Alper Taş: Haziran'ın seçim tavrı bizim de tavrımızdır

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Eş Genel Başkanı Alper Taş, Birleşik Haziran Hareketi'nin meclislerde yaptığı tartışmalar sonucunda seçimlere girmeme ve dayanışma tavrını 'Anca beraber kanca beraber' diyerek parti olarak onayladıklarını açıkladı.

Yön Haber'den Erkut Tekin'e gündemi değerlendiren Haziran Yürütme Kurulu Üyesi ve ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, "Biz, bu seçimlerde kendisini seçim pusulasında sınayan bir eğilimden uzak durduk. Haziran’ın günlük mücadelenin bir parçası olması ve Haziran Meclislerinin geliştirilmesi çalışmalarını temel aldık" dedi.

'HAZİRAN'IN GELİŞTİRİLMESİNİ TEMEL ALDIK'
Taş, Birleşik Haziran Hareketi'nin seçimlerden önceki gibi devam edemeyeceğine dikkat çekerek seçimlerin ardından Haziran'a daha çok ihtiyaç duyulacağını ve hareketi büyütmeye gayret edeceklerini ifade etti. ÖDP'nin seçimlerdeki tavrı ile ilgili Haziran'a daha çok önem verdiklerini dile getiren Taş, şunları söyledi:

"ÖDP, esas olarak seçim siyasetini kendisinin de içinde yer aldığı Haziran Hareketi ile belirledi. Anca beraber, kanca beraber diyerek Haziran Meclisleri tartışmalarının ortaya çıkardığı tavrı kendi seçim tavrı olarak kabul etti.

Biz, bu seçimlerde kendisini seçim pusulasında sınayan bir eğilimden uzak durduk. Haziran’ın günlük mücadelenin bir parçası olması ve Haziran Meclislerinin geliştirilmesi çalışmalarını temel aldık. Doğal olarak seçim platformunda seçime katılım hakkını kullanmaktan da vazgeçtik. Bu bizim Haziran’a verdiğimiz önemdir."

'BİZCE HAZİRAN KARARINA GÖRE TUTUM ALINMALIYDI'
Haziran bileşenlerinden oluşan Komünist Parti'nin (KP) seçimle girme kararı ile ilgili de konuşan Alper Taş, KP'nin Haziran'ın seçim tavrının dışında bir yönelim sergilediğini belirtti:

"Komünist Parti, bağımsız adaylarla girme önerisini ifade etti. Bilindiği gibi bizim ifade ettiğimiz geniş koalisyondan da yana değildi. Sonuçta Haziran Meclislerinin yönelimi doğrultusunda kendilerinin de içinde yer aldığı Yürütme’de yapılan tartışma sonucunda bildiğiniz sonuç ortaya çıktı.  Yapılması gereken bizce bu Meclis kararı çerçevesinde tutum almaktı. Ancak Komünist Partili arkadaşlar bu kararın dışında bir siyasi karar alarak seçime girdiler. Bizce olay budur."

'BİZ SOSYALİZMİ AMAÇLAYAN BİR PARTİYİZ'
Kendisine 'HDP-CHP koalisyon yapsın biz de sol muhalefet edelim' tweetiyle ilgili sorulan soruyu cevaplayan Taş, CHP'nin ve HDP'nin de seçim programlarına göre eleştirilecek yönlerinin çok olduğunu ifade etti. ÖDP'nin sosyalizmi amaçlayan bir parti olduğunu kaydeden Taş, HDP'nin barajı açmasını CHP'nin ise oylarının artmasını istediğini belirtti. Alper Taş konu ile ilgili şunları söyledi:

"Bir kere biz sosyalizmi amaçlayan partiyiz. Sanki ben orada CHP ile HDP koalisyon kursun, biz de ortağı olalım demişim gibi eleştirenler var. CHP de HDP de yeni programlarıyla birlikte eski duruşlarından daha ileri bir noktaya geçmişlerdir. Ama nihayetinde birisi sosyal demokrasiyi esas alan yani sosyal piyasacılığı içeren bir programdır. Diğeri de radikal demokratlık ekseninde kurulmuş bir programdır. Dolayısıyla sosyalist bir partinin radikal demokrasi ve sosyal demokrasiyi aşan taleplerde bulunmasından daha doğal bir şey olamaz.

Ben elbette bu seçimlerde HDP’nin barajı aşmasını istiyorum, elbette CHP’nin oylarının artmasını istiyorum. Çünkü ben AKP’nin gerilemesini istiyorum. Haziran isyanı da tam da bu noktada ortaya çıkmıştı zaten. Sonuç olarak benim bu temennide bulunmuş olmam Türkiye’nin çözümünün bu olduğu anlamına gelmiyor. Sadece bu meclis bünyesinde en iyi koalisyonun bu olabileceğini belirtmiştim."

'BirGün ÖDP'NİN YAYIN ORGANI DEĞİL'
Yön Haber muabirinin "ÖDP ile HDP ya da PKK arasında bir gerginlik bir iletişimsizlik var mı? Son olarak BirGün’de Akın Olgun’un yazılarına son verilmesiyle ÖDP ve çevresine bazı eleştiriler yapıldı?" sorusunu yanıtlayan Taş şu açıklamalarda bulundu:

"BirGün’deki arkadaşlar bu konuda açıklamalarda bulundular. Akın Olgun’la yaşanan ayrılık, HDP ile ilgili bir durum değil. BirGün, toplumsal muhalefetin farklı seslerinin bir arada olduğu, onların ortak sesinin buluştuğu bir mecra. Bu zeminin korunması için farklı fikirlerin birbiriyle mücadele etmediği bir tartışma zemininin oluşturulması gerekiyor. BirGün’ün uyarısı da bu yönde. Ancak bunun yolu ve yöntemi böyle olmamalıydı.Ama buradan yola çıkarak BirGün’e linç yapmaya çalışmak da asla doğru değil. Sanki BirGün gazetesi HDP’yi destekleyenleri gazetede istemiyormuş gibi bir hava yarattılar.

Gazetenin içinde HDP’de çalışan, bu konuda emek veren, yazan insanlar var. BirGün, solun her kesiminden fikirlere yer veriyor. Geçenlerde yine sizin Barış İnce ile yaptığınız röportajı da okudum. En küçük bir olumsuzlukta dost medya kuruluşlarının yaralayıcı tavır alması doğru değil. Hele hele BirGün üzerinden ÖDP’yi hedef almaları hiç doğru değil. BirGün gazetesinde ÖDP’li arkadaşlarımızın çok emeği vardır ama altını çizmek istiyorum BirGün gazetesi ÖDP’nin yayın organı değildir."

'KİMSE SİZE ALTIN TEPSİYLE SUNMAZ DEVRİMİ'
Yunanistan'daki seçimleri kazanarak ANEL ile ortak iktidara gelen Radikal Sol Koalisyon SYRIZA ile ilgili de konuşan Taş, SYRIZA'dan devrim beklemediklerini ancak devrimin bu süreçler neticesinde ortaya çıktığını kaydetti. Yunanistan Komünist Partisi'nin SYRIZA'nın koalisyon desteğini geri çevirmesini eleştiren Alper Taş, YKP'nin iktidardan kaçma siyaseti yaptığını ifade etti.