6. Kongrede Genel Başkan seçilen Alper Taş, “ÖDP, antiemperyalist mücadelenin önem kazandığı günümüzde mücadele hattını...

6. Kongrede Genel Başkan seçilen Alper Taş, “ÖDP, antiemperyalist mücadelenin önem kazandığı günümüzde mücadele hattını daha da belirginleştirecek, kapitalizmin tüm mağdurlarını enternasyonalist bir çizgide örgütleyerek emekçilerin partisi olacak” dedi
ÖZLEM ZORCAN ANKARA

ÖDP 6. Konferansı’nın ardından düzenlenen kongrede, Genel Başkan Yardımcısı Alper Taş, genel başkanlığa seçildi. 590 delegenin oy kullandığı seçimde, 13 oy geçersiz sayılırken 577 oy ‘Alper Taş’ dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası’nda düzenlenen kongrede görevini Alper Taş’a devreden Hayri Kozanoğlu, Taş’ın soyadına atıfta bulunarak, “Kimileri ‘ÖDP’de Taş Devri mi başladı?’ diyebilir. Ancak asıl olarak sosyalistlerde taş üstünde taş bırakmama, taş gibi durma zamanı başlamıştır” dedi.
Kozanoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, “Sen uzun boyluysan bizim başkanımız da uzun boylu, sen futbolcuysan bizim başkanımız da futbolcu, sen Rizeliysen işte bizim başkanımız da Rizeli, hem de vicdanlısı, devrimcisi, yüreği yoksuldan ezilenden yana atanı. Görevimi kardeşim kadar sevdiğim, yüreği insan sevgisiyle dolu biri devraldığı için çok mutluyum” diye konuştu.
Devrimciliğin ‘vicdan pusulası’ olduğunu ifade eden Kozanoğlu, şunları kaydetti:
“O pusula ‘senin farklı sorumlulukların var’ der. Bizler, devletin katlettiği devrimci kişiliklerin cuntacı, darbeci ilan edilmesine asla izin vermedik. Bundan sonra da vermeyiz. Bizim tanık olduğumuz tarihi birilerinin yeniden yazması söz konusu bile olamaz.”

‘SOSYALİSTLERİN İŞİ DEĞİL’
Alkışlarla kürsüye gelen Taş ise, Kozanoğlu’nun partideki varlığını bundan sonra parti meclisi üyesi olarak sürdürecek olmasının örnek bir davranış olduğunu belirtti.
Taş, kısa bir süre önce partiden istifa edenlere değinerek, “Yollarımızın ayrıldığı arkadaşlarla bu noktaya gelmemizin nedeni politik ayrılıktır. Ayrılanlar başka bir siyasal projeye inanıyorlar ve bunu inşa etmek üzere çalışacaklardır. Onlara başarılar dilerken şunu söyleyebiliriz, bu memleketin sosyal demokrat bir partiye ihtiyacı olabilir ancak bu sosyalistlerin işi değildir” diye konuştu.

‘YETİM HAKKI YİYENDEN HESAP SORACAĞIZ’
Piyasa düzeninin ‘herkes kendi başının çaresine baksın’ düzeni olduğunu vurgulayan Taş, “Yetimlerin hakkını yiyerek zenginleşenlerden, yetimlerin hesabını soracağız. Kendisi bu dünya nimetlerinden yararlanırken, yoksullara öbür dünyayı gösterenlere ‘yok öyle yağma’ diyeceğiz. Açlık ve sefalete razı olmayacağız, sesimizi daha da gür bir şekilde çıkaracağız. Onların ‘Işık Evi’ varsa, devrimcilerin de Türkiye’nin dört bir yanında ‘Dayanışma Evi’ olacak” dedi.
Taş, Türkiye toplumunu emek eksenli bir çizgiyle yeniden kuracak gücün bağımsız, sosyalist bir güç olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
“ÖDP, antiemperyalist ve savaş karşıtı mücadelenin büyük bir önem kazandığı günümüzde mücadele hattını daha da belirginleştirecektir. ÖDP, kapitalist sistemin mağdurlarının bütünü örgütleyecek, enternasyonalist bir çizgide emekçilerin ve ezilenlerin partisi olacaktır. Partimiz, örgütlenme anlayışını yenileyecek, çalışma ve yaşama alanlarında yeni pratiklerin yaratılmasını sağlayacaktır. İç demokrasisini geliştirecek, başkan merkezli değil, örgüt merkezli bir partiyi inşa edecek, parti formuna sıkışmayacaktır.”

