Almanya ve Fransa, Dünya Sağlık Örgütü'ne politik ve teknik destek vereceğini açıkladı. Almanya, 500 milyon avroluk mali yardım yapacak

Almanya'dan DSÖ'ye 500 milyon avroluk rekor destek

Almanya ve Fransa’nın, koronavirüsle mücadelede Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) politik ve finansal destek vereceği açıklandı. Verilecek olan destek, teknik ekipman ve 500 milyon avroluk rekor bir mali yardımı içeriyor

Reuters'ın aktarımına göre, DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, ABD tarafından pandemi ile mücadelede yavaş kalmakla suçlanan örgütün, ihtiyacı olan yardımı alacağını ve görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini söyledi.

Ghebreyesus DSÖ merkezindeki basın toplantısında, “Bugün ihtiyacımız olan politik ve finansal desteği alıyoruz. Almanya ve Fransa, DSÖ’nün ve küresel dağlığın uzun süreli dostlarıdır” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz ay, ABD’nin “Çin merkezli” DSÖ ile bağlarını keseceğini açıklamış ancak DSÖ’ye hala resmi bir bildirimde bulunmamıştı.

ABD, DSÖ’nün bütçesinin neredeyse yüzde 15’ini oluşturan 400 milyon dolarlık desteğiyle, 2019 yılında örgütün en büyük bağışçısı konumundaydı.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, “Uluslararası sorunlara izole bir devlet cevaplarıyla yaklaşmak, başarısızlığa mahkumdur” açıklamasında bulundu.

Spahn, Almanya’nın DSÖ’ye bu yıl 500 milyon avroluk şimdiye kadarki en büyük mali desteği ve sağlık ekipmanı yardımı yapacağını belirtti ve “Güçlü, efektif, şeffaf ve hesap verebilir bir DSÖ’ye hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var” dedi.

Konuşmasının devamında Spahn, “Almanya, Dünya Sağlık Örgütü’ne siyasi, finansal ve teknik destek verme konusunda üzerine düşen görevi yapacaktır” ifadelerini kullandı.

Fransa, DSÖ’nün Lyon’daki araştırma merkezine 90 milyon avroluk bir yardım yapacağını ve 50 milyon avroluk ek bir katkıda da bulunacağını ifade etti.

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, “ Dünyanın çok uluslu bir organizasyona her zaman olduğundan daha çok ihtiyacı olduğunu gerçekten inanıyorum. Dünyanın ortaklardan kurtulamayacağına inanıyorum. Koronavirüse karşı küresel bir yanıta ihtiyacımız var ve sadece DSÖ bu yanıtı verebilir” dedi.

Aralık 2019’da Çin’de ilk olarak görülmesinden beri, şimdiye kadar 210 ülke ve bölgeden koronavirüse yakalanan insanlar rapor edildi.

9,56 milyondan fazla insanın koronaviirüse yakalandığı tespit edildi ve şimdiye kadar 485 bin 690 kişi yaşamını yitirdi.

Ghebreyesus, “Batı Avrupa’da salgının durumu gittikçe yükseliyor. Tabi ki dünyanın geri kalanında da pantemi yükselişte” dedi.

Geçtiğimiz hafta üst düzey bir Avrupa sağlık yetkilisi yaptığı açıklamada, Avrupa hükümetlerinin DSÖ’yü elden geçirme konusunda ABD ile birlikte çalıştığını ve ABD’nin DSÖ ile bağlarını koparma konusundaki bazı endişelerini paylaştığını ifade etmişti.