Metin Altıok şiirleri Umay Umay, Gündoğarken, Candan Erçetin, Zuhal Olcay, Kardeş Türküler, Vedat Sakman, Yasemin Göksu, Sezen Aksu'nun da aralarında bulunduğu 'Anka' adlı albümde müzikle buluştu

Altıok şiirleri müzikle başka bir güzel

BURAK ABATAY @abatayburak

Sevginin solgun güzelliği bir süredir evimizde, sokağımızda, kâh hoparlörden kâh kulaklıklarımızdan bize ince bir tebessümle yaklaşıyor. Şehri en ince detaylarıyla şiir ediyor bu solgun güzelliğin sevgisi. Bu sevgiyle kendini bulan herkes, o vakit ateşe de, suya da meydan okuyor. Nasıl okumasın? Kolay mı bir şiirin buruk melodisi? Yutkunabilir mi insan böylesi hikayelerinde bir şiirin? Olmaz. Mümkünatı olmaz. Altıok Metin’in her şiiri mahallenin mutsuzluklarını güzel etmiştir. Acısını, acının şairini keşfetmiştir Altıok’u okumuş herkes. İşte o şiirler sevginin solgun güzelliği olarak bir albümde soluk bulmuş. Bu güzelim şiirler şarkılaşarak ömrümüzün melodileriyle uğuldayan bir durağı olmuş. Adını “Anka” olarak karar verilmiş albümde Metin Altıok’un daha önceden bestelenmiş şiirleri ve bu albüm için büyük bir titizlikle bestelenmiş eserleri mevcut. Kütüphanelerde Metin Altıok kitaplarının yanına konması gereken bu albüm, bize yıllar sürecek bir müzikal şölen yaşatırken, içerisinde bulunan isimlerle de arşivlik bir macera sunuyor. Albümde kimler yok ki? Fazıl Say ve Serenad Bağcan, Çiğdem Erken, Birsen Tezer, Umay Umay, Gündoğarken, Candan Erçetin, Ogün Sanlısoy, Zuhal Olcay, Kardeş Türküler, Vedat Sakman, Hilmi Yarayıcı ve Yasemin Göksu, Senem Demircioğlu, Mehtap Meral ve Orhan Alkaya Muhteber Cihaner, Sezen Aksu, Mirady, Demet Sağıroğlu, Güneş Duru, Selim Tarım, Mazlum Çimen, Ersel Serdarlı, Güvenç Dağüstün, Nevzat Karakış, 3 Bas, Üç Anadolu, Murat Evgin, Zülfü Livaneli ve Metin Altıok’un ta kendisi. Ve albümde 100’e yakın kimsenin gönüllülükle emeği olan gönüllüler. Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok’un girişimiyle başlatılmış proje 2 yıla yakın zamanda tamamlandı. Çiğdem Erken ve Fazıl Say’ın büyük emeklerinin yer aldığı albümde 27 şarkı ve kendi sesinden bir Metin Altıok şiiri mevcut.


Albümden Notlar:
Metin Altıok’u kendi sesinden bir şiiriyle dinliyoruz. Yazının başında alıntıladığım “Sevginin solgun güzelliği” Metin Altıok’un sesinden duymak bütün ama bütün ölümleri lanetliyor gibi. Keşkeler içinde kalıyor insan. “Hoşçakal diyebildim güçlükle.”

Gündoğarken’in alışılmış tadını fazlasıyla bulduğumuz yeni bir şarkısı, 2008’den beri özlediğimiz grubu yeniden yeni bir şarkıyla karşımıza çıkarıyor.

Ölümünden önceki son yıllarını Bingöl’de geçiren Metin Altıok’un Kimliksiz Ölüler şiirinin Zazaca ve Kürtçe’ye çevrilmiş iki ayrı versiyonu da albümün en güzel noktalarından. Zazaca versiyonu “Merdê Bêkamiyê” adıyla Kardeş Türküler tarafından seslendirilirken, Kürtçe versiyonu da Mirady tarafından “Miriyên Bênasname” adıyla seslendirildi. “Boş bir mermi kovanı/ sizce nasıl uğuldar?”

Albümde en çok dikkat çeken düetlerden birisi de şüphesiz ki Çiğdem Erken’in bestelediği “Havı Dökülmüş Sevincin” şarkısı. Umay Umay ve Birsen Tezer’in muhteşem düeti Çiğdem Erken’in eşsiz yorumuyla birleşince yıllar boyu unutulmayacak bir şarkı bahşetmiş bize. Piyano Çiğdem Erken’e ne denli yakışıyorsa, kanun da bir o kadar Birsen Tezer.

Ataol Behramoğlu’nun 2 Temmuz’da ölenlerimiz için yazdığı ve Zülfü Livaneli’nin bestelediği bu şiiri yeniden bu albümde görmek mümkün. “Yaşamak görevdir yangın yerinde”

Fazıl Say ve Serenad Bağcan iki nefis şarkıyla albüme katkı yapmışlar.

Murat Evgin’in ve Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok’un sözlerini birlikte yazdıkları bir şarkı da var.

Yazar ve oyuncu Orhan Alkaya okuduğu şiirle Mehtap Meral’e bir şarkıda eşlik ediyor.

“Evde Yoklar” şiiri Güvenç Dağüstün ve Kumdan Kaleler tarafından; Zor Zamanda Gazel şiiri Muhteber Cihaner ve Nevzat Karakış tarafından; "İzin Verin De" şiiri ise Mehtap Meral ve 3 Bas tarafından ikişer farklı besteyle yorumlanmış.