Dijital Dünya Çalıştayı'nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, “Bugün karşı karşıya olduğumuz en büyük tehditlerden biri dijital faşizmdir” dedi.

Altun: Bugün karşı karşıya olduğumuz en büyük tehditlerden biri dijital faşizmdir

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, "Bugün karşı karşıya olduğumuz en büyük tehditlerden biri dijital faşizmdir. Dünyanın belirli bir bölgesinde kümelenmiş bir avuç şirket, ‘hakikatin tekelini’ ellerinde tuttuğunu iddia ediyorlar" dedi.

AA’nın aktardığına göre, Altun, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen Dijital Dünya Çalıştayı'nın açılışında konuştu.

Dijitalleşmeyi ele alırken fırsatlar kadar meydan okumaları da göz önünde bulundurmak gerektiğini belirten Altun, bu sürecin olumsuz etkilerini en çok geleneksel medya mensuplarının hissettiğinin altını çizdi.

Fahrettin Altun, sosyal medya ve haber sitelerinin gazeteleri, dijital yayıncıların televizyonu, müzik servislerinin radyoyu olumsuz etkilediğini ifade etti.

‘GELENEKSEL MEDYANIN SORUNLARI DERİNLEŞTİ’

Ayrıca, yaklaşık bir yıldır devam eden koronavirüs salgınının özellikle reklam gelirlerini düşürerek, geleneksel medyanın sorunlarını derinleştirdiğine işaret eden Altun, "Bu durum, yalnızca Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde görülüyor. Nitekim irili ufaklı birçok kuruluş, uzun yıllardan sonra küresel salgın koşulları nedeniyle faaliyetlerine son vermek durumunda kaldı. New York Times, Guardian gibi dev medya şirketleri birçok çalışanının işine son verdi. Benzer süreçler Avrupa'da da yaşanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Dijitalleşme sürecinin medya alanındaki bir başka yan etkisinin de haberciliğin tıklanma sayılarına ve okunma sürelerine indirgenmesi, böylece sansasyonel içeriklerin kamu yararının önüne geçmesi olduğunu anlatan Altun, şöyle devam etti:

"Sansasyonun, kamu yararının önüne geçmesi ise medyanın demokratik rejimlerde oynadığı kritik rolü zayıflatan bir unsura dönüşmüş durumda. Medyada bugün 5N1K kuralını hatırlayan var mı? Hız, tıklanma, sansasyon, tiraj, reyting... Bunların merkeze alındığı, gerçek haberin, kamu yararının ikinci planda tutulduğu bir medya eko-sisteminden bahsediyoruz. Biz bugün Türkiye'de, İletişim Başkanlığı olarak bu sorunu çözmek için elimizden gelen çabayı gösteriyor, bu noktada medya sektörümüzle iş birliğimizi sürdürüyoruz."

Altun, bugün karşı karşıya olunan en büyük tehditlerden birinin de dijital faşizm olduğunu söyledi.

Dünyanın belirli bir bölgesinde kümelenmiş bir avuç şirketin ‘hakikatin tekelini’ ellerinde tuttuğunu iddia ettiğini dile getiren Altun, "Bu iddia milletin seçilmiş temsilcilerine sorgusuz sualsiz sansür uygulamaya kadar varan bir cüretkarlıkla birleşmiş durumda. Bu tür antidemokratik uygulamaların meşrulaştırılması için ellerinden gelen gayreti ortaya koyuyor, her tür manipülasyonu yapıyorlar. Böylece bir grup özel şirket, kamunun bilgiye erişimi noktasında hem avukat hem savcı hem hakim görevini üstleniyor. Bu gidişatın ne kadar sorunlu olduğu açıktır" ifadelerini kullandı.