‘BASKI VE KORKU REJİMİ OLUŞTURULUYOR’
Ergenekon Davası’na da değinen Taş, “Ergenekon, ABD, ordu ve AKP arasındaki uzlaşmayla çıkmıştır. Ergenekon, son kullanma tarihi geçenlerin tasviyesidir. Biz parti olarak elbette eski rejimin pisliklerinin açığa çıkmasına seviniriz. Ancak AKP, Ergenekon’la halka karşı suç işlemişlerle, AKP’ye muhalefet edenleri aynılaştırıyor. Yeni bir baskı ve korku rejiminin temelleri atılıyor. Biz buna karşı direneceğiz” diye konuştu.

‘TUTUKLANAN DTP’LİLER BIRAKILSIN’
Türkiye’nin en yakıcı sorununun Kürt sorunu olduğunu ifade eden Taş, şöyle konuştu:
“Kürt halkının kendi kimliğiyle var olma hakkının yanındayız. Kürt hareketiyle eleştirel bir dayanışma içinde olacağız. Yerel seçimleri referanduma dönüştüren ancak kaybeden AKP Hükümeti, DTP’ye yönelik operasyonlar geliştirdi. Bizler DTP’ye yönelik operasyonlardan vazgeçilmesini ve tutuklananların serbest bırakılmasını istiyoruz. Bizler halkların bir arada yaşayabilmesini savunuyoruz” diye konuştu”
Taş, sözlerini, “Ülkeyi bu hale biz getirmedik, o yüzden bizler başı dik, alnı açık olarak yürüyebiliriz. Bu halkın bizim yürüyüşümüze, bizim de yürüyüşe ihtiyacımız var” diye bitirdi.
**
PARTİ MECLİSİ LİSTESİ
»Genel Başkan: Alper Taş
»Parti Meclisi: Hayri Kozanoğlu, Çiçek Çatalkaya (K), Önder İşleyen, Sevgi Göğçe (K) (F), Barış İnce, Kemal Ulusaler, Erbay Yucak, Sema Solaklı (K), Halil Ertunç, Hüseyin Yeşil, İlknur Başer (K) (F), Yılmaz Eren, Deniz Bulunmaz, Kader Çeşmecioğlu (K), Onur Kılıç, Adnan Korkmaz, Başaran Aksu, Aslı Oğuz (K) (F),
İlknur Kaya Bahadır (K) (F), Mahmut Memduh Uyan, Ayşen Öz (K) (F), Cemal Çakıcı, Murat Sümer, İsmail Hakkı Tombul (F), Metehan Akbulut (F), Ali Paşa Şanlı (F), Sevim Ulaş (K), Deniz Eylem Durgun (K), Dersim Gül, Feray Aydoğan (K) (F), Ozan Sürer, Can Hasanoğlu, Cemal Doğan, Haydar İlker, İbrahim Ulutaş,
Mutlu Arslan, Abdulkerim Dönmez, Merhamet Şahin (K), Naime Turunç (K), Necmi Erdoğan, Abdullah Kahraman, Aydın Sucu, Deniz Demirdöğen,
Sema Yazar Özçetin (K), Şule Daldal (K), Emine Özger (K), Raşit Koparan, Suna Coşkun (K), Kamil Alptekin (F), Nevzat Çolak, Necati Alaçam, Şenol Eskin,
Ünsal Yıldız (F), Nilgün Yıldırım (K), Şaban Özdemir, Yusuf Yenigül, Hasan Hayır, Zehra Savaş Tınaz (K), Turan Aygün (F), Zeliha Çalık (K) (F)
**
»Merkez Disiplin Kurulu:
Hamiyet Kızıler (K), Hasan Tatar, Döne Günay Kahraman (K), Avni Gündoğan, İsmet Kuşkonmaz,
Nurten Çağlar Yakış (K), Nurçil Soykut (K)
**
İsmail Hakkı Tombul (ÖDP Parti Meclisi üyesi):
ÖDP, 6. Konferans ve Kongresiyle örgüt merkezli bir parti inşası için start verdi.l Şimdi kararlılık ve coşkuyla Türkiye devrimci hareketinin inşası için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirecektir.
Abdullah Kahraman (ÖDP Parti Meclisi üyesi):
ÖDP, ne şeriat ne darbe diyerek, ne refahyol ne hazır ol diyerek bugünlere geldi. Keşke olmasaydı ancak yürüyüşümüzde ayrılanlar oldu. Süreç politik bir ayrışmayı zorunlu kıldı. Ancak konferans ve konfrede gördük ki, ÖDP ve ÖDP’lilerin coşkusu ve kalabalığı daha da artmaktadır. Gençlerin ve kadınların ilgili bunun göstergesidir. Önümüzdeki dönemde iç tartışmalarından arınmış ve sistemle mücadelesini daha geniş çaplı yapan bir ÖDP göreceğiz.
İmam Canpolat (Türkiye Barış Meclisi Sekretarya Üyesi):
ÖDP, barış çalışmalarımızın temel dinamiğidir. Bundan sonraki süreçte de, ÖDP’nin başta Kürt sorununun çözümü olmak üzere pek çok Türkiye sorununun çözümüne güçlü bir katkı sağlayacağını görüyoruz.”
Osman Biçer (BES Genel Başkanı):
ÖDP, kendi iç barışını sağlamıştır. Konferans ve kongre ÖDP’nin güçlü bir dinamizm taşıdığını göstermiştir. Önümüzdeki süreçte, sokağa daha fazla görev düşmektedir.
**
Kongreden notlar

