133 bin vakanın tespit edildiği, 3 bin 592 kişinin de hayatını kaybettiği Almanya'da 800 metrekaraye kadar büyüklükteki işyerlerinin Pazartesi gününden itibaren açılmasına, eğitimin de kademeli olarak 4 Mayıs'tan itibaren başlatılmasına izin verildi

Almanya'da, eğitimde kademeli dönem çıkışı

BİRGÜN / ALMANYA

Almanya'da Başbakan Angela Merkel ile eyalet başbakanları, ülkeyi yeni tip koronavirüsten korumak amacıyla alınan önlemlerin adım adım geri çekilmesi konusunda anlaştılar.

Başbakan Angela Merkel, Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder (CSU), Hamburg Belediye Başkanı Peter Tschentscher (SPD) ve Maliye Bakanı Olaf Scholz (SPD) ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek alınan kararları duyurdu.

Açıklamaya göre 22 Mart'ta başlatılan sosyal temas kısıtlaması, 3 Mayıs'a kadar devam edecek. Ülkede okullar, kademeli olarak 4 Mayıs'tan itibaren yeniden açılacak. Sınıflarda öğrenci sayısı 15 ile sınırlandırılacak. Eyaletler, okullarda hijyen ve mesafe kurallarının yerine getirilmesi için önlem alacak. Yuvalar ise kapalı kalacak.

Almanya'da maske takılması zorunluluğu da tartışılıyordu. Başbakan Merkel ile eyalet başbakanlarının toplantısında bu yönde karar çıkmadı. Bunun yerine kamu alanları ve toplu iletişim araçlarında maske takılması tavsiye edildi.

RESTORANLAR, BAR VE OTELLER KAPALI TUTULACAK

Hijyen koşullarına azami özen ve giriş çıkışlarda yakın temasın ve olası kuyrukların oluşmasının önlenmesi koşuluyla ülkedeki hayvanat ve botanik bahçeleri ile müzeler yeniden açılıyor. 800 metrekareye kadar işletmeler de yine hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyulması koşuluyla yeniden açılabilecek.

Kent merkezlerinde kalabalıklar istenmediği, daha büyük mağazaların açılmasına izin verilmediği kaydedildi. Büyüklüğün bağımsız olarak kitapçı, bisikletçi, oto galerileri gibi işyerleri tekrar açılıyor. Oteller, bar, disko ve restoranlar ise kapalı kalmaya devam edecek. Ülkede büyük etkinlikler ve konserler de 31 Ağustos'tan önce yapılamayacak. Kilise, sinagog ve cami gibi ibadethanelerin açılması da yakın bir tarihte öngörülmüyor.

BOUFFİER: ADIM ADIM İLERLEYECEĞİZ

Hessen Başbakanı Volker Bouffier, video konferans şeklinde yapılan toplantıda ayrıntılar üzerine çok uzun görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek: "Sağlık sistemimizi yıpratmamak için yeni uygulamalar konusunda çok dikkatli olmalıyız, başarımızı tehlikeye atmamak için çok ileri gitmemeliyiz. Büyük adımlar atıp ne olacağını bilmemek yerine küçük küçük adımlar atmak önemli. 30 Nisan'da Başbakan Merkel ile yeni adımların ne olacağını görüşeceğiz. Küçük işletmeler için yeniden iş yapmaları için bir şans. İşletmeler, hijyen kuralları ile dükkân içinde ve giriş çıkışlarında temas kısıtlamasına uyulmasını sağlamak zorundalar. Yasakların kaldırılması konusunda yeni adımların atılması halkın kurallara uymasına ve pandeminin geriletilmesine bağlı" dedi.