TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı ocakta yaşanan patlamanın dinamit kaynaklı olabileceği öne sürüldü. Maden Mühendisi Mehmet Torun, “Kamu, kendi sahasını bölerek Hattat’a kiraya verdi” dedi.

Amasra’da kamu köşeye sıkıştı
Madendeki yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı. (Fotoğraf: AA)

Mustafa BİLDİRCİN

Amasra’da yaşanan maden faciasının neden kaynaklandığının belirlenmesine yönelik çalışmalar devam ederken BirGün’e konuşan Maden Mühendisi Mehmet Torun, kritik bir konuyu gündeme getirdi.

Amasra’da grizu patlamasının yaşandığı saatin ocakta kontrollü dinamit patlatma saatlerine denk düştüğüne ve bunun işin bir parçası olduğuna dikkati çeken Torun, “Grizu patlamasının olması için ortamda belirli oranda metan gazı, oksijen ve ateş kaynağının, kıvılcımın olması gerekir. Patlama yaşandığında metan gazı değerinin yüzde 1,7 olduğu iddia ediliyor. Bu oran, patlamaya neden olabilecek bir değer değil. Metanın patlama aralığı yaklaşık olarak yüzde 5- 15 tir. Olay saati dikkate alındığında grizu patlamasını tetikleyen unsur dinamit patlatılması olabilir" ifadelerini kullandı.

DİNAMİT ŞÜPHESİ

Facianın yaşandığı maden geçici süreyle kapatılırken facianın nedenleri araştırılmaya devam ediliyor. Maden Mühendisi Mehmet Torun, facianın olası nedenlerine yönelik BirGün’e değerlendirmelerde bulundu. Patlama saatinin, ocaklarda dinamit patlatması yapılan zaman dilimi olduğuna dikkati çeken Torun, “Metan gazı 1,7 değerinde patlamaya neden olmaz. Elimizde olmayan veriler kesin konuşmayı engellese de dinamit atılması patlamada ateşleyici neden olabilir” diye konuştu. Maden ocaklarında, metalin metale çarpması, elektrik arkı gibi nedeni belirsiz bir kıvılcımın patlamaya neden olabileceğini ifade eden Torun, “Bunlar da olasılıklar ancak Amasra’da patlamanın yaşandığı saatlerde metan gazı değerinin yüzde 1,7 olarak ölçüldüğü iddiası düşünüldüğünde patlama olasılığı mümkün görünmemektedir.” ifadesini kullandı.

Torun, facianın yaşandığı işletmenin otomasyon sistemlerine sahip bir tesis olduğunun altını çizerek, “Burası, uzaktan izleme sisteminin devrede olduğu aynı zamanda anlık verilerin kumanda odasına geçildiği bir tesistir. Metan gazı ölçüm uyarı sistemlerinin doğru çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi gerekir” yorumunu yaptı.

Mehmet Hattat’ın sahibi olduğu Hattat Enerji ve Maden A.Ş’nin patlamanın yaşandığı Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı ocağın hemen yanında bulunduğunu belirten Torun, şunları kaydetti:

“Bir kamu kurumun kendi sahasını kiraya verip de bir köşeye sıkışması asla kabul edilemez. Burada bir havzanın bölünmesi, parçalanması söz konusu. Bu bölünme ve parçalanma havza madenciliği açısından son derece yanlıştır. Soma ve Elbistan da yaşanan iş kazalarının bir nedeni de budur.”