Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Türkiye ile Batı Balkanlardan gelenlerde koronavirüs vaka sayısında artış görüldüğünü söyledi.

Almanya Sağlık Bakanı: Türkiye'den gelen vakalar artıyor

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, ülkedeki günlük korona virüsü vakalarının mayıs ayından sonra ilk kez 1000'in üzerine çıkması sonrası bir basın toplantısı düzenledi.

Halktan tedbirlere uymalarını isteyen Spahn, virüsün kontrol altında tutulmasını bir maraton olarak nitelendirerek "Bunu ancak birlikte başarabiliriz" dedi.

Spahn, artan vakaların endişe verici olduğunu belirterek, toplu etkinlik kurallarının gözden geçirilebileceğini ancak sokağa çıkma kısıtlamasının yeniden getirilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Sosyal mesafe tedbirlerine uymayanları ise, “İnsanların bıktığını anlıyorum ama pandeminin hiçbir zaman o kadar da ciddi olmadığı yönündeki yanıltıcı fikre direnmeleri gerekir” diyerek uyardı.

RİSK BÖLGELERİNDEN GELENLERE ZORUNLU TEST

“Virüs Almanya’ya başka ülkelerden de getiriliyor” diyen Spahn, “Batı Balkanlar ve Türkiye’den dönen insanlar arasındaki enfeksiyon sayısı artıyor” ifadelerini kullandı. Spahn, ‘yüksek riskli’ yerlerden seyahat edenlerin korona virüsü testi yaptırmayı reddetmesi halinde 25 bin euroya kadar para cezasına çarptırılabileceğini de belirtti.

Avrupa'dan gelen yeni vakaların da olduğunu belirten Spahn, "Lüksemburg ve kuzey İspanya'nın bazı bölgeleri yüksek riskli. Bu gibi ülkelerden gelenler negatif test sonucu sunmazlarsa 14 günlük karantinaya alınacaklar" diye konuştu.

Spahn ayrıca negatif test sonuç belgesini göstermeyenlere havaalanında yeni test yapılacağını söyleyerek "Bunun bireysel özgürlükleri etkilediğinin çok iyi farkındayım ancak bunun haklı bir müdahale olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı.

SİYASİLERE TEPKİ

Bununla birlikte Spahn, bazı siyasilerin 'Tatile parası yeten vatandaşlar testlerinin parasını da kendileri karşılamalı' argümanını reddetti: "Yüksek riskli bölgelerden veya diğer ülkelerden dönenler bu tatile para ayırmak için çok uğraştı, çok para biriktirdi. Bunun haricinde fazla bir birikimleri yok. Zaten bu kişilerin test yaptırabilmesini istiyorum."

Almanya’da son 24 saatte tespit edilen koronavirüs vakalarının sayısı mayıs ayından sonra bugün ilk kez 1000’in üzerine çıktı. Robert Koch Enstitüsü 1045 yeni vaka raporlarken, toplam vaka sayısı 213 bin 67’ye yükseldi. Son bir günde yedi kişinin yaşamını yitirmesiyle, ölü sayısı da 9 bin 175’e çıktı.