Altın Koza 30’uncu kez sinemaseverlerle
Fotoğraf: IMDb

Haluk Sağkal

18-24 Eylül arasında sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanan 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali için geri sayım başladı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında festivalin 30’uncusunu gerçekleştirmekten onur duyduklarını belirtti.

ÖDÜLLÜ FİLMİN TÜRKİYE PRÖMİYERİ

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan imzalı ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmi Türkiye Prömiyerini, Altın Koza’da yapacak. 76. Cannes Film Festivali’nde, Merve Dizdar’a filmdeki performansıyla “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazandıran film, Türkiye’de ilk kez Altın Koza’ da sinemaseverlerle buluşacak. 

Prömiyere, filmin yönetmeni Nuri Bilge Ceylan’ın yanı sıra; başrol oyuncuları Merve Dizdar, Deniz Celiloğlu ve Musab Ekici ile film ekibi katılacak.

"Kuru Otlar Üstüne" filmi, Nuri Bilge Ceylan filmlerinin ana teması olan "taşra sıkıntısı çeken adam" ruhuna gönderme yapıyor.

Altın Koza’da bu yıl da Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Belgesel Film Yarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması ve Adana Kısa Film Yarışması bölümleri var.

Festival kapsamında ayrıca; dünya sinemasından seçkiler, özel gösterim bölümleri, belgesel gösterimleri, söyleşiler, atölye çalışmaları, sinema sempozyumu ve sergiler de yer alacak.

“Pandemi ve sonrasında yaşanan sıkıntılı süreçte sinema salonları bir bir kapanırken sektörün üretime devam etmesi Türk sinemasının gelişimi ve tanınırlığı için çok değerlidir” diyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, üniversitelerin gerçekleştirdiği akademik çalışmaların, sinemaya yönelen gençlerden gelen yeni fikirlerin sektördeki başarıyı artırarak yeni bir sinema oluşumuna katkı koyduğunu, çekilen filmlerin birçok ülkede ilgi görüp çeşitli festivallerde yer almalarından büyük sevinç duyduğunu ifade etti. Karalar, “Ülkemize kazandırdığı ödüllerle bizleri gururlandıran Nuri Bilge Ceylan’ı festivalimizde ağırlamaktan mutluluk duyacağız” diye ekledi.