Almanya’da 26 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde Hristiyan Birlik (CDU/CSU) koalisyon partilerinin başbakan adayı Armin Laschet oldu.

Almanya’da Hristiyan Birlik’in başkan adayı Armin Laschet oldu

Yeşiller Partisi’nin ardından bir süredir Almanya Başbakanlığı için ortak aday konusunda uzlaşı arayışında olan Hristiyan Birlik (CDU / CSU) partileri cephesi de Başbakan adayını belirlediğini duyurdu.

Hristiyan Birlik partilerinin 26 Eylül'de yapılacak genel seçimlerdeki ortak başbakan adayı olarak Armin Laschet’in yarışacağı bildirildi.

Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisi lideri ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder’in, adaylığını geri çektiğini açıklamasının ardından, rakibi Hristiyan Demokrat Parti (CDU) lideri Armin Laschet'in adaylığını kabul etti. Söder, Laschet’in adaylığı için, ‘Verdiğim söz hala geçerli’ dedi.

Başbakan Angela Merkel'in partisi CDU'nun yönetim kurulu yaklaşık altı saat süren görüşmelerden sonra sabaha karşı parti lideri Laschet'in başbakan adaylığına desteğini açıklamıştı.

DW’de çıkan haberde, toplantıda yapılan gizli oylamada, seçme hakkı olan 46 üyeden 31'i CDU Genel Başkanı Laschet'ten yana oy kullandı. Oylamada 9 üye CSU lideri Söder'in adaylığını desteklerken, 6 üye ise çekimser kalmıştı.

Oylama sonucunun Laschet'e desteğin yüzde 77,5, Söder'in adaylığına desteğin ise yüzde 22,5 olduğunu gösterdiği belirtilmişti.

HRİSTİYAN BİRLİK'İN ADAYI ARMİN LASCHET KİMDİR?

Almanya’nın Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin Aachen şehrinde 1961 yılında dünyaya gelen Armin Laschet, 1981-1987 yılları arasında Münih ve Bonn üniversitelerinde hukuk eğitiminin yanı sıra, 1987-1988'de gazetecilik alanında eğitim gördü.

Laschet, 1994 yılına kadar Bavyera eyaletinde serbest gazeteci olarak çalıştı, aynı zamanda dönemin Federal Meclis Başkanı Rita Süssmuth'a danışmanlık, 1994-1998'de Federal Meclis'te, 1999-2005'te Avrupa Parlamentosu'nda milletvekilliği yaptı.

Laschet, 2005-2010 döneminde Kuzey Ren-Vestfalya'da Aile, Kadın ve Uyum Bakanlığı görevlerinde bulundu. Laschet, görev yaptığı 5 yıl boyunca Türk-Alman dostluğunda önemli ilerleme kaydetti.

Armin Laschet, 2017'de yaklaşık 18 milyon nüfusla Almanya'nın en kalabalık eyaleti Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin Başbakanı oldu.

YEŞİLLER DE BAŞBAKAN ADAYINI AÇIKLAMIŞTI

Almanya'da yapılacak genel seçimlerde, Yeşiller Partisi'nin başbakan adayının, Eş Genel Başkan Annalena Baerbock olacağı bildirildi. Yeşiller Partisi'nin diğer Eş Genel Başkanı Robert Habeck, "Yeşillerin ilk başbakan adayı Annalena Baerbock olacak" demişti.

Annalena Baerbock da partisi için yeni bir dönemin başladığını vurgulayarak, "Başbakan adayı olmamla tüm topluma, çoğulcu, güçlü ve zengin ülkemizi iyi bir geleceğe götürmeye davet etmek için bir teklif sunmak istiyorum" demişti.

İklimin korunmasına önem vereceğini dile getiren Baerbock, "İleriye bakan, yeni şeyleri yapmaya cesaret eden, insanları dinleyen bir politika öneriyorum" diye konuşmuştu.

2017'deki genel seçimlerde yüzde 8,9 oranında oy alan Yeşiller Partisinin oy oranı, son kamuoyu araştırmalarında Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin arkasında ikinci sırada yüzde 20-23 bandında gösteriliyor.