Bağdat yönetiminin görevden aldığı Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, Talabani Ailesi’ni İran Devrim Muhafızları Komutanı Süleymani ile anlaşmakla suçladı

Altunköprü ‘de Irak Ordusu ile peşmerge güçleri çatıştı

Dün sabah Irak’ta Kerkük-Erbil yolu üzerindeki Türkmen kasabası Altınköprü’de ordu birlikleriyle peşmerge arasında çatışmaların yaşandığı bildirildi. Çatışmanın ardından kasaba çıkışındaki kontrol noktasında mevzilenen peşmergelerin çekildiği belirtilirken Bağdat yönetimi, kasabada kontrolün sağlandığını resmen açıkladı. Bazı kaynaklar ordu birliklerinin ağır toplarla peşmerge mevzilerini vurduğunu bildiriyor. Çok sayıda peşmergenin yaralandığı da gelen haberler arasında. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yayın organları ise orduya ait 10’dan fazla tank ve zırhlı aracın imha edildiğini ileri sürdü.

Çatışma sürerken Irak Başbakanı Haydar el İbadi’den bir açıklama geldi. İbadi, askerlere Erbil sınırını geçmemeleri için emir verdi.

Köprüyü havaya uçurdular
Yerel kaynaklar, peşmergenin Irak ordusunun Erbil’e ilerleyişini durdurmak için Küçükzap Nehri üstündeki köprüyü havaya uçurduğunu bildiriyor. Altunköprü’nün içinden geçen Küçükzap (Aşağızap) Nehri, Saddam Hüseyin döneminde Kürt bölgesiyle sınır teşkil ediyordu. Kasaba merkezi Bağdat yönetiminde, nehrin kuzeyinde kalan bölüm peşmerge kontrolündeydi.

Kentte gece boyunca silah sesleri yükseldi. Türkmenler, Araplar ve Kürtlerin birlikte yaşadığı kentte gece saatlerinde silahlı saldırı düzenlendi. Şorca Mahallesi’ndeki kontrol noktasına ateş açan saldırganlar, bir polisi öldürdü. Yaralı dört polis hastanelere taşındı. IKBY’de yayın yapan Rudaw televizyonu, saldırıyı ‘gönüllü’ Kürt savaşçılarının gerçekleştirdiğini izleyicilerine aktardı. Rudaw’ın haberinde ayrıca Irak güvenlik güçlerine ait üç Hummer aracının yakıldığı iddiası da yer aldı.

Irak polis güçleri, Kerkük’teki çeşitli semtlerde kontrol noktası oluşturuyor. Reuters haber ajansı, Kerkük’te başlayan yeni dönemde günlük hayatı gösteren fotoğrafları dünyaya geçti. Çarşı pazar fotoğraflarının yanında tezgahlarda satılan Irak bayrakları dikkat çekiyor.

Kaçak vali Kerim, Talabani’leri suçladı
Öte yandan, Bağdat yönetinin referandumdan önce görevden aldığı ancak koltuğunu bırakmayan, Irak askerlerinin kente girişiyle de Kerkük’ten kaçan vali Necmeddin Kerim, Talabani ailesini suçladı.

Bloomberg’e konuşan Kerim, Peşmerge’nin Kerkük’ten çatışmadan çekilmesini Talabani ailesinin İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile anlaşmasına bağladı. Kerim’in iddiaları şöyle:

“Saldırıdan bir gün önce Talabani’nin büyük oğlu Bafel, yeğeni Lahur ve onun büyük abisi Araz Şeyh Cengi, Kasım Süleymani’nin temsilcisiyle bir araya gelmişti. Temsilci, Talabani ailesine verdiği ultimatomda mevzilerini terk etmedikleri takdirde kendilerine saldıracakları mesajını vermişti. Bu görüşmeden sonra Talabani ailesi Bağdat’la anlaştı. Irak güvenlik güçlerinin Kerkük kent merkezine girmesi halinde Peşmerge’nin savaşmaması üzerinde anlaşmaya vardılar.”

Hakkında yakalama emri bulunan Kerim, Kerkük’e dönmeyi planlamadığını söyledi.