Almanya'da ırkçı saldırı: 2 kişi yaşamını yitirdi

Almanya'nın doğusundaki Halle kentinde, döner dükkanı ve sinagoga düzenlenen ırkçı saldırıda iki kişi yaşamını yitirdi.

Sachsen Anhalt eyaletinde bulunan Halle şehrindeki Yahudi cemaatine ait sinagoga ve hemen yanında bulunan Yahudi mezarlığına çarsamba öğle saatlerinde bir saldırı düzenlendi. Saldırı Yahudilerin en öneli dini günü olan Kefaret günü için cemaatin toplandığı anda gerçekleşti.

Görgü tanıklarının ifadesine göre, kapalı tutulan sinagog kapısına ateş eden saldırgan aynı anda mezarlığa çok sayıda patlayıcı fırlattı. Tek kişi olduğu tahmin edilen askeri kıyafetler giyen saldırgan ardından sinagoga 600 metre uzaklıktaki bir döner dükkanını hedef aldı.

Açtığı ateş sonucu dükkanda bulunan bir kişi hayatını kaybetti. Federal savcılığın öğleden sonra yaptığı açıklamada, bunun bir terör saldırısı olduğu ve ırkçı motifler içerdiği belirtildi.

Bir kadın ve bir erkek iki kişinin yaşamını kaybettiği ve iki kişinin yaralandığı saldırıdan kısa bir süre sonra olayın faili Stefan B. yakalandı. Saldırganın olay sırasında kaskı üzerine taktığı kamera ile yayın yaptı. Video da İngilizce konuşan saldırgan Holokost'un yaşanmadığı, problemlerin kaynağının Yahudiler olduğunu iddia ettikten sonra ateş açmaya başladığı ancak silahının tutukluk yaptığı gözlendi. Federal başsavcılık saldırının Neonazi grupları ile ilişkisinin araştırıldığını bildirdi.

Bu saldırıyla dokuz yabacının öldürüldüğü NSU cinayetleri sonrası uzun bir aradan sonra nisan ayında Hessen Belediye Başkanı Lübcke'nin öldürülmesi ile birlikte sağcı Neonazi çetelerin yeniden atağa geçtigi, ülkede de göçmen karşıtlığı üzerinden popülaritesi artan ırkçı politikaların da buna zemin hazırladığı şeklinde yorumlandı.