»Kongrenin düzenlendiği salona, “Özgür demokratik bir Türkiye için, bir arada yaşamı savunmak için, emeğimize, bedenimize kimliğimize sahip çıkmak için, kadınlar vardır!” ve “Sen yolunda yürü bırak ne derlerse desinler” yazılı pankartlar asıldı.
»ÖDP tarihinden kesitlerin yer aldığı slayt gösterisinin düzenlendiği kongrede, konuşmalara geçilmeden önce, devrimci mücadelede yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu.
»Salonda sık sık, “Devrim yolunda, 13 yaşında yaşasın özgürlük dayanışma”, Mahir, Hüseyin, Ulaş, kurtuluşa kadar savaş”, “Zam, zulüm işkence, işte AKP” sloganları atıldı.
»Kongrede yer alan konuklar arasında, Almanya Sol Parti, Fransa Yeni Anti Kapitalist Parti, Yeni Kıbrıs Partisi temsilcilerinin yanı sıra, KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, Eğitim Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozbeyik, Tarım Orkam Sen Genel Başkanı Yücel Gül, Tümbelsen Örgütlenme Sekreteri Nurettin Kınık, TKP Genel Başkanı Erkan Baş ve üye Metin Çuhaoğlu ile Metin Bıçak, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya, Halk Cephesi Temsilcisi Erdinç Eroğlu, DTP Parti Meclisi üyesi Ali Rıza Yurtsever, Yeni Hürses’den Murat Kanatlı, Toplumsal Özgürlük Platformu’ndan Turgay Yılmaz, 78’liler Girişimi Vakfı İstanbul Şube Başkanı Celalettin Can, Türkiye Barış Meclisi Yürütme üyelerinden İmam Canpolat ve Ali Şükran Aktaş da yer aldı.