yönünde bir adım atması söz konusu görünmüyor, öyleyse tek tek devletlerin bu konuda bir yol göstermesi gerekiyor” dedi.

almanya-da-binlerce-kisi-moria-kampi-ndaki-yangin-icin-eylemde-779183-1.

GEARD MÜLLER: 2000 GÖÇMEN KABUL EDİLMELİ

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı CSU siyasetçisi Gerd Müller ise ARD televizyonuna yaptığı açıklamada 2000`e yakın göçmenin kabul edilmesi gerektiğini belirtti. “Şahsen ben Alman eyaletlerinin tekliflerini kabul etmemiz gerektiği görüşündeyim” diyen Müller, geçtiğimiz aylarda bazı Alman eyaletlerinden gelen belli bir miktarda göçmen kabul etmeye hazır olduklarını dair teklifin değerlendirilmesi gerektiğini hatırlattı. Ancak federal hükümetten şimdiye kadar böyle bir açıklama gelmezken Almanya’nın bu felaket karşısında Yunanistan`a destek olduğu belirtildi.

FEDERAL HÜKÜMET AYAK DİRİYOR

Berlin'deki SPD ve Yeşil Parti ortaklığındaki eyalet hükümeti ise bir devlet programının parçası olarak etkilenen 300 kişiyi hızla kabul etme isteğinin altını çizdi. Eyalet Başbakanı Michael Müller, Senatör Andreas Geisel (her ikisi de SPD) ve Senatör Elke Breitenbach, bunu derhal mümkün kılmak için Çarşamba günü federal hükümete başvurdu. Mart 2018`den beri bu noktadaki kararların ağırlıklı olarak bağlı olduğu Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer (CSU), eyaletlerin mültecileri kabul etmek için tek başına gitmesi fikrini şu ana kadar reddetti.

almanya-da-binlerce-kisi-moria-kampi-ndaki-yangin-icin-eylemde-779184-1.

Seehofer, Temmuz ayında Berlin hükümetine 300 mülteciyi alma tekliflerini "federal tekdüzelik" kuralına aykırı olduğunu söyleyerek reddetmişti. Seehofer, aynı şekilde Ağustos ayında, 500 mülteci almak için bir eyalet programı hazırlayan Thüringen için de kararını yineledi. Yapılan teklifler, 2022'nin sonuna kadar, özellikle refakatçisiz küçükleri, yalnız seyahat eden kadınları, hamile kadınları, çocuklu bekar anneleri ve yaşlı, ağır hasta veya travma geçirmiş mültecileri kabul etmek ve onlara insani yardımda bulunarak, oturma izni vermeyi amaçlıyordu. Der Spiegel gazetesine göre Federal İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Hans-Georg Engelke, federal hükümet bunu kabul ederse, "federal tek tipliğin korunamayacağını" söyledi. Federal eyaletlere ek olarak, birçok şehir ve belediye de mültecileri kabul etmeye istekli olduklarını beyan etmiş olsa da şu ana kadar bu konuda herhangi bir olumlu adım atılmadığı ve durumun vahametinin giderek arttığı görülmekte.