Almanya, Türkiye'deki depremzedeler için vize prosedürünü basitleştireceğini bildirdi. Konuya ilişkin bilgi veren Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, depremzedelere geçici olarak Almanya'daki yakınlarının yanında kalma fırsatı verileceğini bildirdi.

Almanya, depremzedeler için vize prosedürünü basitleştiriyor
Fotoğraf: Depophotos

BirGün / ALMANYA

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, depremzedeler için vize prosedürünü oldukça basitleştirileceğini açıkladı.
Buna göre, Türkiye'de depremden etkilenenlere, bürokratik olmayan bir vize prosedürüyle geçici olarak Almanya'daki akrabalarının yanında kalma fırsatı verilecek.

Federal Dışişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından Berlin'de yapılan açıklamaya göre, bakanlıklar arası koordinasyonu sağlayacak özel bir ekip oluşturularak vize prosedürünü en az bürokratik olacak şekilde düzenlenecek.

"VİZE KABUL MERKEZLERİNİN KAPASİTELERİNİ YENİDEN DÜZENLEDİK"

Konuya ilişkin bilgi veren Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, şu ifadeleri kullandı: "Depremin ardından yaşanan binlerce ölümün acısı ve dehşeti içinde, ülkemizdeki yüz binlerce insanın sadece acıyı paylaşmakla kalmayıp, aynı zamanda yardım elini uzatması ve örneğin bağışlarla yardım etmenin yollarını bulması benim için bir umut ışığıdır. Buradaki pek çok insanın Türkiye'de onları yanına almak isteyen ve kefil olabilecekleri akrabaları var. Federal Hükümet olarak, Almanya'daki ailelere, başlarını sokacak bir evleri yoksa veya tıbbi tedaviye ihtiyaç duyuyorlarsa, depremden etkilenen akrabalarını geçici olarak yanlarına almaları için yardım etmek istiyoruz. Dışişleri Bakanlığı olarak Federal İçişleri Bakanlığı ile birlikte bu hafta sonu çalışmalarına başlayacak olan özel bir ekip oluşturduk. Amaç, bu vakalar için vize prosedürünü mümkün olduğunca bürokratik olmayan bir hale getirmektir. Halihazırda yurtdışı temsilciliklerimizdeki personel sayımızı arttırdık ve Türkiye'deki vize kabul merkezlerinin kapasitelerini yeniden düzenledik."

BELİRLİ KOŞULLAR İSTENİYOR

Deprem felaketi nedeniyle Almanya'daki aile üyelerinin yanında doksan güne kadar kalmak isteyen Türk vatandaşlarının belli koşulları yerine getirmesi gerekiyor.

Öncelikli olarak deprem felaketinden bireysel olarak etkilenen kişiler, yani evsiz kalanlar ya da tıbbi destek alması gerekenler bu uygulamadan yararlanacak. Bunun yanında Almanya'da, Alman vatandaşı olan veya süresiz oturum hakkına sahip olan 1. veya 2. derece aile üyelerinin yanında kalabilecekler. Ev sahibi aile üyesi bir ise taahhüt beyanı sunmak zorunda. Prosedür mevcut vize yasası çerçevesinde olduğundan, geçerli bir pasaport beyanı da istenecek.

VİZE PROSEDÜRLERİNİN BASİTLEŞTİRİLMESİ İSTENMİŞTİ

Almanya’da geçtiğimiz günlerde, depremzedelerin Almanya’daki akrabalarının yanına doksan gün boyunca kalmasını sağlayan vize verileceğini duyurmuştu. Vize sürecinde istenen belgeler ise eleştiri konusu olmuştu. Evleri, bankaları yıkılmış kişilerden banka teminatı, sigorta gibi belgeler isteniyordu. Ayrıca son dönemde vize almanın zorlaştığına dair duyumlar alınıyor, bu konuda üst üste haberler çıkıyordu.

Depremden sonra Bavyera Eyalet Milletvekili Cemal Bozoğlu Almanya Başbakanı ve Dışişleri Bakanına mektup yazmış ve vize prosedürlerinin basitleştirilmesi talebini iletmişti. Bozoğlu’nun açıklamalarını takiben Baden-Württemberg Eyalet Parlamentosu Başkanı Muhterem Aras, Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Meclis Başkan Yardımcısı Berivan Ayvaz, Hessen Eyalet Milletvekili Turgut Yüksel ve Almanya Federal Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir de depremzedelere vize kolaylığı sağlanması gerektiğini vurgulamışlardı.