Rusya ve Almanya dışişleri bakanlarının Suriye başlıklı toplantısının ardından iki ülke arasında bu konudaki işbirliğinin derinleştirileceğine dönük açıklamalar yapıldı.

Almanya, Suriye konusunda Rusya ile işbirliğine hazır

Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Suriye krizinin çözümü konulu bir toplantı gerçekleştirdi. DWM'nin haberine göre toplantıda Steinmeir, Suudi Arabistan'ın Suriye'de sorunun çözümü ve İran'la dostane ilişkilerin geliştirilmesi konusunda istekli davranmadığını vurguladı.

Steinmeier'e göre iki büyük bölgesel güç olan İran ve Suudi Arabistan birbirleri ile yakınlaşma eğilimi içinde değiller; bu da Suriye krizinin çözümünü zorlaştırıyor.

Suudi Arabistan Kralı Salman ile Riyad'da yaptığı görüşme sonrasında Tahran ile Riyad arasında bir yakınlaşma ihtimalinin uzak olduğunu belirten Steinmeier, Suudi Arabistan'ın siyasi bir çözüm peşinde olduğunu ancak İran'a güven duymadığını da açıkça söylediğini sözlerine ekledi.

ALMANYA RUSYA İLE ÇALIŞMAYA SICAK

Steinmeier'ın Rus meslektaşı Lavrov'u Riyad'da yaptığı toplantı konusunda görüşmenin detaylarına girmeden bir bilgilendirdiği öğrenilirken, Suriye'deki krizin çözümü konusunda Almanya'nın Rusya ile ortaklık geliştirmeye sıcak baktığı belirtiliyor.

Bu esnada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye konusunda ABD, Türkiye, Rusya ve Ürdün'ün katılımıyla bir konferansın düzenlenmesini önerdi. Benzer bir öneriyi kısa süre önce Rusya dile getirmişti.

soL