İzmir’deki okullara imam atamalarına tepki gösteren Eğitim Sen, uygulamanın okullarda yıllardır sürdüğünü belirtti. CHP’li Yücel ise atamaları Meclis’e taşıdı.

Amaç eğitimin dinselleştirilmesi
Eğitim Sen ve Kesk çağdaş bir eğitim için eylem yapmıştı. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir Müftülüğü arasında imzalanan protokol kapsamında, İzmir’deki 842 okulda imam, Kur’an kursu öğreticisi, vaiz ve din hizmetleri uzmanı görevlendirilmesine ilişkin tepkiler günden güne artıyor. Son olarak Eğitim Sen, veli dernekleri ve inanç örgütleri olaya ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada Öğrencilerin ayrımcı uygulamalara maruz kalabileceği uygulamadan vazgeçilmeli” denildi.

Sendikanın genel merkezinde yapılan açıklama, Öv-Der, Veli-Der, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, Halkevleri, Sosyal Haklar Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Demokratik Alevi Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından yapıldı. Açıklamada daha önce Milli Eğitim ile Diyanet İşleri Başkanlığı, dini vakıf ve dernekler arasında çok sayıda iş birliği protokolü imzalandığı kaydedildi. Bu ortak projeler üzerinden eğitimi dinselleşme süreci hızlandırıldığı ifade edilen açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullar ve imam hatip okulları, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı il/ilçe spor müdürlükleri/gençlik merkezleri ile Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Diyanet Gençlik Merkezleri iş birliğinde yürütülmekte olan ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum’ (ÇEDES) projesi kapsamında bir süredir ülke çapında toplantılar yapılmakta olduğuna ve çeşitli kararlar alındığına dikkat çekildi.

Bu işin zaten 4 yıllık eğitim fakültesi mezunu psikolojik danışmanlarla yıllardır sürdürüldüğü ifade edilen açıklamada, öğrencilerin inancı ya da kimliği nedeniyle ayrımcı uygulamalarla karşı karşıya kalmasına neden olacak her türlü girişime son verilmesi çağrısında bulunuldu.

ÇEDES MECLİS’E TAŞINDI

İzmir’deki okullarda vaiz ve imamların görevlendirilmesine ilişkin tepkiler sürerken CHP İzmir Milletvekili Avukat Deniz Yücel, kararı Meclis gündemine taşıdı. ÇEDES projesinin anayasaya aykırı olduğunu savunan Yücel, “ÇEDES Projesi, Anayasamızın 2’nci Maddesinde yer alan laiklik ilkesine, Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi başlıklı 42’nci Maddesine ve Öğretim Birliği Yasası’na açıkça aykırıdır. Okullarda rehberlik branşında öğretmenlerimiz bulunuyorken hatta binlerce rehber öğretmen atama beklerken ‘manevi danışman’ adı altında pedagojik eğitim almamış kişilerin gelecek neslimize şekil vermesi, eğitim sistemimizi temelden sarsacak nitelikte bir tehlikedir” dedi.

ÇEDES Projesi kapsamındaki uygulamanın cemaat ve tarikat usulü bir uygulama olduğunu vurgulayan İzmir Milletvekili Yücel, “Her geçen gün bilimin ışığından uzaklaşan bir eğitim sistemi, çocuklarımızın geleceğini heba ediyor. Daha geçtiğimiz yıl ‘tarikat baskısı’ nedeniyle üç gencin intiharını unutmadık” diye konuştu.