TBMM’de bu hafta gündemde olan spor kulüplerine yönelik düzenlemeyi içeren kanun teklifini eleştiren CHP’li Erdoğan Toprak, "Teklifin amacı, sporu siyasetin kontrolüne almak ve kulüplere el koymak" dedi.

Amaç kulüplere el koymak

Hüseyin ŞİMŞEK

Geçen hafta AKP ve MHP milletvekilleri tarafından hazırlanan Milletvekili Seçim Kanunu’nun yasalaşmasının ardından TBMM’de bu hafta iki kritik düzenleme gündeme gelecek. AKP’nin hazırladığı ve 39 maddeden oluşan Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve KDV Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi, yarın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak. Geçen hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen teklifle, kurumlar vergisi yüzde 20’den 25’e çıkarılıyor. Teklifle ayrıca daha önce vergi kaçırdığını yakalanmadan önce itiraf edenlere uygulanan “etkin pişmanlık” hükümlerinin kapsamı da genişletiliyor. Verginin zamanında ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde tebliğ edilen oran, gecikme faizi ve gecikme zammının tamamı ile kesilen cezaların yarısı soruşturma evresinde ödenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında azaltılacak. Soruşturma anından hüküm verilinceye kadar ödenmesi halinde ise verilecek ceza üçte bir oranında indirilecek.


HAZİNE ARAZİLERİ PEŞKEŞ ÇEKİLECEK

Hazine'ye ait tarım arazileri de üçüncü kişilere satılabilecek. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen Kimlik Paylaşımı Sistemi’nde (KPS) yer alan bilgiler, genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri dışındaki kamu kuruluşları ve tüzel kişilerle paylaşılması karşılığında sorgu veya dönen kayıt başına katılma payı alınacak. Cumhurbaşkanlığı ofisleri ise bu ödemeden muaf tutulacak. Saray’a bağlı ofisler, KPS’de yer alan verileri hiçbir bedel ödemeden elde edebilecek.

AMAÇ SPORU SİYASETİN KONTROLÜNE ALMAK

Genel Kurul gündeminde yer alan diğer teklif, AKP’nin “Spor kulüplerini kurtarma” adı altında hazırladığı kanun teklifi olacak. Kulüplerin dernek statüsüne son veren teklif, TFF’ye anonim şirket olmayan kulüpleri profesyonel liglere dahil etmeme hakkı tanıyor. TFF’nin bu geniş yetkisinin suistimale neden olabileceği ifade edilirken teklifle ayrıca kulüplerin borçlarından, yöneticilerinin de sorumlu tutulmasını sağlıyor. Söz konusu teklifi değerlendiren CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, "İktidar ittifakının hazırladığı 'Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi' ülke sporunun ve kulüplerin içinde bulunduğu sorunları çözmekten uzak, cezacı ve tehditkâr bir zihniyetin ürünüdür. Fair Play ruhunu yok eden, diktacı anlayışı spora hâkim kılmayı öngören bu yasa teklifinin amacı, sporu siyasetin kontrolüne alarak, kulüplerde ve yönetimlerde sorgusuz-hukuksuz tasfiyeleri hayata geçirmek, kulüplere el koymak ya da istemediklerini kapatmaktır" dedi.

Dört büyük kulübün 15,5 milyar TL'yi bulan borçları için alternatif çözümlerin ve önerilerin teklifte yer almadığını ifade eden Toprak, "Gençlik ve Spor Bakanı’na tanınan hukuksuz yetkiler, özerk olması gereken federasyonlar üzerinde her türlü baskının kurulmasına, siyasi tehdit ve telkinlere kolaylıkla zemin hazırlamaya olanak verecek düzenlemelerdir. Bakan gerekçe göstermeden, hukuki bir karar ya da dayanak olmadan federasyon genel kurullarını iptal etmeye, tek başına alacağı kararla genel kurulları yenilemeye, federasyon yönetimlerini ve başkanları görevden almaya, federasyon tahkim kurullarını tek başına atama ve görevden almaya yetkili olacak" yorumunu yaptı.

KOMİSYONLARDA YOĞUNLUK

Genel Kurul ile birlikte komisyonlarda da gündem yoğun. Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na bağlı, Kadınların İş ve Aile Yaşamlarının Uyumlaştırılmasında Karşılaşılan Sorunların Tespiti ve Çözüm Önerilerinin Belirlenmesi Komisyonu, Perşembe günü toplanacak. Komisyonda Ticaret Bakanlığı ve TÜSİAD temsilcileri birer sunum yapacak. TBMM Dışişleri Komisyonu’nda Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, bir sunum yapacak.

***

Özbekistan polisine eğitim

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özbekistan ziyaretinin ardından dört yıldır görüşülmeyen uluslararası anlaşmalar da Meclis gündemine alındı. Daha önce Katar ve Libya başta olmak üzere çok sayıda yabancı polisin Türkiye’de “eğitimine” karar veren AKP, şimdi de Özbekistan polisinin eğitimlerini Türkiye’de gerçekleştirebilmeleri için yeni bir uluslararası anlaşmayı gündeme aldı. TBMM’de görüşülecek anlaşmanın yasalaşması durumunda, Özbekistan’dan gelecek polisler, Türkiye’de akademi eğitimi alacak. Özbekistan ile imzalanan bir diğer anlaşma olan, Suçla Mücadelede İş Birliği Konulu Anlaşma da TBMM Dışişleri Komisyonu’nda görüşülecek. Bu anlaşma kapsamında, iki ülke arasında toplumsal olaylar başta olmak üzere çok sayıda sorunla “ortak mücadele” prensibi benimsenecek.