DİTİB-Sosyal Dayanışma Merkezi Derneği, Almanya'da ikamet eden Türkiye vatandaşlarının cenazelerinin kargo uçaklarıyla gönderileceğini ancak hayatını kaybedenlerin yakınlarının refakatçi olarak Türkiye'ye gidemeyeceklerini açıkladı

Almanya'daki cenazeler kargo uçaklarıyla Türkiye'ye gönderilecek

Halit Yaşar Demirbağ / HANNOVER

Türkiye'nin 9 Avrupa ülkesine 17 Nisan'a kadar uçuşları durdurmasının ardından havaalanlarında kargaşa yaşanmaya başlandı. Yurt dışında yaşayan yurttaşların cenazelerini kargo uçaklarıyla Türkiye gönderebilecekleri, hayatını kaybedenlerin yakınlarının ise cenazelerin defin için ülkeye giriş yapamayacakları öğrenildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan DİTİB-Sosyal Dayanışma Merkezi Derneği’nden yapılan açıklamada, "Cenaze nakilleri sadece Frankfurt Havaalanı‘ndan Turkish Cargo ile yapılacaktır. Diğer havaalanlarına teslim edilen cenazeler havayolu şirketleri desteği ile karayolu üzerinden Frankfurt Havaalanına nakledilecektir. Diğer havaalanlarındaki kargo nakil süreçleri tarafımızdan ayrıca takip edilmektedir.

Kargo uçakları kesinlikle yolcu almayacaktır, aile fertleri cenazeye eşlik edemeyecektir. Cenaze, refakatçi olmadan Türkiye’ye nakledileceğinden, cenazeyi Türkiye’de karşılayacak aile fertlerinin irtibat bilgileri tarafımıza iletilmesi gerekmektedir. Türkiye’den Almanya’ya gelmeye çalışan yolculara, biletin ait olduğu havayolu şirketi ile irtibata geçmeleri tavsiye edilmektedir. Aksayan, kısıtlanan veya yasaklanan uçuşlar ile ilgili derneğimizin sunabileceği herhangi bir çözüm maalesef bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi.

Dernek, cenazeyi karşılayacak yakınların irtibat bilgilerinin kendilerine ulaştırılmasını istedi. DİTİB'in açıklaması şöyle:

"Bilindiği üzere, SARS-CoV-2 olarak tanımlanan korona virüsünün hızla yayılmasını önlemek adına dünya genelinde tedbirler alınmaktadır. Bu kapsamda 13.03.2020 tarihinde Türkiye Ulaştırma Bakanlığı tarafından, Almanya’nın da aralarında bulunduğu 9 Avrupa ülkesine yapılacak seferlerin 17 Nisan 2020 tarihine kadar durdurulduğu açıklanmıştır.

Bu süre içerisinde Türkiye’ye gerçekleşecek cenaze nakli ile ilgili bilinmesi gereken mevzular aşağıda sıralanmıştır:

1. Cenaze nakilleri sadece Frankfurt Havaalanı‘ndan Turkish Cargo ile yapılacaktır. Diğer havaalanlarına teslim edilen cenazeler havayolu şirketleri desteği ile karayolu üzerinden Frankfurt Havaalanına nakledilecektir. Diğer havaalanlarındaki kargo nakil süreçleri tarafımızdan ayrıca takip edilmektedir.

2. Kargo uçakları kesinlikle yolcu almayacaktır, aile fertleri cenazeye eşlik edemeyecektir.

3. Cenaze, refakatçi olmadan Türkiye’ye nakledileceğinden, cenazeyi Türkiye’de karşılayacak aile fertlerinin irtibat bilgileri tarafımıza iletilmesi gerekmektedir.

4. Cenaze, Türkiye’de TDV nakil araçları ile defin mahaline kadar nakledilecektir. Cenazeyi Türkiye’de karşılayan refakatçi cenaze nakil aracına binemeyecek ve kendi imkanları ile yoluna devam edecektir.

5. Türkiye’den Almanya’ya gelmeye çalışan yolculara, biletin ait olduğu havayolu şirketi ile irtibata geçmeleri tavsiye edilmektedir. Aksayan, kısıtlanan veya yasaklanan uçuşlar ile ilgili derneğimizin sunabileceği herhangi bir çözüm maalesef bulunmamaktadır.

6. Önümüzdeki gün ve haftalarda Sağlık Bakanlığı gibi resmi dairelerden, salgın ile ilgili gelecek bilgi ve talimatlar doğrultusunda, cenaze iş ve işlemlerinde aksaklık veya değişiklikler olabilecektir. Gelişmeler ile ilgili tüm güncel bilgiler yine sitemiz üzerinden duyurulacaktır.

Bu sıkıntılı günlerde cenaze nakil süreçlerinde aksamaların olacağı kaçınılmazdır, ancak cenazelerin ebedi istirahatgahlarına ulaştırılması hususunda tüm imkanlar seferber edilecektir"

AABF Cenaze Fonu'nun da önümüzdeki günlerde açıklama yapacağı öğrenildi. Acil durumlarla ilgili 24 saat ücretsiz danışma hattından (0800 / 78 80 800) bilgi alınabileceği kaydedildi.

Diğer yandan koronavirüs salgını nedeniyle uçuş yasağı uygulanan Almanya dahil 9 Avrupa ülkesinde turist veya öğrenci olarak bulunan vatandaşlarımızın Türkiye’ye dönüşleri için daha önce 17 Mart 2020 saat 23:59’a kadar olduğu ilan edilen uçuş izninin Türk sivil havacılık makamlarınca 15 Mart 2020 saat 23:59 olarak değiştirildiğini kaydedildi.

UÇUŞ YASAĞI 15 MART 23.59'DA BAŞLIYOR

Türkiye'nin Avrupa'ya uçuş yasağını bir gün öne çektiği öğrenildi.

Frankfurt Başkonsolosluğu konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Alınan bu karar çerçevesinde, 15 Mart gece saat 23:59’dan sonra Almanya’dan Türkiye’ye havayolu seferleri 17 Nisan 2020 tarihine kadar durdurulmuş bulunmaktadır. Konuya ilişkin açıklamanın paylaşıldığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabına ait bağlantı adresi burada sunulmaktadır.