Almanya'da iklim aktivistleri, hükümetin fosil yakıtını 18 yıl daha kullanma kararını protesto için Garzweiler madeni içi ve çevresinde eylem düzenledi.

Almanya’da çevreciler bir madeni işgal etti

BirGün / ALMANYA

Almanya'da iklim aktivistleri, Avrupa'nın en büyük kömür madeni Garzweiler'e baskın düzenledi. Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde, Köln kentinin batısında yer alan Garzweiler'de 3 bin çevreci protesto eylemine katıldı.

150 kadar 'Endegaelende' aktivisti de engelleri aşarak RWE şirketine ait Garzweiler kömür madenine girdi. Aktivistler gün boyu, maden kömürü yanı sıra hemen yakınlardaki gaz enerji santrali, raylara yönelik de eylemler düzenledi.

Protesto nedeniyle farklı eyaletlerden Garzweiler'e getirilen çok sayıda polis takviye gücü, aktivistlere sert müdahalede bulundu. DW Türkçe'de yer alan habere göre Alman şirketi, bazı protestocuların zorla kömür depolama tesislerine de girdiğini açıkladı. 'Endegaelende' üyeleri maden baskını düzenlerken Fridays for Future aktivistleri de Garzweiler madeni çevresinde, fosil yakıtı protesto etti.

HAVA KİRLİLİĞİNİN EN BÜYÜK NEDENİ

Fridays for Future, önceki gün de dünya çapında '6. İklim Grevi' düzenlemiş, eyleme 450’si Almanya’dan olmak üzere 3 bin 100 kent katılmıştı. Federal Hükümet'in 2038 yılına kadar kömür çıkarılması ve kullanılması kararına karşı çıkan iklim aktivistleri, fosil yakıtlarını sera gazının emisyonu ve hava kirliliğinin en büyük nedenlerinden biri olarak görüyor.

ÇEVREDEKİ KÖYLER YOK OLACAK

Diğer yandan kömür madenini genişletme çalışmaları kapsamında yakınlardaki Keyenberg, Lützerath ile birlikte toplamda altı köy 2024 yılına kadar yok olacak.

Bu durum köylerde yaşayan yaklaşık bin beş yüz insanın hayatını etkileyecek. Çevre köylerde yaşayanlar bu durumun anayasal haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle konuyu Federal Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

Köylüler, bu planın, fosil yakıtı 2038'e kadar tamamen terk etme sözü veren Alman hükümetinin vaadiyle de ters düştüğünü belirtiyor. Garzweiler geçtiğimiz yıllarda da bir düzine köyün yok olmasına sebep olmuştu.