Sol Parti’nin elindeki Thüringen’de aşırı sağcı AfD'nin desteğiyle başbakanın liberal partiden seçilmesi ülkeyi karıştırdı. Medya ve siyasetçiler seçime 'rezalet', ‘kara gün’, ‘ihanet’ sözleriyle tepki gösterdi

Almanya için kara gün

Dış Politika Servisi

Doğu Alman eyaletlerinden Thüringen’de Hür Demokrat Parti’li (FDP) Thomas Kemmerich'in aşırı sağcı aşırı sağcı Almanya için Alternatif’in (AfD) desteğiyle başbakan seçilmesi ülkeyi karıştırdı. Ekim ayı sonundaki seçimden birinci çıkan Sol Parti adayı mevcut başbakan Bodo Ramelow'a karşı CDU, FDP ve AfD'nin işbirliği yapması ülke tarihine “büyük ihanet”, “kara gün” olarak geçti.

Sol Parti’nin 29, CDU’nun 21, AfD’nin 22, SPD’nin 8, Yeşiller ve FDP’nin ise 5’er sandalye kazandığı seçimlerin ardından salı akşamı Thüringen Meclisi’nde başbakanlık oylaması yapıldı. Federal Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat parti (CDU) aday çıkarmazken, Sol Parti’li Başbakan Ramalov ile FDP ve AfD’li adaylar yarıştı. Ramalov’a SPD ve Yeşiller desteklerken FDP ve AfD ilk turlarda gerekli çoğunluğa ulaşamadı. İkinci turda AfD kendi adayını geri çekerek CDU’nun desteklediği FDP’li Kemmerich’e oy verdi. FDP’li politikacı aşırı sağcıların desteği ile bir oy farkla eyalet başbakanı seçildi.

Seçim hem ülkeyi hem de Thüringen Parlamentosu’nu şoke etti. Kemmerich’i kutlamaya gelen Sol Parti Eyelat Başkanı Susanne Hennig-Wellsow çiçeğini FDP’li politikacının önüne fırlattı. Hennig-Wellsow, eyalette olan bitenin uzun süreden beri tasarlanıp gerçekleştirildiğini söyledi.

Bütün ülke ayağa kalktı

Berlin’de basın toplantısı düzenleyen FDP Genel Başbanı Christian Lindner, AfD ile asla işbirliği yapmayacaklarını, Thüringen’de de hiçbir şekilde görüşme olmadığını söyledi. Eski Federal İçişleri Bakanı FDP’nin duayen isimlerinden Gerhart Baum ise yeni seçilen başbakanın görevini iade etmesini istedi. AfD’nin mutluluktan havalara uçtuğunu ve “Artık biz olmadan işler yürümüyor” dediğini belirten Baum, bunun Almanya için kara bir gün olduğunu vurguladı.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Thüringen CDU'nun AfD ile partinin kararlarına aykırı hareket ettiğini ifade etti. Kramp- Karrenbauer, FDP lideri Lindner ile Thüringen CDU'sunu 'AfD desteği' konusunda uyardığını, FDP'li Lindner'den aday göstermemelerini rica ettiğini de belirtti. CDU lideri ZDF'e verdiği demeçte "Thüringen ve CDU için kötü bir gün. Bu yönde karar almamaları yönünde uyarımız olmuştu. Ancak oy kullananlar eyalet meclisi milletvekilleri. Alınan karar konusunda çok üzgünüm. Thüringen'de olanlar demokrasiye zarar verdi" ifadelerine yer verdi.

Merkel devrede

Hür Demokrat Parti'nin (FDP) adayı Thomas Kemmerich’in AfD’nin oylarıyla başbakan seçilmesi federal koalisyon içinde de çatlağa neden oldu.

Başbakan Angela Merkel, bu seçiminden geri dönülmesi gerektiğini söyledi. Afrika’da bulunan Merkel konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kemmerich’in AfD’nin oylarıyla başbakan seçilmesinin kesinlikle affedilir bir durum olmadığını söyleyerek seçimi "Demokrasi için kötü bir gün" diye niteledi.

Alman hükümetini oluşturan koalisyonun en küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) lideri Markus Söder’den de sert bir tepki geldi. Söder, yaşananların "kabul edilmesi imkansız bir tabu yıkılması" olduğunu söylerek eleştirdi.

Alman hükümetinin diğer ortağı Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Vekili ve Maliye Bakanı Olaf Scholz da Thüringen'de olanların eyalet sınırlarını aştığını belirtip ortakları CDU’nun federal teşkilatına yönelik ciddi şüpheleri ortaya çıkardığını söyledi. Almanya'da federal düzeyde hükümette çatırdamaya neden olan Thüringen'deki gelişme üzerine federal hükümetin ortakları Cumartesi günü acil olarak toplanacak ve izleyecekleri tutumları belirleyecek.

İstifa edeceğini duyurdu

Ülkede geniş infiale neden olan Kemmerich tepkiler üzerine bir gün sonra görevinden istifa edeceğini duyurdu. Kemmerich, istifa etmesinin kaçınılmaz olduğunu belirterek, meclisin feshedilerek yeniden seçime gidilmesi konusunda önerge vereceklerini söyledi.
Kemmerich, düzenlenen basın toplantısında, Hür Demokrat Parti (FDP) grubu olarak karar aldıklarını ve yeniden seçime gidilmesini istediklerini belirtti. AfD’nin destek vermesi sonucu kamuoyundaki tepki oluştuğunun herkes tarafından görüldüğünü dile getiren Kemmerich, ‘’AfD ile beraber çalışma olmadı, olamaz ve gelecekte de olmayacak.” ifadesini kullandı.

***

‘Rezaletin tokalaşması’

Bild gazetesi, AfD Thüringen lideri Höcke'nin Thüringen Eyalet Başbakanı Kemmerich'i kutlarken çekilen resmi "Rezaletin tokalaşması" manşetiyle verdi.
Der Spiegel dergisi ise "Bizi kim ihanet etti” başlığıyla yaptığı haberde, “Hür Demokratlar. Parti lideri Linder, kullanacak sözcük bulamıyor. Diğerleri ise deneyin bitirilmesi için baskı uyguluyor. Ülkede kimi hür demokrat, AfD ile iş birliği yapılmadığına inanmamızı istiyor. Böyle olmasa bile, AfD'nin destek vereceğini hesaplamak gerekirdi" diye yazdı.

Berlin, Frankfurt ve Thüringen’in başkenti Erfurt olmak üzere pek çok kentte onbinlerce kişi seçimi protesto etti. Düzenlenen protestocularda “Utan FDP", "Utan Kemmerich", Bugün Kemmerich, yarın Höcke" pankartları açıldı. Sosyal medyada ise tokalaşma Hitlerin tokalaşmasıyla karşılaştırıldı.