Almanya’da deney: Konserlerde virüs yayılımı nasıl önlenir?

Dış Haberler Servisi

Alman bilim insanları, 4 bin müzikseverin katılımıyla büyük iç mekân konserlerinde koronavirüsün yayılmasının nasıl önlenebileceğinin daha net bir resmini elde etmek için bir deney planlıyor. Bilim insanları müzikseverleri konser öncesinde izleme cihazları ve floresan dezenfektan şişeleri ile donatılacak.

Alman şarkıcı Tim Bendzko’nun sahnede olacağı konser Leipzig şehrinde bir stadyumda gerçekleştirilecek.

The guardian'ın haberine göre 18 ila 50 yaşları arasındaki katılımcılar, beş saniyelik aralıklarla bir sinyal ileten ve her bir kişinin hareketleri ve izleyicilerin diğer üyelerine yakınlığı hakkında veri toplayan kibrit çöpü büyüklüğündeki temas izleyici cihazları taşıyacak.

Virüsün temasla bulaşmasını daha yüksek bir ihtimal olarak gören bilim insanları konsere gelecek olan kişilerden ellerini konser öncesinde florasan dezenfektan ile dezenfekte etmelerini isteyecek. Konserin 990 bin avroluk maliyetini Saksonya ve Saksonya-Anhalt eyaletleri karşılayacak.

Projenin organizatörleri, amacın 30 Eylül'den sonra daha büyük kültürel ve sportif etkinliklerin “nüfus için tehlike oluşturmadan” nasıl yapılacağına dair “bir çerçeve tanımlamak” olduğunu söylüyor.
Konser sonrasında ise katılımcıların hareketleri ve birbirlerine temasları izlenecek.