Amanoslardaki maden faaliyetleri ve kuraklıkla çoraklaşan ormanlık alanlarda günlük buharlaşma 8 milimetreden 24 milimetreye çıktı. Avrupa’daki biyoçeşitliliğin beşte üçünü barındıran Amanoslar ve bölgenin geçim kaynağı narenciye tehdit altında .

Amanoslar için kritik uyarı: Buharlaşma 24 milimetreye çıktı

BirGün/ HATAY

Amanos dağları eteklerinde bir gün içindeki buharlaşma miktarı 8 milimetreden 24 milimetreye çıktı. Hatay’ın Dörtyol ilçesinde Kuzuculu mahallesinde yapılmak istenen alçı ve grafit ocağının ÇED toplantısı öncesi Prof. Dr. Berkant Ödemiş, son araştırmalarından birini paylaştı.

Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde su sistemleri üzerine çalışan Prof. Dr. Berkant Ödemiş, “Antakya Samandağ’dan Osmaniye’ye uzanan Amanos dağlarının eteklerinde en az 40 tane taş ve maden ocağı var. Biyoçeşitlilik açısından sadece Türkiye değil Avrupa içinde de çok zengin kabul edilen bir bölge. Avrupa’daki biyoçeşitliliğin beşte 3’ü bu dağlarda bulunuyor. Ancak zarar veren faaliyetlerle canlılık azalıyor. Sürekli arazide su sistemlerini takip edip ölçüyoruz. Taban suyu gözlemlerimiz sürekli devam ediyor. Arazide yaptığım bilimsel çalışma sayısı 20’yi buldu. Bahsettiğim madenlerin çevresinde yok edilen, çoraklaşan, bitki örtüsünü kaybeden ormanlık alanlarda bir gün içindeki buharlaşma miktarı 8 milimetreden 24 milimetreye çıkmış durumda” ifadelerini kullandı.

Kuraklığın da göz önüne alındığında buharlaşmanın artmasının tarım alanlarına da zararı dokunacağına işaret eden Prof. Dr. Ödemiş, bu toprakları seven herkesin bu tür vahşi ocaklara karşı çıkması gerektiğini kaydetti.

amanoslar-icin-kritik-uyari-buharlasma-24-milimetreye-cikti-897432-1.

Amanoslar ve bölge için uyarılarını yapan Prof. Dr. Berkant Ödemiş, “Kuzuculu’da yapılmak istenen alçı ve grafit ocağı kuraklık döneminde felaketi hızlandıracak. Sadece buradaki zengin canlılık yaşamı değil, bölgenin temel geçim kaynaklarından narenciyeyi etkileyecek. Dinamit patlatmaları ve kamyonların geçişinden kaynaklı aşırı tozlanma önce verim kaybı, ardından narenciye ağaçlarının kaybı anlamına gelecek” dedi.

Prof. Dr. Berkant Ödemiş’e göre bu tip ocakların artması çiftçilik ve küçük ölçekli tarımsal işletmelerin sonunu getirecek.

VİRÜSÜN YAYILIMI ARTIYOR

Ayrıca bitki örtüsünün kalktığı yerlerde bulaşıcı virüslerin yayılma hızının üç kat arttığının altını çizen Prof. Dr. Ödemiş, “Her tür virüs yayılımından bahsediyorum. Bitki örtüsü aynı zamanda bizi bu zararlı etkilerden koruyor. Kovid 19’un hem sağlık açısından hem ekonomik açıdan zararını düşününce bu tür ocaklardan sağlanacak ekonomik kazanç devede kulak kalır” diye konuştu.

amanoslar-icin-kritik-uyari-buharlasma-24-milimetreye-cikti-897433-1.

HALK TOPLANTIYI İPTAL ETTİRDİ

Hatay'ın Dörtyol ilçesine bağlı Kuzuculu Mahallesi'ne bağlı Amanos dağları eteklerinde yapılmak istenen alçı ve grafit ocağı işletmesinin ÇED toplantısı itirazlar sonrası iptal edildi.

Metal Kömür Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan ocağın doğal alanlarına zarar vereceğini söyleyen yurttaşlar doğalarını ve geçim kayakları olan narenciyelerini korumak için ÇED toplantısının yapılacağı duyurulan Emirali Kayası İlkokulu önünde toplandı. Bölgede alçı ve grafiti ocağı istemediklerini kaydeden yurttaşlar, Türkiye’nin önemli narenciye üretim alanlarından birinin zarar göreceğine işaret etti. Siyasi partiler ve çevre örgütlerinin destek verdiği yurttaşlar toplantının iptal edilmesini istedi.

Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri toplantının yapılamadığına dair tutanak tuttu.

amanoslar-icin-kritik-uyari-buharlasma-24-milimetreye-cikti-897434-1.