Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye’nin son yayınladığı Navtex kararını kınadı. Almanya Dışişleri Bakanı Maas, AB’nin Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yanında olduklarını söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas: Ankara yeni provokasyonlardan kaçınmalı

Türkiye'nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis için yeni Navtex (denizcilere duyuru) mesajını yayınlaması üzerine, Yunanistan ve Kıbrıs'a gitme kararı alan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye'yi gerginliği tırmandırmaması yönünde uyardı.

TÜRKİYE DİYOLOG MASASINA ZARAR VERMEMELİ

DW Türkçe’nin aktardığına göre, Almanya Dışişleri Bakanı Maas yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı olarak AB ortakları Kıbrıs ve Yunanistan'la tam dayanışma içinde olduklarını" vurgulayan Maas, tüm tarafların akıllıca bir komşuluk ilişkileri içinde davranması gerektiğini söyledi. Maas, "Türkiye'yi Yunanistan'la açılmış olan diyalog penceresine tek taraflı adımlarla zarar vermemeye çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

“Eğer Ankara müzakere masasına gelmek istiyorsa –ki istediğini defalarca dile getirdi, yumuşama ve gerilim tırmandırma oyununu bitirmeli” diyen Maas, Türkiye’nin Doğu Akdeniz'de yeni provokasyonlardan kaçınması gerektiğini vurguladı.

İLİŞKİLERİMİZE BÜYÜK ZARAR VERİR

Türkiye'den yetki tartışmasının yaşandığı bölgelerde doğal gaz arama çalışmaları yürütmemesini isteyen Maas, bunun AB- Türkiye ilişkilerin geliştirilmesi ve gerginliğin azaltılması çabalarına "büyük bir darbe" indireceğini söyledi.

Maas, Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeleri görüşmek için Yunanistan ve Kıbrıs Adası’nı ziyaret edecek. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Maas'ın Kıbrıs Cumhuriyeti'nde Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ve mevkidaşı Nikos Dendias ile görüşmeyi planladığı bildirildi.

BORRELL: TÜRKİYE OLUMSUZ DAVRANIŞLARDA BULUNMAMALI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Oruç Reis'in yeniden Doğu Akdeniz'e gönderilme kararını kınadı.

Lüksemburg'da dün düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Borrell, bunun tansiyonu düşürmek yerine Yunanistan ve Kıbrıs'la yeni bir gerginliğe yol açacağını söyledi. Borrell, "Biz Türkiye'nin aktif olarak çözüm araması ve olumsuz davranışlarda bulunmaması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

AB ZİRVESİNDEN NE SONUÇ ÇIKMIŞTI?

AB devlet ve hükümet başkanlarının Ekim başında bir araya geldiği zirve sonunda, Türkiye'den "Yunanistan ve Kıbrıs'a karşı yasa dışı eylemlerine son vermesi için yapıcı çaba göstermesi" talep edilmiş ve Türkiye'nin yapıcı davranması karşılığında da Gümrük Birliği'nin genişletileceği, ticari kolaylıklar sağlanacağı ve mülteciler için de yeni mali yardımlar aktarılacağı mesajı verilmişti.