Almanya'da Anayasa Mahkemesi'nin hükumetin kullanmadığı 60 milyar euroluk Covid-19 fonunun yeniden tahsisinin yasal olmadığına yönelik kararın ardından konuşan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "2024 bütçesinde kemer sıkma kararları olacak" dedi. Scholz, Almanya'nın Ukrayna'ya yönelik desteğinin ise iki katına çıkararak 8 milyar euo olacağının sözünü verdi.

Kaynak: AA
Almanya'da bütçe krizi: Kullanılmayan Covid fonunun tahsisine izin verilmedi
Almanya Başbakanı Olaf Scholz / Fotoğraf: Depophotos (Arşiv)

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin 2024 yılı bütçesinde kemer sıkma kararları olacağını söyledi. 

Almanya'da Anayasa Mahkemesi, hükümetin kullanılmayan 60 milyar euroluk Covid-19 fonunun yeniden tahsisinin yasal olmadığına hükmetti. 

Yaşanan bütçe krizine ilişkin Federal Meclis'te konuşma yapan başbakan Scholz, "2024 bütçesinde kemer sıkma kararları olacak" dedi. 

Scholz ayrıca bütçe sıkıntılarına rağmen ekonomiyi modernleştirme ve Ukrayna'yı destekleme yönünde vaatlerde bulundu.

Almanya'nın yakın geçmişte Covid salgını, Ukrayna'daki savaşın ekonomi üzerindeki etkileri ve artan enerji fiyatlarıyla mücadele ettiğini vurgulayan Scholz, enerji fiyatlarının beklenmedik bir şekilde artması durumunda karşı önlemleri hızlıca hayata geçirme sözü verdi.

Alman hükümetin enerji fiyatlarında tavan fiyat uygulamasını bu yılın sonuna kadar sonlandıracağını belirten Scholz, "Düşük fiyatlar ve iyi doldurulmuş doğal gaz depoları nedeniyle enerji fiyat frenlerini sona erdirmeye muktedir olacağız" dedi.

Olaf Scholz, zorluklara rağmen iklim değişikliğiyle mücadele ettiklerini ve Almanya'yı modernize etmeye çalıştıklarını anlatarak, "Tüm bu ciddi zorluklar karşısında ülkemizin modernizasyonunu ihmal etmek ciddi ve affedilemez bir hata olur" diye konuştu.

Scholz, hükümetinin vatandaşlar ve şirketler için kemer sıkma kararlarını da içerebilecek 2024 bütçesini "mümkün olduğu kadar çabuk" hazırlamak için meclisle birlikte çalıştıklarını anlatarak, yarı iletken gibi önemli sektörleri destekleyeceğini söyledi.

Vatandaşların ve şirketlerin çalkantılı zamanlarda açıklığa ihtiyaç duyduklarını dile getiren Scholz, "Vatandaşlar devletin kendilerine verdiği sözleri tutacağına güvenebilirler. Şu anda karşı karşıya olduğumuz zorluklarla kimseyi yalnız bırakmadık ve bırakmıyoruz" diye konuştu.

ALMANYA'NIN UKRAYNA'YA 8 MİLYAR DESTEK VERECEK 

Almanya'nın Ukrayna'ya verdiği desteğin altını çizen Scholz, bütçe sıkıntılarına rağmen ülkesinin Kiev'e desteğini gelecek yıl ikiye katlayarak 8 milyar euroya çıkarma sözü verdi.

Scholz, "Ukrayna'ya ve enerji krizinin aşılmasında desteğimizi bırakmamamız gerektiği de açık. Bu geleceğimizi tehlikeye atar" dedi.

MAHKEME KARARININ BÜTÇEYE ETKİSİ 

Almanya Anayasa Mahkemesi, 15 Ekim'de, Alman koalisyon hükümetinin Covid-19 salgını döneminden kalma 60 milyar euroluk kullanılmamış krediyi bir iklim fonuna aktarma kararının anayasaya aykırı olduğunu kararlaştırmıştı.

Kararın ardından Alman federal hükümeti tartışmalı bütçe konusunda zor kararlarla karşı karşıya kaldı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti'nin (FDP) oluşturduğu koalisyon hükümeti, mahkemenin kararının ardından 2023 ve 2024 federal bütçelerini anayasaya uygun şekilde hazırlamaya çalışıyordu.

Kovid-19 salgını sırasındaki acil durum nedeniyle Alman Federal Hükümeti'nin, borç alımını 60 milyar euro artırmasına karşın Kovid-19 ve sonuçlarıyla başa çıkmak için söz konusu krediye ihtiyaç duyulmadı.

Alman koalisyon hükümeti, söz konusu krediyi ülkenin İklim ve Dönüşüm Fonu için kullanmak istemişti.

Ekonomistlere göre mahkemenin kararı, federal hükümeti bu yasama döneminin en büyük ekonomi politikası sorunuyla karşı karşıya bıraktı.