Almanya’da sel felaketi nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 180'i geçti. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rheinland-Pfalz eyaletindeki Schuld şehrinde afet bölgesini ziyaret etti. Belçika'da ise 27 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

Almanya'da ölü sayısı 180'i geçti; Merkel bölgeye gitti

Almanya’da Çarşamba gününden bu yana devam eden yağış ve sellerin yarattığı felaketin bilançosu zaman geçtikçe ağırlaşıyor. Ülkede yaşamını yitirenlerin sayısı 180'nin üzerine çıktı. Hala kayıp olan yüzlerce kişi için aramalar sürüyor.

Almanya'nın batı bölgeleri ile Lüksemburg, Belçika'nın doğusu ve Hollanda'nın güneyinde etkili olan şiddetli yağışlar, dünden bu yana doğuda etkili olmaya başladı.

Şiddetli sağanak yağış nedeniyle Almanya'nın güney ve doğu bölümleri ile Avusturya Alpleri'nde su baskınları meydana geliyor. Sağanak yağış Bavyera ve Saksonya eyaletlerinde yaşamı olumsuz etkiliyor. Almanya medyası, güney ve doğudaki eyaletlerin de ‘afet bölgesi’ ilan edildiğini yazdı.

MERKEL: KELİME BULAMIYORUM

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün sel felaketinin yaşandığı batı eyaletlerinde incelemelerde bulundu.

Daha sonra Andenau kentinde geçerek basın toplantısı düzenleyen Merkel, "Buraya bugün federal hükümet tarafından gerçeküstü hayaletimsi durumun gerçek resminin görülmesi için geldim." dedi.

Merkel, durumun korkutucu olduğuna işaret ederek, Alman dilinde bu yıkımı tanımlamak için bir kelime bulunmadığını söyledi.

İnsanların birlikte ve dayanışma içinde olmalarından mutlu olduğunu dile getiren Merkel, "Biz sizin yanınızda duruyoruz" dedi.

Merkel, çarşamba günü Bakanlar Kurulu'nda selden etkilenenlere hızlı yardım yapılması, orta vadeli yapılacak görevler konusunda ve uzun vadede altyapının yeniden inşa edilmesi için bir program kabul edileceğini, bu paranın merkezi olarak değil yerel yönetimlerce dağıtılacağını kaydetti.

Dün Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki afet bölgesine giden Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de tanık olduğu görüntüleri, ‘yürek parçalayıcı’ olarak nitelendirmişti.

BELÇİKA’DA 103 KİŞİ KAYIP

Şu ana kadar 27 kişinin cesedinin bulunduğu Belçika'da da, kayıp olan 103 kişiye ulaşılmaya çalışılıyor.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, felaketin yol açtığı yaraların sarılması için Avrupa Dayanışma Fonu'na destek başvurusu yaptıklarını söyledi.

Almanya ve Belçika'da kayıp olan yüzlerce kişiyi arama çalışmalarına sivil savunma birliklerinin yanı sıra askerler de katılıyor. Her iki ülkede de, felaket bölgesindeki binlerce eve elektrik ve doğalgaz verilemiyor.

Almanya'da acil yardım ve savunma ekipleri, felaket mağdurlarına su ve gıda maddesi dağıtıyor.