Altılı Masa'da 28 Kasım'da yapılacak Anayasa değişikliği açıklamasının hazırlıkları devam ediyor. Önceki gün ve dün bir araya gelen kurmaylar, bugün de buluşacak ve son detaylar üzerine çalışacak. Açıklamanın ardından STK'ler ve akademi çevreleri ziyaret edilecek

Altılı Masa, 28 Kasım’a hazırlanıyor

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA, Gelecek ve DP’den oluşan Altılı Masa’nın Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu, uzun süredir üzerinde çalıştığı ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem (GPS) Mutabakat Metni doğrultusunda yapılması gereken Anayasa değişikliklerini içeren çalışmayı pazartesi günü kamuoyuna duyuracak. Şubat ayında açıklanan mutabakat metninin ardından Altılı Masa’nın en somut çalışması olacak çalışmada yasama, yürütme ve yargıya yönelik çok sayıda değişiklik yer alıyor.

Altılı Masa’nın Anayasa değişiklik çalışmasında sona gelindi. Mutabakat Metni’nin açıklandığı Bilkent Otel’de gerçekleştirilecek açıklama için Altılı Masa İletişim Komisyonu önceki gün ve dün bir araya gelerek detaylar üzerinde görüşmeler gerçekleştirdi. Bugün de bir araya gelecek komisyon, 28 Kasım’ın hazırlıklarını tamamlayacak. Açıklamanın CHP’li Muharrem Erkek, DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, DP’li Serhan Yücel, Gelecek Partili Serap Yazıcı, İyi Partili Uğur Poyraz ve Saadet Partili Mustafa Kamalak tarafından yapılması kararlaştırıldı. Altı partinin genel başkanının da birlikte görüntü vereceği ancak bir açıklama yapmayacağı öğrenildi. Toplantıya diğer partilerden temsilci çağrılması ise şimdilik düşünülmüyor.

KAPI KAPI GEZECEKLER

Edinilen bilgiye göre Altılı Masa kurmayları, Anayasa çalışmasına yönelik açıklamaya, akademisyenleri, STK temsilcilerini ve kanaat önderlerini bu kez davet etmeyecek. Bunun yerine bu çevrelerden açıklamanın ardından randevu talep edilecek ve “kapı kapı dolaşarak” çalışma anlatılacak.

DEĞİŞİKLİKLERDEN AYRINTILAR

Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu’nun yapacağı açıklamaya yönelik ayrıntılar netleşmeye devam ediyor. Yeni rejimde Cumhurbaşkanının TBMM'yi bypass ederek aldığı yetkilerin tamamına yakını Meclis’e devredilecek.

Meclis komisyonlarında muhalefetin yetkileri de artırılacak. Buna göre, kurulacak bazı komisyonlarda, muhalefet temsilcilerinin ağırlıkta olması hüküm altına alınacak. Bu komisyonlar daha çok denetleme işlevi görecek. Meclis'in Cumhurbaşkanı onayına en az ihtiyaç duyduğu şekilde çalışması sağlanacak.

HAKİMLİK TEMİNATI DA YER ALACAK

Metinde, yargı üyelerinin bağımsızlıklarını artıracak önemli düzenlemeler de yer alacak. AKP döneminde yargı üyelerinin soruşturma ve karar süreçleri nedeniyle zaman zaman sürgün edildiği ya da görevden el çektirildiği tespiti ile yola çıkan Altılı Masa, Anayasa değişikliği içerisine ekleyeceği düzenlemelerle hiçbir yargı görevlisinin, soruşturmalara yönelik kararları nedeniyle konumlarının ve statülerinin değişemeyeceğini hüküm altına alacak.