Ukrayna’nın ağır silahlarla donatılmasına karşı çıkan Almanya Hükümeti, Kiev’in hedefinde. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan "Alman ortaklar, Rusya Devlet Başkanı Putin’i cesaretlendirmeye son vermeli" tepkisi geldi.

Almanya’ya tepki

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Batı ülkeleri Ukrayna'nın işgal edileceği iddiasıyla Rusya'ya baskıyı artırırken Almanya'nın bu baskıyı hafifletme girişimi Ukrayna'yı rahatsız etti. Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht'in Ukrayna'ya asker ve silah sevkiyatlarının Kiev-Moskova krizini tırmandıracağını ifade etmesi üzerine Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi.


Dışişleri Bakanı Dmitry Kuleba, "Alman ortaklar, bu tür söz ve eylemlerle birliği baltalamaya ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ukrayna'ya yeni bir saldırı başlatmak için cesaretlendirmeye son vermeli" açıklaması yaptı. Açıklamasında, "Batı'nın Rusya'ya karşı birliğinin her zamankinden daha önemli olduğunu" savunan Kuleba, Almanya'ya Ukrayna için yaptırdıkları sahra hastanesi için "minnettar" olduklarını da kaydetti.

Almanya Savunma Bakanı Lambrecht, dün sabah yaptığı açıklamada Kiev'de 5.3 milyon euro maliyeti olan sahara hastanesinin şubat ayında açılacağını da ifade ederek "Gerginliği azaltmak için her şeyi yapmalıyız. Bu noktada şu anda silah teslimatı yardımcı olmaz, Alman hükümetinde bu konuda görüş birliği var" dedi.

DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANI İSTİFA ETTİ

Almanya'da aynı zamanda Ukrayna kriziyle ilgili kritik bir istifa yaşandı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Kay-Achim Schönbach'ın "Putin'e anlayış gösterilmeli" sözlerine yönelik tepkiler üzerine görevinden istifa ettiği açıklandı. Alman Haber Ajansı'nın (DPA) haberine göre Savunma Bakanlığı, Federal Meclis Savunma Komisyonu üyelerine Schönbach’ın görevinden istifa ettiğini bildirdi. Schönbach, geçen hafta Hindistan’da katıldığı bir toplantıda Ukrayna kriziyle ilgili "Putin'e anlayış gösterilmesi gerektiğini" söylemiş, Rusya’nın Ukrayna'yı işgal edeceği suçlamalarını "saçmalık" olarak nitelendirmişti.
Schöbach, Çin'e karşı Rusya'ya ihtiyaç duyulduğunu belirtmiş ve "Bu büyük ülke demokratik olmasa da ikili ortak olarak yanımızda olması Rusya’yı Çin’den uzak tutabilir" ifadelerini kullanmıştı. Almanya Savunma Bakanlığı, Schönbach’ın ifadelerinin "içerik ve kelime seçimi açısından hiçbir şekilde Federal Savunma Bakanlığı’nın pozisyonuna uymadığını" açıklamıştı.

ESTONYA ALMAN YAPIMI SİLAH İÇİN ONAY İSTİYOR

Almanya'nın Ukrayna'yi silahlandırma kararlarına yönelik tutumu ABD kamuoyunun da yakın takibinde. ABD merkezli Wall Street Journal (WSJ) gazetesi önceki gün yayımladığı haberde, Almanya'nın NATO üyesi Baltık ülkelerinden Estonya'nın Ukrayna'ya Alman yapımı silahlar göndermesine izin vermediğini belirtti. WSJ'ye konuşan Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ise "Almanya'nın bize teslimat yapmakta çok fazla tereddütü var" dedi. Estonya Savunma Bakanı Danışmanı Kristo Enn Vaga ise "Umarız Almanya'dan onay alırız. Estonya, Ukrayna'ya elinden geldiğince her şekilde pratik olarak yardım etmek istediğini gösterdi" açıklaması yaptı.

Üç Baltık ülkesi Estonya, Letonya ve Litvanya, ABD'nin onay üzerine ABD yapımı Javelin ve Stinger füzelerini göndereceklerini ortak açıklamayla duyurmuştu. Açıklamada, "Bu yardım olası bir Rus saldırısı durumunda Ukrayna'nın topraklarını ve nüfusunu savunma kapasitesini daha da artıracaktır" denilmişti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise 21 Ocak'ta düzenlediği basın toplantısında, “Almanya son yıllarda ölümcül silah ihracatını desteklemedi. Almanya, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliğin artmasını istemiyor” diyerek ABD’nin "agresif tutumundan bağımsız hareket edeceklerine" işaret etmişti.
Öte yandan, Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya hükümetinden yetkililer yarın Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya gelecek. Reuters haber ajansının haberine göre, "Normandiya Dörtlüsü" formatında gerçekleşecek toplantının amacının, "Ukrayna'nın doğusundaki hükümet güçleri ile Rus yanlısı ayrılıkçılar arasında devam eden ihtilafın sona ermesini sağlamak" olduğu belirtildi.

***

Pekin Olimpiyatları öncesi provokasyon uyarısı

Rusya Dışişleri Bakanlığı 4 Ocak’ta başlayacak Pekin Olimpiyatları öncesi ABD’nin Ukrayna’da provokasyon yaratacağı uyarısında bulundu. Dışişleri Bakanı Sözcüsü Maria Zaharova, ABD merkezli haber kanalı Bloomberg tarafından yayımlanan "Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i arayarak olimpiyatlar sırasında Ukrayna’ya saldırmamasını rica etti" şeklindeki habere tepki gösterdi. Zaharova, yaptığı açıklamada söz konusu haberin "sahte değil Amerikan istihbarat servislerinin enformasyon alanında yaptığı özel operasyon" olduğunu savundu. Söz konusu haberin, ABD’nin Ukrayna’da olimpiyatlar öncesi provokasyon hazırlığına işaret ettiğini savunan Zaharova, "Olimpiyatlar öncesi ABD’den ve Kiev rejiminden hem enformasyon alanında, hem de askeri alanda provokasyonlar bekliyoruz. Onlardan her şey beklenebilir, kaldı ki bu konuda zengin deneyime sahipler" ifadelerini kullandı. Öte yandan, Ukrayna’nın doğusunda bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DNR) Ukrayna askerlerine yönelik bir saldırı başlatacağı yönünde Batı basınında yer alan haberlere yalanlama geldi. DNR lideri Denis Puşilin dün yaptığı açıklamada "Batı basınındaki histerinin aksine Donetsk’in Ukrayna’ya yönelik saldırı hazırlığında olmadığını" savundu. Puşilin, Kiev’in provokasyon hazırlığında olduğu iddialarını da doğrulayarak "Gaz, su, elektrik hatları gibi altyapılara ve diğer tesislere bir takım saldırı hazırlıkları var. Zira sabotaj grupları elimizdeki verilere göre temas hattında kalmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.